Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Arrowverse: Μια απλή ιδέα που μεγάλωσε απότομα


Μετά από το τέλος του Smallville, πολλοί ήταν αυτοί που είχαν ελπίδα είτε για κάποιο sequel με τις περιπέτειες του Clark Kent ή spinoff για τον Oliver Queen του Justin Hartley, ο οποίος ήταν πολύ αγαπητός στο κοινό.

Τελικά το μόνο που πήραμε ήταν κάποιες σεζόν κόμικ που συνέχισαν τις ιστορίες, κάτι που άφησε τηλεοπτικό τοπίο κενό. Αυτή ήταν περίπου και η περίοδος που το αντίπαλο δέος της DC, η Marvel είδε το The Avengers να φέρνει τους κινηματογραφικούς ήρωες που γνωρίσαμε σε μια ταινία, και φυσικά οι απαιτήσεις του κοινού ξεκίνησαν να μεγαλώνουν. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το Arrow ξεκίνησε ως μια πιο προσγειωμένη στη πραγματικότητα προσέγγιση υπερηρωικής ιστορίας, με τον Stephen Amell να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν υπερδυνάμεις στη σειρά, το  κοινό είχε ήδη δείξει τις προθέσεις του και το τι επιθυμεί. Crossovers για πάντα.


Αποτέλεσμα φυσικά ήταν το The Flash το 2014, αφού πρώτα ο χαρακτήρας είχε κάνει γκεστ εμφάνιση, ενώ ακολούθησε το Supergirl το 2015, το οποίο αρχικά ήταν σε διαφορετικό κανάλι (και σε διαφορετική περιοχή για τα γυρίσματα), αλλά στη δεύτερη του σεζόν μετακόμισε στο CW και έγινε (πιο επίσημα) μέλος του Arrowverse. Τον Ιανουάριο του 2016 ήρθε το DC’s Legends of Tomorrow, το οποίο πήρε χαρακτήρες από τα Arrow & The Flash για να τους δώσει διάφορες περιπέτειες σε ένα διαστημόπλοιο που ταξιδεύσει στο χωροχρόνο.

Το 2018, ο Greg Berlanti, παραγωγός όλων των σειρών, αποφάσισε να δώσει στο Fox το Black Lightning, το οποίο θα είχε Αφρο-αμερικανό πρωταγωνιστή, αλλά δεν προχώρησε σε σειρά και έτσι κατέληξε και αυτό στο CW ενώ το 2019 έκανε πρεμιέρα και το Batwoman, με τον χαρακτήρα να έχει γκεστ εμφάνιση πριν από την σόλο σειρά της. Τελευταία σειρά του franchise ήταν το Superman & Lois, το οποίο παίρνει εξαιρετικές κριτικές για αυτό που είναι μέχρι στιγμής.


Το Arrowverse όμως δεν είναι μόνο αυτά. Στο σύμπαν ανήκουν το The Flash του 1990 αφού ο πρωταγωνιστής της σειράς έχει επαναλαμβανόμενο ρόλο στο The Flash αλλά και το Constantine, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 στο NBC αλλά κόπηκε άδοξα μετά από μια σεζόν. Αυτό όμως έδωσε την ευκαιρία στον Berlanti να φέρει τον χαρακτήρα για γκεστ εμφάνιση στο Arrow στη τέταρτη σεζόν και με τον καιρό έγινε και βασικός χαρακτήρας στο Legends of Tomorrow. Επίσης υπάρχουν τα κινουμένων σχεδίων Vixen και Freedom Fighters: The Ray που κυκλοφόρησαν το 2015 και το 2017 αντίστοιχα.

Και κάπου εδώ έρχονται και οι σειρές που εντάχθηκαν στο ίδιο σύμπαν μετά από το crossover Crisis on Infinite Earths το 2019, το 8ο συνολικά του Arrowverse, που ετοιμάζεται για το 9ο του μέσα στους επόμενους μήνες.


Συγκεκριμένα μέρος του franchise έγιναν:

Η σειρά του 1966, Batman, με τον Burt Ward να έχει γκεστ εμφάνιση ως ένας ηλικιωμένος Dick Grayson, με την ιστορία να διαδραματίζεται στο Earth-66.

Η ταινία Batman του 1989 με τον Robert Wuhl να επιστρέφει ως Alexander Knox στην Earth 89.

Το Smallville με τους Tom Welling & Erica Durance να επιστρέφουν ως Superman & Lois Lane στην Earth 167.

Το Birds of Prey με την επιστροφή των Ashley Scott & Dina Meyer ως Helena Kyle/Huntress & Barbara Gordon/Oracle στην Earth 203.

Το Superman Returns, και πρακτικά οι ταινίες των Christopher Reeves, αφού θεωρείται συνέχεια, με τον Brandon Routh που είχε ήδη ρόλο στο Legends of Tomorrow ως Ray Palmer, να επιστρέφει ως ο Superman από την ταινία σε πιο μεγάλη ηλικία, με την ιστορία του να έχει βάση το γνωστό κόμικ Kingdom Come. Η γη του ήταν η Earth 96.

Η ταινία του 2011, Green Lantern, η οποία ήταν η Earth 12.

Tο DC Extended Universe μετά από το Man of Steel, με τον Ezra Miller να εμφανίζεται ως Barry Allen, χωρίς όμως να δίνεται το όνομα του σύμπαντος.

Το Lucifer, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα στο 2021, με τον Tom Ellis να έχει το ρόλο του Lucifer Morningstar στην Earth 666.

Το Titans με τους Alan Ritchson, Curran Walters, Teagan Croft, Minka Kelly και Anna Diop να επιστρέφουν ως Henry "Hank" Hall / Hawk, Jason Todd / Robin, Rachel Roth, Dawn Granger / Dove, και Koriand'r / Kory Anders / Starfire στην Earth 9.

Το Swamp Thing του 2019 με τον Derek Mears ως Alec Holland/Swamp Thing στην Earth 19.

Το Doom Patrol με τους April Bowlby, Diane Guerrero, Joivan Wade, Riley Shanahan και Matthew Zuk να επιστρέφουν ως Rita Farr, Jane, Victor "Vic" Stone / Cyborg, Cliff Steele και Larry Trainor στην Earth 21.

Και το Stargirl με τους Brec Bassinger ως Courtney Whitmore/Stargirl, Yvette Monreal ως Yolanda Montez/Wildcat, Anjelika Washington ως Beth Chapel/Doctor Mid-Nite και Cameron Gellman ως Rick Tyler/Hourman στην Earth 2.


Η λογική λέει ότι αυτό το σημείο ακριβώς ήταν και το αποκορύφωμα του franchise. Το Arrow έγινε η πρώτη σειρά του franchise που έφτασε στο τέλος της το 2020 μετά από 8 σεζόν και μέσα στο 2021 μετά από 4 σεζόν ακολούθησε το Black Lightning. Η τρίτη σειρά που θα ολοκληρωθεί θα είναι το Supergirl μετά από έξι σεζόν που σημαίνει ότι ο βετεράνος του franchise πλέον θα είναι  το The Flash  που πάει για όγδοη  σεζόν, με το Legends of Tomorrow να έχει έξι σεζόν και να ετοιμάζεται για την έβδομη, το Batwoman να μπαίνει στη τρίτη του σεζόν και το Superman & Lois να έχει ήδη ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν.

Έχοντας δει σχεδόν  όλα τα επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει, μπορώ να πω ότι δεν έχω μετανιώσει για το γεγονός ότι έμεινα μαζί με τις σειρές αφού ως φαν του υπερηρωικού μου θύμιζε το διάβασμα των κόμικς που έπρεπε να κρατώ επαφή με όλα για να έχω την πραγματική εικόνα του σύμπαντος. Κυρίως με τα crossovers μπορώ να πω ότι πάντα ενθουσιαζόμουν και θεωρώ ότι κατάφεραν να δώσουν πράγματα που πιθανότατα κινηματογραφικά δεν θα δούμε ποτέ. Άλλωστε η Warner Bros. κινηματογραφικά συνεχίζει να φαίνεται χαμένη και αναποφάσιστη που απλά πετά ιδέες στον τοίχο με την ελπίδα ότι κάποιες θα πιάσουν και για αρκετά χρόνια το Arrowverse ήταν η σημαντικότερη μας συντροφιά στο κόσμο της DC σε live action. Σίγουρα σε θέμα ερμηνειών δεν ήταν και ότι πιο ποιοτικό ενώ οι περιορισμοί ξανά από την Warner Bros. στέρησαν σίγουρα πολλές καλές ιδέες, αλλά αυτό θεωρώ ότι έδωσε ευκαιρία στους δημιουργούς να ψάξουν λίγο πιο βαθιά στη βιβλιοθήκη της DC για να δώσουν ιστορίες. Δυστυχώς όμως τηλεοπτικά δεν είδαμε πραγματικό Batman, δεν είδαμε παρά την πλάτη της Harley Quinn και δυστυχώς δεν μας έδωσαν μερικά spinoffs  που σίγουρα θα άξιζαν το κόπο.

Παράπονα φυσικά πολλά. Στο Arrow δεν είχαμε ισοζύγιο στις σεζόν, αφού ως η mother-series έπρεπε να συστήνει πράγματα που δεν ταίριαζαν και τόσο στην ιστορία. Το The Flash περιόρισε υπερβολικά τον Flash, όχι τόσο για δημιουργικούς σκοπούς αλλά περισσότερο για woke λόγους (Yes Iris, I am talking about you). Το Black Lightning ήταν υπερβολικό σε πολλά σημεία με τον ρατσισμό αν και το κατανοώ αφού αυτή ήταν η ιστορία του δημιουργού αλλά είχε και μερικές δημιουργικές επιλογές για χαρακτήρες που σίγουρα με εκνεύριζαν. Το Legends of Tomorrow από την στιγμή που αποδέχθηκε την ταυτότητα του θεωρώ ότι έπρεπε να συστήσει περισσότερους άγνωστους χαρακτήρες από το σύμπαν της DC και νιώθω ότι σε κάθε ταξίδι τους χάνουμε και από μία ευκαιρία. Άλλωστε η DC έχει και πειρατές, έχει και εξωγήινους και καουμπόι και χαρακτήρες από όλες τις δεκαετίες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε κάποιο από τα επεισόδια. Waste of opportunities. Το Batwoman από την στιγμή που έκανε recast τελικά την Ruby Rose στο ρόλο της Kate Kane, μου μοιάζει πολύ ηλίθιο που αποφάσισε να βάλει νέο χαρακτήρα στην ιστορία. Δεν ήταν ανάγκη να γίνει  πρωταγωνίστρια άλλος χαρακτήρας. Στη τελική ας σύστηναν την Ryan Wilder ως βοηθητικό χαρακτήρα. Τέλος έχουμε και το Supergirl που αποφάσισε ότι η Supergirl δεν μπορεί ποτέ να σώσει την κατάσταση και ότι μόνο η Alex διορθώνει καταστάσεις. Δυστυχώς, νομίζω ότι το Supergirl αυτή τη στιγμή κουβαλά τα μεγαλύτερα λάθη αφού ενώ στις πρώτες σεζόν μια χαρά απολάμβανα τη σειρά, τις τελευταίες δύο νιώθω ότι με ενοχλεί υπερβολικά το δημιουργικό της  κομμάτι. Ίσως να είναι για καλό που τελικά θα ολοκληρωθεί η σειρά.

Ναι, το Superman & Lois για τώρα είναι άψογο και δεν έχω κάτι αρνητικό να πω.


Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον του Arrowverse. Εννοείται ότι περιμένω το crossover αφού θα έχουμε επιστροφές διάφορων χαρακτήρων από όλες τις σειρές και ελπίζω ότι η ιστορία του John Diggle θα έχει αίσιο (πράσινο) τέλος. Τώρα αν το Stargirl μπορεί να χωρέσει στο Arrowverse μιας και προβάλλεται πλέον από το CW θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αλλά συνεχίζει να είναι ερωτηματικό. Αν και θα τα δω όλα σίγουρα θα έχω τα θεματάκια μου με τις σειρές αφού δεν έχουν και τόση βελτίωση σε αυτά που με ενοχλούν. Το Legends θα συνεχίσει να είναι κάτι μεταξύ κωμωδίας και παρωδίας που χάνει ευκαιρίες για να συστήνει άγνωστους χαρακτήρες της DC, το The Flash θα συνεχίσει να δίνει για κάποιο λόγο σημαντικές, μέχρι και υπερηρωικές στιγμές στην Iris, και το Batwoman, εμμ… το βασικό μου πρόβλημα το είπα, από εδώ και πέρα αφού πήρε αυτή την απόφαση ελπίζω να επικεντρωθεί λίγο στα της Γκόθαμ και να μας αφήσει με τις υπέρ-woke καταστάσεις στην ελπίδα ότι θα δούμε μια καλύτερη σεζόν. Και για να είμαι απόλυτα δίκαιος, προτιμώ την Wilder που είναι νέος χαρακτήρας παρά να άλλαζαν πάλι φυλή σε ακόμη ένα σημαντικό χαρακτήρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου