Κυριακή 5 Απριλίου 2020

1944-2019: Ένα ταξίδι από τα πρώτα βήματα της Marvel στη μικρή και μεγάλη οθόνη μέχρι και την εποχή του MCU


Με το Marvel Cinematic Universe να έχει εξελιχθεί στο πιο επιτυχημένο κινηματογραφικό πείραμα όλων των εποχών, αφού κατάφερε μέσα από 23 ταινίες να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο και να τους έχει να επιστρέφουν στο σινεμά ξανά και ξανά για να δουν το επόμενο κεφάλαιο των περιπετειών, θα είχε ενδιαφέρον να γνώριζε κανείς, το πώς κατάφερε να βρεθεί σε αυτό το σημείο.

Και όχι, εδώ δεν θα ασχοληθούμε με το πώς κατάφερε το Iron Man να ξεκινήσει το πιο επιτυχημένο σύμπαν, αφού θα πάμε πολύ πιο πίσω, για να ανακαλύψουμε πότε και ποια ήταν η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή αλλά και τη πορεία των χαρακτήρων στη μικρή οθόνη και το πώς έφτασε η Marvel στο 2020 να έχει καταφέρει να ελέγχει τελικά το μεγαλύτερο ποσοστό των χαρακτήρων της, που τους είχε χάσει τις προηγούμενες δεκαετίες.



Captain America, Ο Πρώτος

1944, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια εποχή που η Marvel δεν ήταν γνωστή καν με αυτό το όνομα (ήταν Timely Comics), η Republic θα αποφασίσει να ετοιμάσει σίριαλ 15 ταινιών που θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη για τον Captain America, ο οποίος ήταν σίγουρα κατάλληλος για την εποχή. Ο Dick Purcell πρωταγωνιστεί αλλά αντί για το όνομα Steve Rogers είναι γνωστός ως Grant Gardner, ήταν η πιο ακριβή παραγωγή της εταιρίας και έφτασε μετά από τις εμφανίσεις των Shazam και Batman στη μικρή οθόνη αλλά πριν από τον Superman.


The Marvel Super Heroes, Πρώτη Σειρά Κινουμένων Σχεδίων

Το 1966, 22 χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνιση χαρακτήρα της Marvel στο πανί, και με την εταιρία να έχει επίσημα το όνομα Marvel Comics, είχαν και επίσημα τη πρώτη τους σειρά κινουμένων σχεδίων, το The Marvel Super Heroes, την ίδια χρονιά που η DC κυκλοφόρησε και αυτή τις πρώτες της σειρές κινουμένων σχεδίων. Κάθε  επεισόδιο της σειράς είχε 3 7λεπτα κομμάτια με τις ιστορίες να χωρίζονται στα Captain America, The Incredible Hulk, Iron Man, The Mighty Thor και The Sub-Mariner. Είχε μόλις μία σεζόν και 65 επεισόδια.


Fantastic Four

Ένα χρόνο μετά, ακολούθησε το Fantastic Four, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στη πρώτη υπερηρωική οικογένεια να γίνει πιο γνωστή στο νεαρό κοινό, και η Hanna-Barbera Productions για πρώτη και τελευταία φορά ήταν στη παραγωγή τηλεοπτικής σειράς από τη Marvel. Αυτό δημιουργεί και το ιδιαίτερο παράδοξο για τη σειρά, αφού είναι η μοναδική με χαρακτήρες της Marvel που ανήκει στην WarnerMedia, η οποία είναι η ιδιοκτήτρια και της DC Comics. Είχε συνολικά 20 επεισόδια.


Spider-Μan

Την ίδια χρονιά με το Fantastic Four, έφτασε στη μικρή οθόνη για πρώτη φορά και ο Spider-Man, το πιο γνωστό δημιούργημα των  Stan Lee και Steve Ditko, το οποίο άντεξε τρεις σεζόν και 52 επεισόδια, σε μια εποχή που οι περισσότερες σειρές δεν άντεχαν εύκολα για περισσότερες σεζόν. Όπως και οι προηγούμενες δύο σειρές, έτσι και αυτή προβλήθηκε, καρμικά από το ABC.


Spidey Super Stories

Το Spidey Super Stories ήρθε το 1974 ως το πρώτο live-action τηλεοπτικό πρόγραμμα από τη Marvel και ήταν μέρος της The Electric Company. Είχε τον Spider-Man σε διάφορες εργασίες, με τον Danny Seagren να τον ενσαρκώνει. Ήταν η πρώτη live action εκδοχή χαρακτήρα από το Captain America του 1944. Άντεξε τρεις σεζόν και ολοκληρώθηκε το 1977 όταν και η Marvel είδε χαρακτήρες της να μπαίνουν σε διαδικασία πιλότου για να γίνουν σειρές.


Ο λόγος για τις live action τηλεταινίες Spider-Man, The Incredible Hulk και Return of the Incredible Hulk, οι οποίες λειτούργησαν ως πιλότοι για δύο σειρές.






The Amazing Spider-Man

Το The Amazing Spider-Man ήταν η πρώτη επίσημη live action σειρά του Spider-Man αφού στο Spidey Super Stories, ήταν περισσότερο εκπαιδευτική και παιδική προσέγγιση, και έκανε πρεμιέρα το 1978 στο CBS έχοντας σε δύο σεζόν 13 επεισόδια.  Η σειρά είχε θετική ανταπόκριση αλλά δεν κατάφερε να πάρει επιπλέον επεισόδια αφού ήταν πολύ ακριβή παραγωγή.


The Incredible Hulk

Σε αντίθεση με το The Amazing Spider-Man, το The Incredible Hulk με βάση το χαρακτήρα της Marvel, και με τον Bill Bixby στο ρόλο του Dr. David Bruce Banner και τον Lou Ferrigno ως Hulk, κατάφερε να αντέξει πέντε σεζόν και είχε και πέντε τηλεταινίες, κάτι που την έκανε μια από τις πιο επιτυχημένες υπερηρωικές τηλεοπτικές σειρές. Συνολικά, χωρίς τις τηλεταινίες, είχε 80 επεισόδια που προβλήθηκαν στο CBS από το 1978 μέχρι το 1982. Οι τρεις επιπλέον τηλεταινίες προβλήθηκαν στο NBC.


Dr. Strange

Το 1978, τη χρονιά που έκαναν πρεμιέρα τα The Amazing Spider-Man και The Incredible Hulk, το CBS φαίνεται να θέλει και τρίτο ήρωα της Marvel στη μικρή οθόνη, και δίνει το τηλεοπτικό πιλότο Dr. Strange, με τον Peter Hooten στον ομώνυμο ρόλο. Οι κριτικές πάντως ήταν αρνητικές, και για αυτό η σειρά δεν προχώρησε με παραγγελία.


Spider-Man (Japanese Spider-Man)

Το συγκεκριμένο Spider-Man αποτελεί και την πιο ιδιαίτερη περίπτωση στα χρονικά της Marvel αφού ήταν η πρώτη φορά που η εταιρία έδωσε τα δικαιώματα εκτός Αμερικής για live-action σειρά αλλά και η μοναδική, με την Toei Company ως παραγωγό. Συνολικά κυκλοφόρησαν 41 επεισόδια. Παρά την κοινή στολή, λίγα πράγματα μοιάζουν γενικά με το μύθο του χαρακτήρα.


Spider-Man (Short Film)

Την ίδια χρονιά, και ξανά για πρώτη φορά στην ιστορία της Marvel, ο αραχνάνθρωπος γίνεται ο πρώτος χαρακτήρας της εταιρίας που πρωταγωνιστεί σε ταινία μικρού μήκους. Το Spider-Man έπαιξε κινηματογραφικά σε φεστιβάλ και διαδραματίζεται μετά από το 10ο επεισόδιο της ιαπωνικής σειράς, που είχε κάνει πρεμιέρα μερικούς μήνες πριν.


The New Fantastic Four

Το The New Fantastic Four ήταν  η δεύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων, παραγωγή της DePatie–Freleng Enterprises και της Marvel Comics Animation, που έκανε πρεμιέρα το 1978. Η ιδιαιτερότητα της σειράς ήταν ότι ο Human Torch έλειπε από την ομάδα, επειδή θα είχε ρόλο σε τηλεοπτικό πιλότο της Universal Studios που τελικά δεν προχώρησε. Τελικά αντικαταστάθηκε από τον H.E.R.B.I.E. (Humanoid Experimental Robot, B-type, Integrated Electronics). Συνολικά είχε 13 επεισόδια και κυκλοφόρησε από το NBC.


Captain America

Το Captain America είναι η επιστροφή του διάσημου χαρακτήρα της Marvel στη μικρή οθόνη με τηλεταινία που κυκλοφόρησε το 1979 στο CBS, 35 χρόνια μετά από τη πρώτη του εμφάνιση. Ο Rod Holcomb σκηνοθετεί και ο Reb Brown πρωταγωνιστεί. Αυτή τη φορά χρησιμοποιείται το όνομα του Steve Rogers και παρά τις μέτριες κριτικές, θα ακολουθήσει και το sequel.


Captain America II: Death Too Soon 

Το Captain America II: Death Too Soon είναι η συνέχεια της τηλεταινίας του 1979 με τον Ivan Nagy να σκηνοθετεί και τον Reb Brown να επιστρέφει στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Κυκλοφόρησε από το CBS ως διπλό επεισόδιο σε δύο συνεχόμενες μέρες. Σε μερικές χώρες προβλήθηκε και κινηματογραφικά.


Fred and Barney Meet the Thing 

Ωριαία τηλεοπτική σειρά που προβαλλόταν κάθε Σάββατο, με τη Hanna-Barbera στη παραγωγή και το NBC να κυκλοφορεί τη σειρά το 1979. Η σειρά ήταν χωρισμένη σε δύο κομμάτια, το The New Fred and Barney Show και το The Thing με βάση το χαρακτήρα της Marvel Comics, και δεν είχαν κάποιο crossover παρά το τίτλο που υπήρχε. Για το συγκεκριμένο χαρακτήρα, η Hanna-Barbera είχε δουλέψει ξανά και με τη σειρά Fantastic Four.


Spider-Woman 

Το 1979 ήταν και η πρώτη χρονιά που γυναικείος χαρακτήρας πήρε τα ηνία για δική του σειρά ή ταινία, με το Spider-Woman, το οποίο είχε ως βάση τον ομώνυμο χαρακτήρα. Η σειρά κινουμένων σχεδίων ήταν παραγωγή των DePatie-Freleng Enterprises και Marvel Comics Animation και άντεξε μια σεζόν και 16 επεισόδια στο ABC.


Dracula: Sovereign Of The Damned

Σε πιο άγνωστα μονοπάτια τώρα, το 1980, η Toei Animation που είχε ασχοληθεί και με τον Spider-Man μερικά χρόνια πριν, παίρνει τα δικαιώματα του κόμικ της Marvel, The Tomb of Dracula, για να κυκλοφορήσει τη ταινία κινουμένων σχεδίων, Dracula: Sovereign Of The Damned. Η πλοκή συρρικνώθηκε για τις ανάγκες της ταινίες και πολλά στοιχεία αφαιρέθηκαν αλλά ήταν και πάλι μεταφορά από κόμικ της Marvel.


Kyofu Densetsu Kaiki! Frankenstein 

Ένα χρόνο μετά, και δημιουργώντας πλέον μια μικρή παράδοση, η Ιαπωνία θα στραφεί ξανά προς την Marvel για το Kyofu Densetsu Kaiki! Frankenstein, μια ταινία κινουμένων σχεδίων anime, η οποία έχει ως βάση το κλασικό βιβλίο της Mary Shelley αλλά και το κόμικ της Marvel, Monster of Frankenstein. Με τη ταινία να έχει διάρκεια 98 λεπτών, ήταν καθαρά για ενήλικες, αφού είχε αρκετή βία αν και για ακόμη μια φορά προσπαθούσε να δώσει την ιστορία με το παρεξηγημένο τέρας.


Spider-Man 

Με τη δεκαετία του '80 να ξεκινά για τη Marvel με ιδιαίτερο τρόπο με τις δύο ταινίες από την Ιαπωνία, το 1981 έρχεται ξανά στα συνηθισμένα, αφού ο Spider-Man θα πάρει ακόμη μια τηλεοπτική σειρά, αυτή τη φορά κινουμένων σχεδίων, η οποία είναι και η δεύτερη του χαρακτήρα μετά από αυτή του 1967. Αντέχει μόλις μια σεζόν 26 επεισοδίων και είναι μια από τις πιο πιστές μεταφορές που είχε ποτέ ο χαρακτήρας.


Spider-Man and His Amazing Friends

Την ίδια χρονιά όμως κάνει πρεμιέρα ακόμη μια σειρά για τον Spider-Man, το Spider-Man and His Amazing Friends, το οποίο θεωρείται crossover με το άλλο και δίνει ευκαιρία στον Iceman να πάρει ενεργό ρόλο για πρώτη φορά σε σειρά αλλά δημιουργεί και τον χαρακτήρα Firestar. Μαζί, οι Spider-Friends πολεμούν διάφορους εχθρούς. Άντεξε 3 σεζόν και 24 επεισόδια στο NBC και θεωρείται από τις καλύτερες σειρές κινουμένων σχεδίων με υπερήρωες. Για την Firestar αξίζει να αναφερθεί ότι εξελίχθηκε σε βασικό χαρακτήρα στα κόμικς των X-Men.


The Incredible Hulk 

Το The Incredible Hulk είναι σειρά κινουμένων σχεδίων με βάση τον ομώνυμο χαρακτήρα της Marvel, και είναι η πρώτη σόλο σειρά κινουμένων σχεδίων για το χαρακτήρα μετά από την live-action εμφάνιση του σε δική του σειρά. Η σειρά είναι πιο πιστή στη μεταφορά του χαρακτήρα από τα κόμικς, αν και ένας από τους χαρακτήρες, ο Rio, είναι καινούριος. Θεωρητικά είναι η δεύτερη σειρά του χαρακτήρα μετά από τα 13 επεισόδια του The Marvel Super Heroes. Είχε μια σεζόν και 13 επεισόδια.


Howard the Duck

The Beginning. Η πρώτη επίσημη κινηματογραφική ταινία για χαρακτήρα της Marvel δεν ήταν ούτε για τον Captain America (αυτό του '44 ήταν σίριαλ), ούτε ο Hulk, ούτε ο Spider-Man ούτε και ο Iron-Man. Ήταν ο Howard The Duck σε μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας του 1986 που σήμερα θεωρείται μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών, αλλά πολλοί θα σας πουν διαφορετικές εμπειρίες για το όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1986. Με σκηνοθέτη τον Willard Huyck και πρωταγωνιστές τους Lea Thompson, Jeffrey Jones και Tim Robbins, η ταινία είχε ως βάση το ομώνυμο κόμικ ενώ ο George Lucas των Star Wars και Indiana Jones ήταν παραγωγός. Καρμικά οι LucasFilm και Marvel, 20κάτι χρόνια μετά θα ανήκουν στην ίδια εταιρία. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλάνο ήταν να ετοιμάσουν ταινία κινουμένων σχεδίων αλλά λόγω θεμάτων με τα συμβόλαια τελικά έγινε live action. Εκτός από καλλιτεχνική αποτυχία, η ταινία απέτυχε και στο Box Office με κέρδη 37 εκατομμυρίων με κόστος 38.


The Incredible Hulk (TV Movies)

The Incredible Hulk Returns



The Trial of the Incredible Hulk



The Death of the Incredible Hulk


Δύο χρόνια μετά από την αποτυχημένη κινηματογραφική προσπάθεια της Marvel, που μεταξύ μας ελάχιστοι γνώριζαν ότι ήταν χαρακτήρας της Marvel μέχρι τη πρόσφατη εποχή, κυκλοφόρησε το The Incredible Hulk Returns ως τηλεταινία με βάση το χαρακτήρα αλλά και ως συνέχεια της σειράς του 1978, The Incredible Hulk. Στη πρώτη τηλεταινία κάνει την εμφάνιση του ο Thor. Στη δεύτερη τηλεταινία που κυκλοφόρησε το 1989 και φέρει το τίτλο The Trial of the Incredible Hulk εμφανίστηκε ο Daredevil και ο Wilson Fisk και ένα χρόνο μετά, στη τελευταία τηλεταινία του συγκεκριμένου franchise κυκλοφορεί το The Death of the Incredible Hulk. Αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία, ότι το 1993 υπήρχε πλάνο για το The Revenge of the Incredible Hulk αλλά τελικά απεβίωσε ο Bill Bixby και σταμάτησαν οι συζητήσεις.

X-Men: Pryde of the X-Men

Το X-Men: Pryde of the X-Men, γνωστό και ως Pryde of the X-Men, είναι τηλεοπτικός πιλότος κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε το 1989 ως μέρος του Marvel Action Universe και είχε στο επίκεντρο τους X-Men. Παρά το γεγονός ότι άρεσε γενικά ως ιδέα, η παραγωγή των DePatie–Freleng Enterprises και Marvel Productions είχε άδοξο τέλος αφού οι δύο εταιρίες ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και έτσι αυτή ήταν η τελευταία παραγωγή της συγκεκριμένης ομάδας.


The Punisher 

Έτος 1989. Εποχή όπου οι αστέρες δράσης του Hollywood όπως Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger και Jean Claude Van Damme ανθίζουν στο Hollywood, και ο Dolph Lundgren, συχνά-πυκνά ανταγωνιστής τους, παίρνει το πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία κόμικ. Ο λόγος για το The Punisher, αμερικανικής παραγωγής του 1989 με τον Mark Goldblatt ως σκηνοθέτη από σενάριο του Boaz Yakin και με τον Louis Gossett Jr. ως συμπρωταγωνιστή. Η ταινία διαφοροποιήθηκε σε πάρα πολλά σημεία, μεταξύ άλλων και τη φανέλα σήμα κατατεθέν του πρωταγωνιστή. Κόστισε 9 εκατομμύρια και γενικά είχε αρνητικές κριτικές, που εξελίχθηκαν σε πιο θετικές καθώς περνούσαν τα χρόνια. Μια νεαρή Nicole Kidman ήταν κοντά στο να πάρει ρόλο.


Captain America 

Ένα χρόνο μετά από το The Punisher, ο Captain America επιστρέφει σε μια νέα κινηματογραφική εμφάνιση με ταινία που είναι συμπαραγωγή Γιουγκοσλαβίας και Αμερικής και έχει τον Albert Pyun να σκηνοθετεί από σενάριο των Stephen Tolkin και Lawrence J. Block (aka Larry Block). Η ταινία γενικά παίρνει πολλές δημιουργικές ελευθερίες αλλά κρατά τον Steve Rogers ως Captain America και τον Red Skull ως αντίπαλο. Ο Matt Salinger πρωταγωνιστεί αλλά η ταινία που κόστισε 10 εκατομμύρια παίρνει τις χειρότερες κριτικές και θάβει τον χαρακτήρα για μια ακόμη 20ετια.


Power Pack (Pilot)

Μια από τις καλύτερες νεανικές σειρές της Marvel, το Power Pack, έφτασε κοντά σε τηλεοπτική σειρά από τις Paragon Entertainment Corporation και New World Television, η οποία  θα ήταν live-action για το πρωινό πρόγραμμα του NBC. Τελικά δεν πήρε παραγγελία σειράς και το Fox πήρε τα δικαιώματα αλλά προτίμησε απλά να το παρουσιάσει ως ειδικό επεισόδιο το 1991.


Solarman (Pilot)

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο χαρακτήρας ξεκίνησε από διαφορετική εταιρία, και πλέον έχει ιστορίες από άλλη εταιρία. Δεν είναι χαρακτήρας της Marvel. Αλλά τη περίοδο που έγινε προσπάθεια για παραγγελία, ήταν η εποχή που η Marvel συχνά ανακάτευε τη τράπουλα δίνοντας ευκαιρία σε χαρακτήρες άλλων εταιριών, να περάσουν στις σελίδες τους. Ο Solarman, δημιούργημα της Pendulum Press που από το 2016 κυκλοφορεί από την Scout Comics,  έκανε το ντεμπούτο του τη δεκαετία του '80 και το 1989 πέρασε για σειρά δύο τευχών στη Marvel. Τότε ετοιμάστηκε και ένας πιλότος που κυκλοφόρησε το 1992 από το Fox Kids. Σύμφωνα πάντα με τον δημιουργό David  Oliphant, υπήρξε στούντιο που πρόσφερε 15 εκατομμύρια για να δημιουργήσει 64 επεισόδια αλλά μετά από συμβουλές ότι το υπερηρωικό είδος έχει αρχίσει να φθίνει, αποφάσισαν ενάντια στον πιλότο. Για την ιστορία ακολούθησαν τα Batman: The Animated Series και X-Men, που μέχρι σήμερα θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους.


X-Men: The Animated Series

Μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια του  X-Men: Pryde of the X-Men, οι μεταλλαγμένοι επέστρεψαν τρία χρόνια αργότερα, το 1992 με τη σειρά X-Men: The Animated Series, γνωστή και ως X-Men, που προβλήθηκε από το Fox Kids Network για πέντε σεζόν και 76 επεισόδια. Θεωρείται, και όχι άδικα μία από τις καλύτερες σειρές κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, και μαζί με το Batman: The Animated Series, ίσως οι κορυφαίες στο υπερηρωικό είδος.


Hardcase (Short Film)


Από την θυγατρική εταιρία Malibu Comics, που θα μας απασχολήσει πιο έντονα όταν φτάσουμε το 1997, η Marvel το 1993 είχε ως κάτι καινούριο το 6λεπτο μουσικό βίντεο Hardcase, το οποίο κυκλοφόρησε από την Wizard για να διαφημίσει τη γραμμή Ultraverse. Ο Βρετανός kickboxer Gary Daniels πρωταγωνιστεί ως Hardcase και ο Darren Doane σκηνοθετεί.


Firearm (Short Film)

Ξανά από τη Malibu Comics, με βάση το χαρακτήρα που δημιούργησε ο James Robinson με σχέδιο των Howard Chaykin και Cully Hamner, το οποίο άντεξε 18 τεύχη, είχε 35λεπτη ταινία μικρού μήκους που κυκλοφόρησε σε VHS το 1993. Ο James Jude Courtney πρωταγωνιστεί στη ταινία ως ο ομώνυμος χαρακτήρας.


The Fantastic Four, το ακυκλοφόρητο

Αν μη τι άλλο, η Marvel έχει πάντα ιδιαίτερες ιστορίες να μοιράζεται μαζί μας για τα παρασκήνια. Μια από αυτές φυσικά είναι και το The Fantastic Four του 1994, την ανεξάρτητη υπερηρωική ταινία με βάση την γνωστή υπερηρωική οικογένεια, που κανείς δεν ήθελε να κυκλοφορήσει. Για χάρη της συγκεκριμένης ταινίας κυκλοφόρησε και ντοκιμαντέρ ενώ οι Roger Corman και Bernd Eichinger ήταν παραγωγοί. Χρόνια αργότερα θα υπάρξει παραδοχή ότι η ταινία έγινε για να μην χάσει τα δικαιώματα η Constantin Film. Τελικά η ταινία έγινε παράνομα διαθέσιμη σε διάφορα σημεία του διαδικτύου.


Ultraforce 

Η υπερηρωική ομάδα Ultraforce των κόμικς της Malibu, που πιο μετά έγινε ιδιοκτησία της Marvel, απέκτησε τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων από την DIC. Η αντοχή της σειράς όμως ήταν μικρή αφού μετά από 13 επεισόδια ακυρώθηκε και δεν είχαν την ευκαιρία να επεκτείνουν το franchise όπως είχαν σκοπό. Γενικά οι κριτικές ήταν αρνητικές.


Iron Man: The Animated Series

Το Iron Man, γνωστό και ως Iron Man: The Animated Series, είναι Αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων με βάση το γνωστό χαρακτήρα της Marvel και είχε δύο σεζόν ως μέρος του The Marvel Action Hour με τα Fantastic Four και Spider-man. Είχε δύο σεζόν και 26 επεισόδια με τις ιστορίες όμως να μην έχουν και τη καλύτερη ροή μεταξύ τους επειδή γενικά η παραγωγή επεισοδίων είχε μεγάλη διάρκεια.


Spider-Man: The Animated Series

Το Spider-Man, γνωστό και ως Spider-Man: The Animated Series (Spider-Man TAS) είναι σειρά κινουμένων σχεδίων με βάση το πιο δημοφιλή χαρακτήρα της Marvel και είχε πέντε σεζόν και 65 επεισόδια με τη Marvel Films Animation στη παραγωγή. Πήρε εξαιρετικές κριτικές και είχε υψηλή τηλεθέαση αλλά τελικά βρήκε άδοξο τέλος λόγω του Avi Arad, σε μία από τις πολλές φορές που πλήγωσε το είδος με την ιδιότητα του παραγωγού.


Fantastic Four: The Animated Series 

Το Fantastic Four, γνωστό και ως Fantastic Four: The Animated Series, ήταν η τρίτη σειρά της σεζόν από τη Marvel που κυκλοφόρησε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 1996 με δύο σεζόν και 26 επεισόδια. Ήταν μέρος του Marvel Action Hour μαζί με τα Spider-Man και Iron Man και γενικά έχει θετικές κριτικές.


Generation X (Pilot) 

Το Generation X ήταν τηλεοπτικός πιλότος από τον Jack Sholder που κυκλοφόρησε στο Fox το Φεβρουάριο του 1996 ως τηλεταινία και είχε ως βάση την ομώνυμη σειρά κόμικ της Marvel Comics που ήταν spin-off του X-Men. Οι New World Entertainment και Marvel Entertainment Group ήταν παραγωγοί αλλά οι κριτικές και η ανταπόκριση δεν έπεισαν για να δοθεί παραγγελία σειράς στο project.


The Incredible Hulk 

Το 1996, και με δύο από τις τρεις σειρές που ξεκίνησαν το 1994, Iron Man και Fantastic Four να έρχονται στο τέλος τους, το The Incredible Hulk ήταν η επόμενη σειρά κινουμένων σχεδίων της Marvel που κυκλοφόρησε για δύο σεζόν και 21 επεισόδια στο UPN. Ο Lou Ferrigno επέστρεψε ως η φωνή του Hulk μετά από το ρόλο του στη live-action σειρά ενώ συχνά υπήρχαν εμφανίσεις χαρακτήρων από τις άλλες τρεις σειρές της εποχής. Παρά το γεγονός ότι η πρώτη σεζόν καλλιτεχνικά ήταν δυνατή, κρίθηκε σκοτεινή για το κοινό και ότι ήθελε γυναικεία φωνή. Έτσι πρόσθεσαν την She-Hulk και άλλαξαν το ύφος. Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ εμφανίστηκε και ο Grey Hulk.


Men in Black 

Ναι, ναι. Το Men in Black έχει ως βάση κόμικ. Η δημοφιλής ταινία του 1997 με σκηνοθέτη τον Barry Sonnenfeld και πρωταγωνιστές τους Tommy Lee Jones και Will Smith ήταν κόμικ της Malibu Comics αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτός ο λόγος της επιτυχίας τους. Άλλωστε σπάνια θα το ακούσει κανείς να αναφερθεί ως ταινία από κόμικ και όλοι παραδέχονται ότι ο Will Smith, ο οποίος ήταν το πιο καυτό όνομα στο Hollywood εκείνη την εποχή, ήταν η αιτία της επιτυχίας, που ξεκίνησε ένα πολύ επιτυχημένο franchise. Με κόστος 90 εκατομμυρίων κέρδισε 590 εκατομμύρια και ήταν η τρίτη κορυφαία σε κέρδη ταινία του 1997 πίσω από το Titanic και το The Lost World: Jurassic Park και με μεγάλη διαφορά από το τέταρτο Tomorrow Never Dies.


Men in Black: The Series 

Απόδειξη της μεγάλης επιτυχίας της κινηματογραφικής ταινίας αλλά και της εμπιστοσύνης που έδειξαν σε αυτή, ήταν φυσικά το Men in Black: The Series, γνωστό και με τα ονόματα MIB: The Series, MIB: The Animated Series και Men in Black: The Animated Series, το οποίο είναι  σειρά κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε στο Kids' WB από το 1997 μέχρι το 2001 έχοντας συνολικά 53 επεισόδια. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο δεν επέστρεψε στις φωνές των χαρακτήρων.


Night Man  

Το Night Man, συμπαραγωγή Αμερικής και Καναδά, ήταν υπερηρωική σειρά δράσης, η πρώτη live action με χαρακτήρα της Marvel από το 1990 και το The Incredible Hulk που έκλεινε με τη τρίτη τηλεταινία, και έχει ως βάση τον ομώνυμο χαρακτήρα από τα κόμικς της Ultraverse της Malibu Comics, η οποία αγοράστηκε από τη Marvel Comics, με τον Steve Englehart να είναι δημιουργός του χαρακτήρα. Ο Glen A. Larson ήταν ο δημιουργός και η σειρά έκανε πρεμιέρα το 1997 έχοντας δύο σεζόν και 44 επεισόδια.


Silver Surfer: The Animated Series

Ο Silver Surfer, ο δημοφιλής χαρακτήρας από τα κόμικς της Marvel για τους Fantastic Four πήρε τη πρώτη του σόλο σειρά κινουμένων σχεδίων με το Silver Surfer: The Animated Series, συμπαραγωγή Καναδά και Αμερικής, που άντεξε μόλις μια σεζόν το 1998 στο Fox Kids Network με 13 επεισόδια. Η σειρά πήρε θετικές κριτικές για το σχέδιο που χρησιμοποίησε και ήταν μοναδική καινούρια προσπάθεια της Marvel που προβλήθηκε παράλληλα με το Spider-Man: The Animated Series.


Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D.

Τον Μάη του 1998, η Marvel κοίταξε τη βιβλιοθήκη της και αποφάσισε να φέρει στο πανί για πρώτη φορά τον Nick Fury, πριν τα κόμικς του αλλάξουν καταγωγή και του δώσουν τη πασίγνωστη πλέον φυσιογνωμία του Samuel L. Jackson. Το Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D. κυκλοφόρησε στις 26 του Μάη του 1998 στο Fox και το πλάνο ήταν να είναι πιλότος μιας νέας σειράς με τον David Goyer να εμφανίζεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο των μεταφορών από κόμικ σε ότι έχει να κάνει με Marvel (είχε γράψει το The Crow: City of Angels, το οποίο είναι επίσης μεταφορά από κόμικ). Ο Rod Hardy σκηνοθέτησε και η παραγωγή στοίχισε 6 εκατομμύρια με τον David Hasselhoff ως πρωταγωνιστή αλλά οι αρνητικές κριτικές δεν επέτρεψαν στο να προχωρήσει η ιδέα σε σειρά.



Blade 

Εννέα χρόνια μετά από το The Punisher αφού το Captain America του 1990 δεν είχε κινηματογραφική προβολή στις περισσότερες χώρες, η Marvel επιστρέφει ξανά στο κινηματογράφο, και για ακόμη μια φορά επιλέγει ένα πολύ άγνωστο σχετικά χαρακτήρα. Ο λόγος για τον Blade, τον  ήρωα των κόμικ υπερφυσικού τρόμου της Marvel, που ο Stephen Norrington ανάλαβε να σκηνοθετήσει από σενάριο του David S. Goyer. Με βάση τον ομώνυμο χαρακτήρα, κάπου εδώ φαίνεται να μπαίνουν και οι βάσεις για τις υπερηρωικές ταινίες με τον Wesley Snipes να παίρνει το πρωταγωνιστικό ρόλο για να δώσει ώθηση σε αυτό που θα δούμε. Η ταινία, παρά τις μέτριες κριτικές, κατάφερε να κερδίσει 131 εκατομμύρια και να αποκτήσει καλτ κοινό που θα έφερνε και τις συνέχειες.


Spider-Man Unlimited 

Το Spider-Man Unlimited ήταν η πρώτη από τις δύο σειρές κινουμένων σχεδίων της Marvel με τη Saban Entertainment να έχει χρέη παραγωγού, που κυκλοφόρησε το 1999. Η ατυχία της ήταν ότι έπεσε πάνω στα Pokémon και Digimon, που είχαν κατακτήσει το κοινό, και δεν άντεξε για περισσότερο από μια σεζόν και 13 επεισόδια. Αρχικά στόχος ήταν να δώσουν μεταφορά των πρώτων 26 τευχών του The Amazing Spider-Man, αλλά η Sony ανακοίνωσε κινηματογραφική ταινία έτσι η Saban δεν είχε κανένα από τα κόμικς ως έμπνευση.



The Avengers: United They Stand 

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το The Avengers: United They Stand, γνωστό ως The Avengers, το οποίο ήταν και η πρώτη φορά που είδε την υπερηρωική ομάδα των Εκδικητών να αποκτούν δική τους σειρά από τη Marvel. Άντεξε και αυτό 13 επεισόδια με τον Avi Arad ως παραγωγό και μεταξύ άλλων είχαν ρόλο και οι Ant-Man, Wasp, Wonder Man, Tigra, Hawkeye, Falcon, Vision και Scarlet Witch έχοντας για έμπνευση το The West Coast Avengers. Οι κριτικοί έχουν δώσε καλύτερη κριτική στη ταινία παρά το κοινό.


X-Men 

Αν το Blade ήταν ο προάγγελος του τι θα βλέπαμε στα επόμενα 20 χρόνια, το X-Men ήταν αυτό που απέδειξε ότι οι υπερηρωικές ταινίες έχουν θέση στις οθόνες μας. Κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά από το Blade με την πλέον persona non grata του Hollywood, Bryan Singer, να δίνει ρέστα από το σενάριο του David Hayter και με ένα εκλεκτό καστ να ενσαρκώνει στη μεγάλη οθόνη τους μεταλλαγμένους. Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen, James Marsden, Bruce Davison, Rebecca Romijn-Stamos, Ray Park, και Anna Paquin μεταξύ άλλων εμφανίζονται στη ταινία δημιουργώντας ένα franchise που θα αντέξει 20 ολόκληρα χρόνια. Για την ιστορία, η πρώτη απόπειρα για ταινία X-Men ξεκίνησε το 1984 με την Orion Pictures να συζητά και με τους James Cameron και Kathryn Bigelow σε κάποια φάση. Το 1994 η 20th Century Fox αγόρασε τα δικαιώματα και οι Andrew Kevin Walker, John Logan, Joss Whedon, και Michael Chabon είναι μερικά από τα ονόματα που γράφουν εκδοχές σεναρίων, πριν ο Singer κλείσει το 1996 για να σκηνοθετήσει, που θα φέρει και τους Ed Solomon, Tom DeSanto, Christopher McQuarrie και Hayter στο προσκήνιο. Με κόστος 75 εκατομμυρίων κέρδισε στο Box Office 296 εκατομμύρια, και ξεκίνησε και επίσημα την υπερηρωική εποχή του Hollywood.



X-Men: Evolution 

Και μετά από την κινηματογραφική ταινία, ήρθε και η σειρά κινουμένων σχεδίων, X-Men: Evolution, που αποφάσισε να γνωρίσει στο κοινό τους χαρακτήρες ως έφηβους και άντεξε 52 επεισόδια από το 2000 μέχρι το 2003, έχοντας συνολικά 4 σεζόν. Αυτό την έκανε τρίτη στη λίστα των πιο μακροχρόνιων σειρών μετά από τα X-Men και Spider-Man. Αν και υπήρχε πλάνο για πέμπτη σεζόν, δεν πραγματοποιήθηκε αλλά το φινάλε της θεωρείται πολύ ικανοποιητικό.


Mutant X 

Μετά από την κινηματογραφική ταινία και τη σειρά κινουμένων σχεδίων, η Marvel αποφάσισε να προχωρήσει και με live action σειρά μεταλλαγμένων, το Mutant X, το οποίο ήταν επιστημονικής φαντασίας και έκανε πρεμιέρα το 2001. Ο Avi Arad ήταν ο δημιουργός της σειράς και αφορά μεταλλαγμένους που παίρνουν τις δυνάμεις τους από επιστημονικά πειράματα. Η σειρά ολοκληρώθηκε το 2004 μετά από 3 σεζόν και 66 επεισόδια, με την Fireworks Entertainment, παραγωγό να χρεοκοπεί. Για την ιστορία, το 2001 η 20th Century Fox κινήθηκε νομικά ενάντια στις Marvel, Tribune Entertainment και Fireworks Entertainment επειδή θεώρησαν ότι οι χαρακτήρες μοιάζουν αρκετά στους X-Men και είχαν αυτοί τα δικαιώματα. Η Marvel δήλωσε ότι διαφέρουν αρκετά και ότι από την στιγμή που δεν χρησιμοποιούν υλικό των X-Men, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα θέματα μεταξύ Fox και Marvel λύθηκαν το 2003 αλλά τα προβλήματα συνεχίστηκαν μεταξύ Tribune και Marvel. Τελικά το 2005 βρήκαν μια αθόρυβη λύση αλλά η σειρά είχε ήδη ακυρωθεί.


Blade II 

Το 2002 ήταν η χρονιά που η Marvel σάρωσε το Box Office χωρίς όμως να κερδίζει η ίδια τα χρήματα των ταινιών. Πρώτο από τα τρία ήταν το Blade II που είδε το Wesley Snipes να επιστρέφει στον ομώνυμο ρόλο με τον David S. Goyer να γράφει το σενάριο και τον Guillermo del Toro να σκηνοθετεί δίνοντας εξαιρετική ατμόσφαιρα. Η ταινία κέρδισε 155 εκατομμύρια με κόστος 54 εκατομμυρίων και γενικά θεωρείται η καλύτερη της τριλογίας.


Spider-Man

Μετά από 35 χρόνια στη μικρή οθόνη, είτε ως σειρά κινουμένων σχεδίων, είτε live action, είτε την μακρινή Ιαπωνία, ο Spider-Man πήρε το 2002 το βάπτισμα του πυρός σε κινηματογραφική ταινία, με τον εξαιρετικό Sam Raimi να σκηνοθετεί από το σενάριο του David Koepp. Ο Tobey Maguire πήρε το ρόλο του Peter Parker και οι Willem Dafoe, Kirsten Dunst, James Franco, Cliff Robertson και Rosemary Harris είχαν επίσης ρόλο. Για την ιστορία, η ταινία είχε καθυστέρηση 25 ετών και το 1999 η Columbia Pictures αγόρασε τα δικαιώματα από τη Metro-Goldwyn-Mayer έχοντας και τα σενάρια που ετοιμάστηκαν στις Cannon Films, Carolco και New Cannon. Μεταξύ άλλων έγραψαν σενάριο και οι James Cameron, Ted Newsom, John Brancato, Barney Cohen και Joseph Goldman. Η ταινία πήρε πολύ καλές κριτικές από κοινό και κριτικούς και έγινε η πρώτη ταινία που κέρδισε 100 εκατομμύρια το πρώτο του σαββατοκύριακο κερδίζοντας συνολικά 821.7 εκατομμύρια. Αυτό οδήγησε σε μια από τις πιο επιτυχημένες τριλογίες του κινηματογράφου.


Men in Black II 

Το Men in Black II ήταν η τρίτη συνολικά ταινία από τις σελίδες της Marvel (Malibu), με τον Barry Sonnenfeld να επιστρέφει 5 χρόνια μετά ως σκηνοθέτης και τους Tommy Lee Jones και Will Smith να έχουν ξανά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία γενικά πήρε αρνητικές κριτικές αλλά το κοινό το διασκέδασε, δίνοντας κέρδη 441 εκατομμυρίων με κόστος 140 εκατομμυρίων.


Daredevil 

Με τις ταινίες με βάση τα κόμικς να μπαίνουν για τα καλά στη ζωή του κινηματογραφικού κοινού, το 2003 ξεκινά την πορεία του τον Φεβρουάριο με το Daredevil, το οποίο είχε τον Mark Steven Johnson ως σκηνοθέτη και τον Ben Affleck στο ρόλο του τυφλού ήρωα και δικηγόρου, Matt Murdock. Ντεμπούτο στη ταινία κάνει και ο χαρακτήρας της Elektra Natchios αλλά και ο Bullseye, με τον Michael Clarke Duncan να ερμηνεύει ένα Αφρο-Αμερικανό Wilson Fisk, που λόγω σωματοδομής όμως έμοιαζε πολύ ταιριαστός. Η διαδικασία για τη δημιουργία της ταινίας ξεκίνησε το 1997 με τις 20th Century Fox και Columbia Pictures, αλλά τελικά τα δικαιώματα τα πήρε η New Regency το 2000 και προχώρησε με τη ταινία. Η ταινία πήρε μέτριες κριτικές και κέρδισε 179 εκατομμύρια με κόστος 78 εκατομμυρίων, αλλά κατάφερε να «γεννήσει» το spin-off, Elektra, κάτι που μάλλον πολλοί έχουν μετανιώσει. Αξίζει να αναφερθεί ότι το director's cut που κυκλοφόρησε το 2004 ήταν πολύ ανώτερο αλλά στο τέλος δεν προσπάθησαν για δεύτερη ταινία.


X2 

Το μοναδικό sequel του 2003, το X2, γνωστό και ως X2: X-Men United, είχε τον Bryan Singer να επιστρέφει με σενάριο των Michael Dougherty, Dan Harris και David Hayter, και θεωρείται από πολλούς ως η κορυφαία ταινία των μεταλλαγμένων, δίνοντας ξανά μπόλικο χρόνο στους χαρακτήρες και προσθέτοντας διάφορα στοιχεία που θα κέρδιζαν το κοινό έχοντας ως βάση τα Return to Weapon X aκαι God Loves, Man Kills. Κέρδισε 407 εκατομμύρια με κόστος σχεδόν 120 εκατομμυρίων.


Hulk 

Μετά από πέντε τηλεταινίες, μια σειρά πέντε σεζόν και δύο σειρές κινουμένων σχεδίων, ο πράσινος γίγαντας έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 2003 με την ομώνυμη ταινία, η οποία είχε τον εξαιρετικό Ang Lee στη σκηνοθεσία και τον Eric Bana στο ρόλο του Bruce Banner/Hulk. Παρά το γεγονός όμως ότι είχε ένα εξαιρετικό σκηνοθέτη, ίσως να μην ήταν και το καταλληλότερο πρόσωπο να φέρει τον χαρακτήρα στη μεγάλη οθόνη. Η πρώτη φορά που έγινε προσπάθεια κινηματογραφικής μεταφοράς ήταν το 1990 με τον Joe Johnston (που τελικά σκηνοθέτησε το Captain America 20 χρόνια μετά) και τον Jonathan Hensleigh ως πιθανούς δημιουργούς. Άλλα ονόματα που πέρασαν από το σενάριο ήταν οι John Turman, Michael France, Zak Penn (που έγραψε το The Incredible Hulk), J. J. Abrams, Scott Alexander και Larry Karaszewski, Michael Tolkin και David Hayter. Η ταινία κέρδισε 245 εκατομμύρια και ήταν ψηλά στη λίστα των κερδισμένων ταινιών αλλά το κόστος ήταν 137 εκατομμύρια και για αυτό η ταινία δεν θεωρείται επιτυχημένη εισπρακτικά.


Spider-Man: The New Animated Series 

Το Spider-Man: The New Animated Series, γνωστό και ως MTV Spider-Man, είναι σειρά κινουμένων σχεδίων, συμπαραγωγή Καναδά και Αμερικής, με βάση τον δημοφιλή χαρακτήρα της Marvel, που και αυτή άντεξε μόλις μια σεζόν 13 επεισοδίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι γενικά θεωρείται ξεχασμένη σειρά παρά τις θετικές κριτικές, και για αυτό όταν το Viceland πήρε τα δικαιώματα το 2018, έφερε τη σειρά μετά από 15 χρόνια στη μικρή οθόνη. Ο λόγος που κόπηκε η σειρά ήταν η τηλεθέαση.


The Punisher 

15 χρόνια μετά από τη ταινία του Dolph Lundgren ως The Punisher σε μια σίγουρα ιδιαίτερη παραγωγή, ο χαρακτήρας επέστρεψε με μια νέα ταινία που είχε τον Thomas Jane στο ρόλο του αντιήρωα Frank Castle και τον John Travolta στο ρόλο του Howard Saint, του άνθρωπου που έδωσε τη διαταγή εκτέλεσης της οικογένειας του Castle. Ως βάση, η σειρά είχε το The Punisher: Year One και το Welcome Back, Frank, με τον Jonathan Hensleigh να σκηνοθετεί από δικό του σενάριο. Η ταινία κέρδισε 54 εκατομμύρια με κόστος 33 εκατομμυρίων και είχε γενικά αρνητικές κριτικές. Ο Avi Arad προσπάθησε για sequel αλλά τελικά άλλαξαν τα πλάνα.



Spider-Man 2

Το Spider-Man 2 ήταν η επιστροφή του Sam Raimi στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, με τον Alvin Sargent να γράφει το σενάριο και είναι sequel της ταινίας του 2002, με τον Tobey Maguire να επιστρέφει στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία κυκλοφόρησε το 2004 κατάφερε να κερδίσει 789 εκατομμύρια δολάρια και να γίνει η πρώτη παραγωγή της Marvel που κερδίζει Oscar, ενώ για τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινού, θεωρείται μια από τις κορυφαίες ταινίες του είδους και σίγουρα από τις πιο επιδραστικές. Στοίχισε στη Sony 200 εκατομμύρια, κάτι που την έκανε και την πιο ακριβή ταινία του είδους. Στα κέρδη πάντως ήταν νούμερο τρία για τη χρονιά πίσω από τα Shrek 2 και Harry Potter and the Prisoner of Azkaban αλλά με 150 εκατομμύρια περισσότερα από το The Incredibles.


Blade: Trinity 

Το 2004 ήταν και η χρονιά που έκλεισε και η πρώτη τριλογία για τη Marvel αφού το Blade: Trinity με τον David S. Goyer να σκηνοθετεί από δικό του σενάριο, συνεχίζει την ιστορία των Blade και Blade II, με τον Wesley Snipes να επιστρέφει στο πρωταγωνιστικό ρόλο. κέρδισε 128 εκατομμύρια δολάρια με κόστος 65 εκατομμυρίων αλλά είχε τις χειρότερες κριτικές από την τριλογία, κυρίως για τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες. Στα θετικά ήταν ότι αυτή ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία φορά που ο Ryan Reynolds θα έχει ρόλο σε υπερηρωική ταινία. Για την ιστορία, ο Stephen Norrington ετοίμαζε prequel τριλογία με τον Stephen Dorff να επιστρέφει ως Deacon Frost ενώ το 2016 η πρωταγωνίστρια του Underworld, Kate Beckinsale, δήλωσε ότι μέχρι το 2012 που τα δικαιώματα επέστρεψαν στη Marvel, υπήρχαν συζητήσεις για crossover ταινία των Blade και Underworld.



Elektra 

Το 2005 δεν είχε και το καλύτερο ξεκίνημα για τη Marvel. Το Elektra κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο ως spin-off του Daredevil, με την Jennifer Garner να επιστρέφει από σενάριο των Zak Penn, Stuart Zicherman και Raven Metzner, και ήταν εισπρακτική και καλλιτεχνική αποτυχία που σκότωσε για πάντα την πιθανότητα συνέχειας του Daredevil του Ben Affleck. Μάζεψε 56 εκατομμύρια με κόστος που ήταν μεταξύ 43-65 εκατομμυρίων.



Fantastic Four

Σχεδόν 40 χρόνια μετά από τη πρώτη τηλεοπτική τους εμφάνιση, οι Fantastic Four πήραν το 2005 την ευκαιρία να γίνουν κινηματογραφική ταινία με τον Tim Story να γίνεται ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός που σκηνοθετεί υπερηρωκή ταινία της Marvel. Η ταινία κυκλοφόρησε από τη 20th Century Fox με τους Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans και Michael Chiklis ως την υπερηρωική οικογένεια, τον Julian McMahon στο ρόλο του Doctor Dood και τη Kerry Washington ως το ερωτικό ενδιαφέρον του The Thing. Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, το 1994 είχε γίνει ακόμη μια απόπειρα για live-action ταινία, αλλά αυτή δεν κυκλοφόρησε ποτέ.  Με κόστος 100 εκατομμυρίων η ταινία κέρδισε 333 εκατομμύρια και κρίθηκε επιτυχημένη με το sequel να έρχεται δύο χρόνια μετά.


Man-Thing 

Το 2005 ήταν σαφώς μια από τις χειρότερες χρονιές της Marvel αφού οι δύο κινηματογραφικές ταινίες δεν είχαν τις καλύτερες κριτικές, και το Man-Thing, συμπαραγωγή Αυστραλίας και Αμερικής, με βάση τον ομώνυμο χαρακτήρα, δεν είχε καλύτερη τύχη. Η ταινία τρόμου είχε τον Brett Leonard ως σκηνοθέτη και είχε επιρροές από το κόμικ του Steve Gerber αλλά ήταν επιπέδου τηλεταινίας. Έκανε πρεμιέρα στο Sci Fi Channel ενώ σε μερικές περιοχές που προβλήθηκε, μάζεψε 1 εκατομμύριο με κόστος 30 εκατομμυρίων και έχοντας αρνητικότατες κριτικές. Παρά το γεγονός ότι προβλήθηκε ως τηλεταινία το πλάνο ήταν για κινηματογραφική ταινία και δεν υπήρχε πλάνο τηλεοπτικής σειράς.


Ultimate Avengers: The Movie 

Το Ultimate Avengers: The Movie είναι ταινία κινουμένων σχεδίων της Marvel, μέρος της Marvel Animated Features, με βάση τα πρώτα έξι τεύχη του Ultimates από τους Mark Millar και Bryan Hitch. Η ταινία κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2006 και είχε στο επίκεντρο τον Captain America, ο οποίος για 60 χρόνια ήταν στο πάγο και τώρα επιστρέφει υπό τις οδηγίες του Nick Fury για να πολεμήσει την εξωγήινη απειλή.



Ultimate Avengers 2: Rise of the Panther 

Μερικούς μήνες μετά, η Marvel έδωσε το Ultimate Avengers 2: Rise of the Panther, το οποίο ήταν sequel του Ultimate Avengers: The Movie, με την Dong Woo Animation ως παραγωγό και έχει τον Black Panther να έρχεται στην ιστορία για να βοηθήσει τους Εκδικητές. Αν και υπήρχε πλάνο για τους Hawkeye, Quicksilver και Scarlet Witch, ήθελαν να υπάρχει λόγος για την εμφάνιση τους και όχι απλά μια κάμεο εμφάνιση.


X-Men: The Last Stand 

Το X-Men: The Last Stand, γνωστό και ως X3, είναι υπερηρωική ταινία του 2006, το κλείσιμο της αρχικής τριλογίας των μεταλλαγμένων και το πρώτο χωρίς τον Bryan Singer ως σκηνοθέτη. Ο Brett Ratner ανέλαβε τα ηνία από σενάριο των Simon Kinberg και Zak Penn, με το τεράστιο καστ να επιστρέφει αλλά τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά αφού πήραν ως βάση το The Dark Phoenix Saga και απέτυχαν σε τεράστιο βαθμό να το αποδώσουν. Το κόστος της ταινίας ήταν 210 εκατομμύρια δολάρια και τελικά κέρδισε 459, που σημαίνει εισπρακτικά ότι ήταν επιτυχημένο, αλλά γενικά άφησε κακές εντυπώσεις, ιδίως για κάποιες περίεργες αποφάσεις.


Fantastic Four: World's Greatest Heroes 

Μετά από την σχετικά επιτυχημένη έναρξη κινηματογραφικά για τους F4, ακολούθησε σειρά κινουμένων σχεδίων το 2006, το Fantastic Four: World's Greatest Heroes , που ήταν συμπαραγωγή Αμερικής, Καναδά και Γαλλίας. Αυτή ήταν η τέταρτη σειρά κινουμένων σχεδίων για την ομάδα και είχε μια σεζόν 26 επεισοδίων που ολοκληρώθηκε επίσημα το 2010. Κάτι που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει ήταν το γεγονός ότι δημιούργησε πρωτότυπες ιστορίες για τους χαρακτήρες παρά να ακολουθήσει τα κόμικς.


Blade 

Μετά από μια σχετικά επιτυχημένη κινηματογραφική τριλογία, ο Blade απέκτησε και τη πρώτη του τηλεοπτική live-action σειρά το 2006, με την ιστορία να διαδραματίζεται μετά από τα γεγονότα του Blade: Trinity. Η σειρά κυκλοφόρησε στο Spike για μια σεζόν 12 επεισοδίων και ο Sticky Fingaz πήρε το ομώνυμο ρόλο με τη New Line Cinema να κυκλοφορεί τη σειρά. Ο David S. Goyer είχε συμμετοχή στο σενάριο του πιλότου μαζί με τον Geoff Johns. Η σειρά είχε υψηλή τηλεθέαση και θετικές κριτικές αλλά για κάποιο ανεξήγητο (οικονομικοί λόγοι) λόγο το Spike αποφάσισε να μην δώσει δεύτερη σεζόν.



The Invincible Iron Man  

To The Invincible Iron Man είναι η τρίτη ταινία κινουμένων σχεδίων στο Marvel Animated Features με την Starburst Entertainment ως παραγωγό, και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2007 με τον Marc Worden να επιστρέφει ως η φωνή του Tony Stark/Iron Man. Η ταινία δείχνει το πώς ο Tony Stark δημιούργησε την πανοπλία του σε μια prequel ιστορία που πήρε σχετικά θετικές κριτικές.



Ghost Rider  

Με τα Blade και X-Men να έχουν ολοκληρώσει τις τριλογίες τους, η Marvel έψαχνε τους επόμενους χαρακτήρες που θα δανείσει στα κινηματογραφικά στούντιο της Αμερικής, και ο Ghost Rider το 2007 έκανε και επίσημα το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη. Ο Mark Steven Johnson έγραψε και σκηνοθέτησε και ο Nicolas Cage πρωταγωνίστησε ως Johnny Blaze/Ghost Rider. Η ταινία κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2017 με αρνητικές κυρίως κριτικές αλλά θετικό απολογισμό στο Box Office αφού μάζεψε 228 εκατομμύρια με κόστος 110 εκατομμυρίων. Για την ιστορία, η πρώτη φορά που ασχολήθηκαν με τον χαρακτήρα ήταν το 1992, και το 1997 η Gale Anne Hurd ανέλαβε ως παραγωγός και ο Jonathan Hensleigh έκλεισε για να γράψει το σενάριο. Ο David S. Goyer το 2000 ανακοίνωσε ότι ετοίμασε σενάριο και αλλά τελικά για ακόμη μια φορά δεν προχώρησε παρά το γεγονός ότι ο Johnny Depp ενδιαφέρθηκε για το ρόλο ενώ ο Nicolas Cage έδειξε επίσης ενδιαφέρον αφού άκουσε για το project από τον ίδιο τον Depp. Χρειάστηκε να περάσουν ακόμη έξι χρόνια για να γίνει πραγματικότητα, αλλά ο Cage κατάφερε να κρατήσει το ρόλο. Αυτό που κατάφερε πάντως ήταν να κερδίσει υποψηφιότητα για Razzie Award για την ερμηνεία του.


Spider-Man 3

Το 2007 ήταν και η χρονιά που ολοκληρώθηκε και η τριλογία του Spider-Man  με τον Sam Raimi να σκηνοθετεί από δικό του σενάριο που έγραψε με τον αδελφό του Ivan και τον Alvin Sargent. Ο Tobey Maguire επέστρεψε για μια τελευταία φορά ως Peter Parker/Spider-Man ενώ η ταινία γενικά πήρε αρνητικές κριτικές, κάτι που λίγοι περίμεναν όταν ανακοινώθηκε η ταινία. Στα του Box Office η ταινία κέρδισε 890 εκατομμύρια, κάνοντας την κορυφαία σε κέρδη υπερηρωική ταινία μέχρι εκείνη τη χρονιά και έχοντας ως μπάτζετ 258 εκατομμύρια, που την έκανε και την ακριβότερη του είδους αλλά και όλων των εποχών όταν κυκλοφόρησε. Για την ιστορία, το 2008 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το Spider-Man 4 με τους Raimi και Maguire να επιστρέφουν και μάλιστα υπήρχαν και πλάνα για πέμπτη και έκτη ταινία που θα ετοιμάζονταν παράλληλα. Το 2010 τελικά ακυρώθηκε το project. Το 2007 ο Avi Arad δήλωσε ότι υπήρχε πλάνο για spinoff του Venom.


Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer

Η δεύτερη σειρά ταινιών που ολοκληρώθηκε πρόωρα το 2007 ήταν αυτή των F4, αφού το Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, sequel της ταινίας του 2005, πήρε κακές κριτικές και παρά το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει 300 εκατομμύρια με κόστος 130 εκατομμυρίων, το γεγονός ότι μετέτρεψε τον Galactus σε σύννεφο, ήταν κάτι που δεν θα το συγχωρούσε ποτέ το αναγνωστικό κοινό της Marvel. Γενικά η ταινία δεν ήταν και τόσο κακή αφού έδωσε μια πολύ δυνατή παρουσίαση του Silver Surfer, αλλά όλα τα πλάνα ακυρώθηκαν, ακόμη και το spinoff για τον ίδιο τον Silver Surfer.


Doctor Strange: The Sorcerer Supreme 

Το Doctor Strange: The Sorcerer Supreme ήταν η τέταρτη ταινία κινουμένων σχεδίων που ετοίμασε η Marvel, και η πρώτη σόλο ταινία κινουμένων σχεδίων του χαρακτήρα, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2007 και είναι ιστορία προέλευσης του πιο γνωστού Μάγου του κόσμου της Marvel, έχοντας θετικές κριτικές.


The Spectacular Spider-Man 

Μετά από την κινηματογραφική τριλογία του Spider-Man, η Marvel αποφάσισε ότι ήταν καιρός ο χαρακτήρας να επιστρέψει με νέα σειρά κινουμένων σχεδίων μετά από το Spider-Man: The New Animated Series του 2003, με το The Spectacular Spider-Man, το οποίο είχε τους Greg Weisman και Victor Cook ως δημιουργούς. Η σειρά θεωρείται σε ύφος και στυλ πολύ κοντά στις ιστορίες των Stan Lee και Steve Ditko, με δράση, δράμα και κωμωδία στο σχολείο, αλλά γενικά του αρέσει να συνδυάζει από διάφορες εποχές. Έκανε πρεμιέρα το 2008 στο CW και η δεύτερη σεζόν συνέχισε στο Disney XD για τη δεύτερη του σεζόν. Συνολικά είχε 26 επεισόδια σε δύο σεζόν και παρά το γεγονός ότι υπήρχε πλάνο για τρίτη δεν προχώρησε λόγω νομικών προβλημάτων. Η σειρά πάντως πήρε πολύ καλές κριτικές.


Iron Man (The MCU Era)

Μπορεί σε αυτό το σημείο να μην το γνώριζαν καν, αφού σύμφωνα με τους συντελεστές της ταινίας, λειτουργούσαν κυρίως ως ανεξάρτητη ταινία με τεράστιο μπάτζετ, αλλά το Iron Man όταν κυκλοφόρησε το 2008 άλλαξε για πάντα την ιστορία του κινηματογράφου. Παραγωγή της Marvel Studios, με τη Paramount Pictures να αναλαμβάνει  τη διανομή, έφερε τον Jon Favreau ως σκηνοθέτη από σενάριο των Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum και Matt Holloway, και τον Robert Downey Jr. στο ρόλο του Tony Stark/Iron Man. Η ταινία κέρδισε 585 εκατομμύρια με κόστος 140 εκατομμυρίων και ήταν στη πρώτη 10αδα των ταινιών του 2008 στο Box Office. Για την ιστορία, η ταινία ετοιμαζόταν από το 1990 όταν οι Universal Pictures, 20th Century Fox και New Line Cinema προσπάθησαν κατά σειρά να δώσουν κάτι, αλλά τελικά η Marvel Studios πήρε πίσω τα δικαιώματα και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μόνη της ταινία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.


The Incredible Hulk 

Την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το Iron Man, έφτασε δύο μήνες μετά και το The Incredible Hulk για τον διάσημο χαρακτήρα, με τη Universal Pictures να αναλαμβάνει τη διανομή. Ήταν η δεύτερη ταινία στο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel παρά το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο δεν είπαν κάτι επίσημο και ο Louis Leterrier σκηνοθέτησε από σενάριο του Zak Penn. Ο Edward Norton πρωταγωνίστησε ως Bruce Banner. Η Marvel Studios πήρε τα δικαιώματα του χαρακτήρα μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια του 2003 αλλά σίγουρα η ταινία δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη. Με κόστος 150 εκατομμυρίων, κέρδισε 264 εκατομμύρια και μέχρι σήμερα αυτό είναι το χαμηλότερο ποσό που κέρδισε ποτέ ταινία του MCU. Επίσης ήταν και η τελευταία εμφάνιση του Norton ως Banner αφού τον αντικατέστησε ο Mark Ruffalo.


Next Avengers: Heroes of Tomorrow 

Το Next Avengers: Heroes of Tomorrow ήταν η πέμπτη συνολικά ταινία της Marvel Animated Features που κυκλοφόρησε το 2008 με τον Fred Tatasciore να επιστρέφει ως Hulk από τις προηγούμενες ταινίες, και με την ιστορία να διαδραματίζεται χρόνια στο μέλλον με παιδιά των ηρώων. Γενικά πήρε θετικές κριτικές.


Punisher: War Zone 

Αν και όλα έμοιαζαν ότι το The Punisher του 2004 θα έπαιρνε sequel, τελικά οι Marvel Entertainment και Marvel Knights αποφάσισαν το 2008 να προχωρήσουν με reboot, το οποίο είχε το τίτλο Punisher: War Zone. Η ταινία είχε για σκηνοθέτη την Lexi Alexander, την πρώτη γυναίκα που σκηνοθέτησε ταινία βασισμένη σε χαρακτήρα της Marvel και αυτή τη φορά το ρόλο του Frank Castle τον πήρε ο Ray Stevenson. Η ταινία ήταν τεράστια αποτυχία αφού κέρδισε μόλις 10 εκατομμύρια σε μπάτζετ 35 εκατομμυρίων και γενικά δεν είχε και τις καλύτερες κριτικές, παρά το γεγονός ότι είχε αρκετούς υποστηρικτές. Αυτή ήταν και η τελευταία κινηματογραφική ταινία του Punisher.


Hulk Versus 

Το Hulk Versus είναι διπλή ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε το 2009, η έκτη συνολικά στο Marvel Animated Features, και έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2009. Οι δύο ταινίες είχαν τον τίτλο Hulk Vs. Thor και Hulk Vs. Wolverine, και όπως δείχνει ο τίτλος, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει να κάνει με τη μάχη του Hulk με τους δύο ήρωες. Υπήρχαν γενικά θετικές κριτικές.


Wolverine and the X-Men 

Με τον Wolverine να έχει ήδη μια εμφάνιση με το Hulk Versus μέσα στο 2009, τον ίδιο μήνα απέκτησε και σειρά κινουμένων σχεδίων από τη Marvel Studios με το Wolverine and the X-Men, το οποίο ήταν η τέταρτη εκδοχή για τους μεταλλαγμένους. Παρά το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικό σε κινούμενο σχέδιο και ιστορία, λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν θα έπαιρνε δεύτερη σεζόν αφού Disney και Fox δεν συμφωνούσαν


Iron Man: Armored Adventures 

Δύο μήνες μετά από το Wolverine and the X-Men, το Iron Man: Armored Adventures έκανε πρεμιέρα με το χαρακτήρα να έχει πιο νεαρή ηλικία και τον Christopher Yost να έχει και εδώ συμμετοχή όπως είχε και στο Wolverine and the X-Men. Αν και δεν έχει σχέση με τη ταινία του 2007, The Invincible Iron Man, φέρει κάποιες ομοιότητες σε στοιχεία παραγωγής ενώ ήταν  η πρώτη σειρά του χαρακτήρα μετά από το 1994 και το Iron Man.


X-Men Origins: Wolverine 

Αν και η αρχική τριλογία των X-Men είχε ολοκληρωθεί, ήταν ξεκάθαρο για τη Fox πως κάπως έπρεπε να συνεχίσει τις περιπέτειες των μεταλλαγμένων στη μεγάλη οθόνη και για αυτό αποφάσισε να προχωρήσει με spinoff του Wolverine. Ο Gavin Hood ανέλαβε τη σκηνοθεσία με τους David Benioff και Skip Woods να γράφουν το σενάριο και τον Ryan Reynolds να ερμηνεύει το δεύτερο του χαρακτήρα στο κόσμο της Marvel. Η παραγωγή ήταν αρκετά προβληματική αφού οι καιρικές συνθήκες και οι υποχρεώσεις του Jackman έφεραν προβλήματα ενώ και το σενάριο ήταν ατέλειωτο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αν και το ερμηνευτικό κομμάτι πήρε θετικές κριτικές, όλα τα υπόλοιπα ήταν κάπως, και δεν είχαν την καλύτερη ανταπόκριση. Η ταινία πάντως πήρε 373 εκατομμύρια στο Box Office με μπάτζετ 179 εκατομμυρίων.


The Super Hero Squad Show  

Το The Super Hero Squad Show είναι παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων από τη Marvel Animation με βάση τη σειρά παιχνιδιών της Hasbro, Marvel Super Hero Squad, που παρουσιάζει τους Avengers και X-Men σε καρτουνίστικη μορφή. Η σειρά δουλεύει κυρίως ως παρωδία της ιστορίας με κωμικές σκηνές και οι Film Roman και Marvel Animation ήταν παραγωγοί. Είχε δύο σεζόν και 52 επεισόδια που ολοκληρώθηκαν το 2011.


Marvel SuperHeroes: What The--?!

Μια από τις σχετικά άγνωστες σειρές της Marvel και δικαιολογημένα αφού δεν είναι κάτι που έχει σχέση με τα όσα έχει δώσει η Marvel, είναι το Marvel SuperHeroes: What The--?!, το οποίο είναι stop-motion κινουμένων σχεδίων, παρωδία, που ξεκίνησε το 2009 στο YouTube και συνεχίζει μέχρι σήμερα, χωρίς συνοχή στις ιστορίες


Black Panther 

Το 2010 ξεκίνησε με μια Aμερικανική σειρά της Marvel Knights Animation, η οποία ήταν στο είδος της motion comic αλλά κυκλοφόρησε κανονικά σε κανάλια, τόσο στο BET όσο και στο ABC Me της Αυστραλίας. Ο λόγος για το Black Panther, η πρώτη σόλο σειρά του χαρακτήρα, που έγινε διαθέσιμη στο κοινό δωρεάν το 2018 μέσω YouTube.


Marvel Anime: Iron Man

Η πρώτη anime σειρά της εταιρίας, η οποία είχε 12 επεισόδια και τον Yuzo Sato να σκηνοθετεί την ιστορία του Warren Ellis. Η σειρά είχε σχετική επιτυχία που έφερε και τη sequel ταινία κινουμένων σχεδίων, Iron Man: Rise of Technovore, το 2013. Η συγκεκριμένη σειρά ήταν η απόδειξη ότι ο χαρακτήρας του Iron Man εξελίχθηκε σε βασικός ήρωας της Marvel.


Planet Hulk 

Η έβδομη συνολικά ταινία του Marvel Animated Features ήταν το Planet Hulk, η δημοφιλής ιστορία της Marvel με τον Hulk εκτός πλανήτη, που κυκλοφόρησε το 2010 με τη Madhouse ως παραγωγό. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τα live action δικαιώματα του χαρακτήρα, αυτός ήταν μάλλον και ο μόνος τρόπος να δούμε την ιστορία, μέχρι που ο ιδιοφυής Taika Waititi επινόησε το Thor: Ragnarok.


Kick-Ass 

Σε μια εποχή που το υπερηρωικό είδος άνθιζε, η Fox αποφάσισε να αναλάβει τη μεταφορά του Kick-Ass των Mark Millar και John Romita, Jr. που εκδόθηκε από τη Marvel Comics, με τον Matthew Vaughn να σκηνοθετεί και να γράφει το σενάριο με την Jane Goldman. Η παραγωγή της ταινίας έγινε στο Καναδά και ήταν η έναρξη ενός νέου υπερηρωικού franchise που ήταν πιο κωμικό, σε σημείο παρωδίας και έδωσε στην Chloe Grace Moretz ένα αξέχαστο ρόλο. Η ταινία είχε εξαιρετικές κριτικές και απέκτησε καλτ κοινό αλλά και μια συνέχεια το 2013. Κέρδισε 90 εκατομμύρια με κόστος 30 εκατομμυρίων.


Iron Man 2

Το Iron Man 2, το πρώτο sequel του MCU, και η ταινία που έδειξε ότι όλα αυτά γίνονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπαν, έκανε πρεμιέρα το 2010 και γενικά έχει θετικές κριτικές, παρά το γεγονός ότι αυτό άλλαξε με τα χρόνια. Η ταινία κυκλοφόρησε από τη Paramount Pictures και μάζεψε 623 εκατομμύρια με κόστος σχεδόν 200 εκατομμύρια και ήταν προάγγελος του τι κατάφερε να δημιουργήσει το 2008 η Marvel με το πρώτο Iron Man.


Marvel Super Heroes 4D 

Το Marvel Super Heroes 4D είναι ταινία κινουμένων σχεδίων 4D που κυκλοφόρησε το 2010 στο Madame Tussauds London και από τότε έχουν υπάρξει τρεις ακόμη εκδοχές, το Marvel Super Heroes 4D (New York), το Marvel Super Heroes 4D (Las Vegas) και το Marvel Super Heroes 4D (Bali). Όλα είναι διαθέσιμα για τα μουσεία Madame Tussauds σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη αλλά και στο Λας Βέγκας.


The Avengers: Earth's Mightiest Heroes 

Το The Avengers: Earth's Mightiest Heroes είναι Αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων από τη Marvel Animation, συμπαραγωγή της Film Roman, που έχει στο επίκεντρο την ομάδα των Avengers. Η σειρά έκανε πρεμιέρα το 2010 και μέσα σε δύο σεζόν κατάφερε να δώσει εξαιρετικές ιστορίες και να θεωρείται μια από τις κορυφαίες του είδους, σίγουρα η καλύτερη στη δεκαετία του 2010. Η απόφαση πάντως ήταν να ακυρώσουν τη σειρά και να δώσουν το Avengers Assemble που είχε καθαρά πιο παιδικό ύφος και σχέδιο.


Marvel Anime Wolverine 

Το Wolverine ήταν η δεύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων anime, το οποίο είχε παραγγελία 12 επεισοδίων που έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2011 και έδωσε ευκαιρία στον χαρακτήρα να περάσει μια κλασική ιστορία στην Ιαπωνία, κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο για αυτόν. Ο Hiroshi Aoyama σκηνοθέτησε από σενάριο του Kengo Kaji.


Marvel Anime X-Men

Το X-Men ήταν η τρίτη anime σειρά, επίσης 12 επεισόδια, η οποία έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2011 και μεταφέρει την ιστορία στην Ιαπωνία όπου ο  Professor X θα προσπαθήσει να πάρει απαντήσεις. Ο Fuminori Kizaki σκηνοθέτησε από σενάριο των Mitsutaka Hirota και Warren Ellis.


The Consultant

Με τη Marvel να δείχνει ότι δύσκολα θα την σταματήσει κανείς στο Box Office, ξεκινά μια νέα μόδα για το κοινό, τα Marvel One Shots, με το πρώτο, το The Consultant, να έρχεται μετά από το Iron Man 2, και να δίνει την ευκαιρία στους Phil Coulson και Jasper Sitwell να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Χωρίς να προσφέρει κάτι το σπουδαίο, ήταν τόσο όσο για να δώσει μερικές πληροφορίες για την συνέχεια, κυρίως για τον χαρακτήρα του Emil Blonsky ενώ τα γυρίσματα είχαν διάρκεια τριών ημερών.


Thor 

Το ταξίδι του MCU συνεχίστηκε το 2011 με το Thor, τη πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του χαρακτήρα που είχε τη Marvel Studios ως παραγωγό και τη Paramount Pictures ως διανομέα. Ήταν η τέταρτη ταινία στο franchisee και ο Kenneth Branagh σκηνοθέτησε από σενάριο των Ashley Edward Miller, Zack Stentz και Don Payne, ενώ ο Chris Hemsworth πήρε τον ομώνυμο ρόλο με τον Tom Hiddleston να έχει το ρόλο του Loki. Η ταινία, με κόστος 150 εκατομμυρίων, κέρδισε 449 εκατομμύρια και πήρε θετικές κριτικές ξεκινώντας ένα ακόμη επιτυχημένο franchise για τη Marvel. Για την ιστορία, ο Sam Raimi προσπάθησε να ετοιμάσει ταινία για τον χαρακτήρα πρώτη φορά το 1991 αλλά το εγκατέλειψε σύντομα. Το 2006 ο Mark Protosevich έκλεισε να γράψει το σενάριο και ο Matthew Vaughn πήρε θέση σκηνοθέτη αλλά τελικά δεν προχώρησε με αυτόν.


Thor: Tales of Asgard 

Το Thor: Tales of Asgard ήταν η όγδοη και τελευταία ταινία του Marvel Animated Features, το οποίο έκανε πρεμιέρα το Μάη του 2011 με βάση τον χαρακτήρα των Stan Lee και Jack Kirby. Η ταινία κυκλοφόρησε 11 μέρες μετά από το Thor και δίνει μια περιπέτεια νεαρού Thor μαζί με τον Loki, και τους Warriors Three.


X-Men: First Class 

Με την αρχική τριλογία να ολοκληρώνεται, και το spinoff του Wolverine να μην παίρνει τις καλύτερες κριτικές, η Fox έψαχνε το επόμενο βήμα της για το franchise των X-Men και τελικά αποφάσισε να πάει με το X-Men: First Class, το οποίο θα ήταν εποχής και θα παρουσίαζε νεαρές ηλικίες των γνωστών χαρακτήρων από την αρχική τριλογία. Ο Matthew Vaughn σκηνοθέτησε τη ταινία το 2011 με τον Bryan Singer ως παραγωγό και παρά το γεγονός ότι οικονομικά δεν τα πήγε εξαιρετικά, 353 εκατομμύρια με κόστος 160 εκατομμυρίων, κέρδισε αρκετά για να δημιουργήσει μια νέα τριλογία.


Captain America: The First Avenger  

Η τελευταία ταινία του MCU πριν από το Avengers, το απόλυτο όνειρο των όσων διάβαζαν κόμικς και περίμεναν αυτή τη στιγμή, ήταν το Captain America: The First Avenger, το οποίο λειτούργησε ως κάτι πολύ διαφορετικό από την στιγμή που η ιστορία διαδραματιζόταν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν το πρώτο prequel του MCU και το τέταρτο franchise που ξεκίνησε η Marvel. Η ταινία κυκλοφόρησε από τη Paramount Pictures, με τον Joe Johnston να σκηνοθετεί από σενάριο των Christopher Markus και Stephen McFeely, και τον Chris Evans να έχει το ρόλο του Steve Rogers/Captain America. Τα πρώτα βήματα της ταινίας έγιναν το 1997 από την Artisan Entertainment αλλά μια νομική υπόθεση σταμάτησε τη παραγωγή και τελικά τα δικαιώματα επέστρεψαν στην Marvel. Με κόστος 150 εκατομμυρίων η ταινία κέρδισε 370 εκατομμύρια και είχε θετικές κριτικές.


Marvel Anime Blade

Το Blade ήταν η τέταρτη και τελευταία σειρά της Marvel Anime, που είχε 12 επεισόδια, με τον Kenta Fukasaku να γράφει το σενάριο. Η σειρά μετέφερε την ιστορία του Blade στην Ιαπωνία όπου και συνάντησε τον  Deacon Frost. Ο Mitsuyuki Masuhara σκηνοθέτησε τη σειρά.


A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer 

Μετά από το The Consultant, και αφού η Marvel ζεστάθηκε για τα καλά έχοντας ήδη πέντε ταινίες στο Box Office, έδωσε στο κοινό και δεύτερη ταινία Marvel One Shot, με το A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer, prequel του Thor, το οποίο  δίνει ξανά την ευκαιρία στον Phil Coulson να έχει μια μικρή περιπέτεια όπου σταματά μια ληστεία. Κυκλοφόρησε στο DVD του Captain America: The First Avenger τον Οκτώβριο του 2011


Ghost Rider: Spirit of Vengeance  

To Ghost Rider: Spirit of Vengeance ήταν η τελευταία ταινία του 2011 και η δεύτερη ταινία για τον γνωστό αντιήρωα Ghost Rider μετά από την ταινία του 2007. Αν και sequel δεν έχει κάποια σχέση με τη πρώτη ταινία εκτός του Nicolas Cage και γενικά έχει πάρει πολύ κακές κριτικές σε όλα τα θέματα. Η ταινία πάντως κέρδισε 132 εκατομμύρια σε μπάτζετ 57 εκατομμυρίων. Αν και υπήρχε πλάνο για sequel, τελικά δεν προχώρησε αλλά ο χαρακτήρας έκανε εμφάνιση στη σειρά του ABC, Agents of S.H.I.E.L.D., αλλά όχι ως Johnny Blaze.


Ultimate Spider-Man 

Το Ultimate Spider-Man είναι η πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων του Spider-Man στη δεκαετία του 2010, με τον Brian Michael Bendis που έγραφε και το ομώνυμο κόμικ, τον Paul Dini και το γκρουπ δημιουργών, Man of Action, να γράφουν τη σειρά. Αρκετά πιο παιδική από ότι συνήθως με εκνευριστική συνήθεια να σπάζει το τέταρτο τοίχο για να εξηγεί καταστάσεις, η σειρά κυκλοφόρησε στο Disney XD για τέσσερεις σεζόν έχοντας 104 επεισόδια κάνοντας πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2012.


Marvel's The Avengers 

Το 2012 όμως θα μένει πάντα στις μνήμες του κοινού επειδή η Marvel έκανε το αδιανόητο μέχρι τότε και ένωσε τα τέσσερα της franchise σε ένα, το Marvel's The Avengers, την πρώτη υπερηρωική ταινία με ομάδα, και τη πρώτη που έφερε το όνομα της Walt Disney Studios Motion Pictures στη παραγωγή. Ο Joss Whedon έγραψε και σκηνοθέτησε τη ταινία που κατάφερε να μαζέψει 1,5 δισεκατομμύρια στο Box Office και να βρεθεί στη κορυφή της σεζόν αλλά και στη τρίτη θέση όλων των εποχών σε κέρδη. Ήταν και η πρώτη ταινία της Marvel που κέρδισε πάνω από δισεκατομμύριο και έθεσε τον άγραφο κανόνα ότι οι ταινίες της Marvel πρέπει να φτάνουν αυτό το ποσό. Η ταινία ήταν τόσο σημαντική, που το Empire την ανακήρυξε ως μια από τις 100 κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών. Το κόστος της ταινίας ήταν 220 εκατομμύρια.


Men in Black 3

Δέκα χρόνια μετά από τη δεύτερη ταινία και με τον Will Smith να απουσιάζει κινηματογραφικά για τέσσερα χρόνια, το Men in Black 3 ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα επιστρέψει με ψηλά νούμερα. Ο Barry Sonnenfeld επέστρεψε ως σκηνοθέτης και μαζί με τον Smith και τον Tommy Lee Jones ετοίμασαν μια νέα περιπέτεια, στην οποία ο Josh Brolin είχε την ευκαιρία να πάρει το ρόλο του νεαρού Tommy Lee Jones. Η ταινία κατάφερε να κερδίσει 624 εκατομμύρια και να μπει στη 10αδα των κορυφαίων της σεζόν έχοντας μάλιστα θετικές κριτικές. Το θέμα ήταν μάλλον το ακριβό μπάτζετ αλλά κανείς δεν αμφισβητούσε την αξία του Smith στο Box Office. Αν και είχε ακουστεί ότι θα υπάρξει sequel, τελικά το 2019 προχώρησαν με spin-off αφήνοντας όμως ανοικτή τη πόρτα για την επιστροφή του Will Smith.


The Amazing Spider-Man  

Ένα μήνα μετά από την τεράστια επιτυχία του The Avengers, ήρθε στη μεγάλη οθόνη και το The Amazing Spider-Man, το reboot του Spider-Man από την Sony, τέταρτη στο σύνολο ταινία, που θα αντικαθιστούσε τη τριλογία του Sam Raimi. Η ταινία στοίχησε πολύ ακριβά, 230 εκατομμύρια, αλλά κατάφερε να βγάλει 757 εκατομμύρια δείχνοντας γενικά ότι ο χαρακτήρας έχει τεράστιο κοινό ακόμη και όταν το σενάριο και η συνολική ταινία δεν προσφέρουν κάτι το αξιόλογο. Ο Marc Webb σκηνοθέτησε και ο Andrew Garfield είχε το ρόλο του Peter Parker.


Item 47

Εκτός από τις τρεις ταινίες και τη σειρά που κυκλοφόρησαν, η Marvel εκπροσωπήθηκε από ακόμη ένα Marvel One Shot, το τρίτο συνολικά, που έφερε το τίτλο Item 47. Κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2012 και συνεχίζει την ιστορία από το Marvel's The Avengers με τον Maximiliano Hernandez να επιστρέφει στο ρόλο του. Το συγκεκριμένο ήταν και η αιτία να δοθεί παραγγελία σειράς στο Agents of S.H.I.E.L.D. από το ABC, το οποίο έκανε πρεμιέρα το Σεπτεμβρίου του 2013.


Iron Man 3

Με τον τρόπο που έκλεισε κινηματογραφικά το 2012 το MCU, ήταν λογικό ότι έπρεπε να βρει τρόπο να σταθεί στα πόδια του μέσα από τις σόλο ταινίες, και το να επιλέξει τον Iron Man στη τρίτη του σόλο ταινία, κλείνοντας πρακτικά τη πρώτη της τριλογία, ήταν η πιο λογική κίνηση. Η έβδομη ταινία συνολικά στο MCU ανταποκρίθηκε και κατάφερε να ξεπεράσει το δισεκατομμύριο, δείχνοντας ότι το μέλλον μόνο θετικό μπορεί να είναι για την Marvel και το δρόμο που διάλεξε. Συνολικά κέρδισε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια και ήρθε στη δεύτερη θέση του 2013 με το Frozen, και πάλι της Disney, να κατακτά τη πρωτιά. Η ταινία κόστισε 200 εκατομμύρια.


Iron Man: Rise of Technovore 

Από ότι φαίνεται όμως, το κλείσιμο της τριλογίας του Iron Man δεν ήταν αρκετό και η Marvel σε συνεργασία με την Madhouse ετοίμασε και τη ταινία κινουμένων σχεδίων anime, Iron Man: Rise of Technovore, με τον Hiroshi Hamasaki να σκηνοθετεί από ιστορία του Brandon Auman και οι Matthew Mercer και Norman Reedus χάρισαν τη φωνή τους σε Tony Stark και Punisher. Η ταινία κυκλοφόρησε τον Απρίλιο στην Ιαπωνία και μετά στον υπόλοιπο κόσμο, συνεχίζοντας τη συχνή επαφή της Marvel με την Ασιατική χώρα.


Avengers Assemble  

Ένα χρόνο μετά από την κινηματογραφική τους εμφάνιση αλλά και μετά την ολοκλήρωση της εξαιρετικής σειράς κινουμένων σχεδίων, The Avengers: Earth's Mightiest Heroes, το Avengers Assemble επέστρεψε ως διάδοχος της σειράς στα τέλη του Μάη του 2013 με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της ταινίας. Κατώτερη της προηγούμενης σειράς και με πιο αδύνατες κριτικές, η σειρά κατάφερε να φτάσει τις 5 σεζόν και τα 126 επεισόδια και να ολοκληρώσει την ιστορία της.


The Wolverine 

Μετά από τα κόμικς και το anime που έστειλε τον Wolverine στην Ιαπωνία, η  20th Century Fox αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να δώσει το The Wolverine που έστειλε και επίσημα κινηματογραφικά τον γνωστό ήρωα στη χώρα του Ανατέλλοντος ήλιου. Η ταινία λειτούργησε ως συνέχεια των X-Men Origins: Wolverine (2009) και X-Men: The Last Stand (2006), με τον James Mangold να κάνει τη προπόνηση του σκηνοθετικά για μια από τις πιο εντυπωσιακές ταινίες του franchise λίγα χρόνια αργότερα, το Logan. Η ταινία κέρδισε 414 εκατομμύρια με κόστος 132 εκατομμυρίων.


Kick-Ass 2

Ένα μήνα μετά από το The Wolverine, που είχε και μια πιο R-rated εκδοχή διαθέσιμη, κυκλοφόρησε και το Kick-Ass 2, γνωστό και ως K.A.2. Balls To The Wall, το οποίο ήταν υπερηρωική μαύρη κωμωδία με βάση το Kick-Ass: The Dave Lizewski Years, των Mark Millar και John Romita, Jr.. Ήταν sequel της ταινίας του 2010 με το βασικό καστ να επιστρέφει αλλά τον Jeff Wadlow να αντικαθιστά τον Matthew Vaughn που προτίμησε να μείνει ως παραγωγός. Η ταινία κέρδισε μόλις 60 εκατομμύρια από κόστος 28 εκατομμυρίων και πήρε γενικά αρνητικές κριτικές, κάτι που σκότωσε τις ελπίδες για sequel αλλά και για spinoff της Hit Girl. Ο Matthew Vaughn πάντως δήλωσε ότι σύντομα θα προχωρήσει με reboot.


Hulk and the Agents of S.M.A.S.H.

Η τρίτη σειρά της Marvel μετά από τα Ultimate Spider-Man και Avengers Assemble ήταν το Hulk and the Agents of S.M.A.S.H., που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2013 και άντεξε δύο σεζόν 52 επεισοδίων. Η σειρά εκτός του Hulk, έδωσε χρόνο και στους She-Hulk, Red Hulk, A-Bomb και Skaar, κάτι που ελάχιστοι έχουν κάνει, και είναι αυτό που την κάνει να αξίζει παρά το γεγονός ότι είχε και αυτή έντονο παιδικό ύφος λόγω Disney.


Phineas and Ferb: Mission Marvel  

To Phineas and Ferb: Mission Marvel ήταν το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής cross-over που είχε ο κόσμος της Marvel με οποιοδήποτε άλλο franchise στη μικρή οθόνη, αφού οι χαρακτήρες του Phineas and Ferb τον Αύγουστο του 2013 γνώρισαν τους  Iron Man, Spider-Man, Hulk, Thor, Red Skull, Whiplash, Venom και M.O.D.O.K. σε ένα αρκετό παιδικό πρόγραμμα, που όμως κάποιος μπορεί να απολαύσει, επειδή η ίδια η σειρά είχε πάντα αυτό το ύφος.


Agent Carter  

Το 2013 εκτός από τις δύο κινηματογραφικές ταινίες του MCU και τη πρώτη σειρά, είδε ακόμη ένα Marvel One Shot με το Agent Carter, το οποίο επικεντρώθηκε στην Peggy Carter και λειτούργησε ως συνέχεια του Captain America: The First Avenger. Ήταν το τέταρτο συνολικά, με τον Louis D'Esposito να σκηνοθετεί και την Hayley Atwell να επιστρέφει, όχι για τελευταία φορά, σε ένα ρόλο που έδειξε ότι πραγματικά τον αγάπησε. Το συγκεκριμένο ήταν και η αιτία για το ABC να δώσει παραγγελία σειράς στο Marvel's Agent Carter.


Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Και η πρώτη σειρά που αναφέραμε πιο πάνω. Η πρώτη φορά που η Marvel αποφάσισε να πάει στη μικρή οθόνη μέσω του ABC, με τους Joss Whedon, Jed Whedon και Maurissa Tancharoen ως δημιουργούς και τη S.H.I.E.L.D. στο επίκεντρο. Ο μέχρι σε αυτό το σημείο νεκρός Phil Coulson, επιστρέφει μέσω του Clark Gregg και με μια πλειάδα από νέα ονόματα προσπαθεί να κερδίσει το κοινό με άγνωστους χαρακτήρες αλλά και με μια ιστορία καταδικασμένη. Η σειρά όμως παίρνει τα πάνω της ακριβώς μετά από το δεύτερο Captain America που μέχρι εκείνο το σημείο κρατούσε τη σειρά φυλακισμένη στα σύνορα της SHIELD. Στο μέλλον μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί με Hydra, Inhumans, Life Model Decoys, εξωγήινους και ταξίδι στο χρόνο ενώ θα φέρει και την δική του εκδοχή Ghost Rider και το καλοκαίρι θα προβάλει την έβδομη και τελευταία του σεζόν. Αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε προσπάθεια για spinoff με το Marvel's Most Wanted, που δεν προχώρησε ενώ κυκλοφόρησε και ψηφιακή σειρά, το Agents of S.H.I.E.L.D.: Slingshot.


Thor: The Dark World 

Η χρονιά των sequel για τη κινηματογραφική Marvel έκλεισε με το Thor: The Dark World, τη δεύτερη ταινία για τον Σκανδιναβό Θεό, και την όγδοη συνολικά για το MCU, που φέρνει τον Thor ενάντια στα Dark Elves και τον Malekith. Η ταινία, μαζί με το Iron Man 2 κουβαλά τις χειρότερες κριτικές του MCU παρά το γεγονός ότι είχε πολύ καλά οπτικά εφέ και ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Η ταινία κέρδισε 644 εκατομμύρια δολάρια με κόστος 170 εκατομμυρίων.


Lego Marvel Super Heroes: Maximum Overload 

Η πρώτη ταινία Lego από την Marvel, γνωστή και ως Marvel Super Heroes: Maximum Overload, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2013 αρχικά σε πέντε κομμάτια, πριν γίνει διαθέσιμη από Netflix και Amazon Video. Αν και δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα σειρά ταινιών και σειρών με βάση τα Lego


Iron Man and Hulk: Heroes United 

Το 2013 έκλεισε με την ταινία κινουμένων σχεδίων, Iron Man and Hulk: Heroes United, μια εκ των δύο ταινιών που ανήκουν στο franchise του Heroes United, το οποίο μάλλον κρίνεται ως αποτυχημένο. Ο στόχος ήταν το παιδικό κοινό και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο με τους Iron Man και Hulk να ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μια ιστορία που δεν κέρδισε κάποιο ενδιαφέρον.


All Hail the King 

To 2014 ξεκίνησε για την Marvel με ένα ακόμη Marvel One Shot, το All Hail the King, το οποίο κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο ως συνέχεια του Iron Man 3 με τον Trevor Slattery του Ben Kingsley στη φυλακή να παίρνει μήνυμα από το πραγματικό Mandarin. Μεταξύ άλλων, το μικρού μήκους είχε και τον Sam Rockwell να κάνει  εμφάνιση ξανά με το Iron Man 2, δίνοντας ελπίδα ότι ο Hammer θα επιστρέψει σε κάποια φάση στο κόσμο της Marvel.


Captain America: The Winter Soldier 

Κατά πολλούς η καλύτερη ταινία της Marvel, που άλλαξε για πάντα και τη πορεία της πρώτης τηλεοπτικής σειράς της Marvel, Agents of SHIELD, το Captain America: The Winter Soldier κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2014 ως sequel του Captain America: The First Avenger και ως η ένατη ταινία του MCU. Επίσης ήταν το ντεμπούτο των Anthony και Joe Russo που θα έγραφαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στην Ιστορία. Η ταινία με έμπνευση  της δεκαετία του '70 και ταινίες όπως το Three Days of the Condor, κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό πολιτικό θρίλερ μασκαρεμένο στο υπερηρωικό είδος, το οποίο έφτασε τα 741 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδος αλλά ήταν μόλις έβδομο για τη χρονιά που κυκλοφόρησε. Η ταινία κόστισε 177 εκατομμύρια δολάρια.


The Amazing Spider-Man 2

Με μερικές εβδομάδες διαφορά κυκλοφόρησε και το The Amazing Spider-Man 2, το sequel του reboot του 2014, το οποίο στα μάτια της Sony και των Avi Arad και Matt Tolmach, θα δημιουργούσε ένα franchise εφάμιλλο αυτού των Avengers. Μια ταινία που θα έφερνε δύο ακόμη ταινίες Spider-Man και αρκετά spinoff αλλά στο τελικό αποτέλεσμα το μόνο που κατάφερε ήταν να σταματήσει το franchise πρόωρα με μόλις δύο ταινίες. Η ταινία κέρδισε μεν 709 εκατομμύρια στο Box Office αλλά κόστισε σχεδόν 300 και πήρε αρνητικές κριτικές για τα πάντα και έμεινε στην ιστορία ως η live action ταινία του Spider-Man με τα λιγότερα κέρδη. Αν κάτι αξίζει από αυτή τη ταινία στη τελική κριτική, είναι ότι κατάφερε να πείσει τη Sony να στείλει τον Spider-Man στην αγκαλιά του MCU.


X-Men: Days of Future Past  

Ταινία ορόσημο στο franchise των X-Men αφού κατάφερε να φέρει την αρχική τριλογία και την prequel μαζί, και να δημιουργήσει μια από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες με βάση την εξαιρετική ιστορία του Days of Future Past. Ο Bryan Singer επιστρέφει ξανά στο τιμόνι και με σενάριο των Simon Kinberg, Jane Goldman και Matthew Vaughn, δίνει την ευκαιρία στον Hugh Jackman να πάρει ξανά το πρωταγωνιστικό ρόλο με την ταινία να συγκρίνεται άνετα με το X2 και να κοντράρεται για το ποια είναι η καλύτερη. Με κόστος 205 εκατομμυρίων, η ταινία κατάφερε να κερδίσει 747 εκατομμύρια και να γίνει το νούμερο ένα στο franchise μέχρι την εμφάνιση ενός αθυρόστομου μισθοφόρου.



Iron Man and Captain America: Heroes United  

To Iron Man and Captain America: Heroes United ήταν η δεύτερη και τελευταία ταινία στο όχι και τόσο επιτυχημένο franchise της Marvel Animation, Heroes United, το οποίο ήρθε ένα χρόνο μετά από το Iron Man and Hulk: Heroes United. Οι Iron Man και Captain America συνεργάζονται για μια νέα ιστορία που θα βρει ως αντίπαλους τους Red Skull και Taskmaster.


Guardians of the Galaxy 

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν, η οποία κυκλοφόρησε το 2014 ως η τελευταία υπερηρωική ταινία του 2014 και η 10η συνολικά στο MCU. Ο James Gunn σκηνοθέτησε από σενάριο που έγραψε με την Nicole Perlman, και με τους Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel και Bradley Cooper να είναι οι Φύλακες του Γαλαξία, έδωσε μια ταινία που ανανέωσε το είδος και επέκτεινε τον κόσμο της Marvel πέρα από την Γη. Η ταινία μάλιστα κατάφερε να κερδίσει 772,8 εκατομμύρια δολάρια από μπάτζετ 232 εκατομμυρίων και βρέθηκε στη τρίτη θέση του Box Office πάνω από το Captain America 2 αλλά κάτω από τα Transformers: Age of Extinction και The Hobbit: The Battle of the Five Armies.


Big Hero 6

Το 2014 είδε και επίσημα τη πρώτη φορά που ταινία κινουμένων σχεδίων της Marvel φτάνει στη μεγάλη οθόνη με το Big Hero 6, το οποίο όμως ήταν παραγωγή της Walt Disney Animation Studios και δεν είχε άμεση συμμετοχή της Marvel εκτός από το κόμικ. Ήταν συνολικά η 54η ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney και κατάφερε να κερδίσει το Oscar και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων ενώ μάζεψε και 657 εκατομμύρια με κόστος 165 εκατομμυρίων. Τέλος, το 2017 έκανε πρεμιέρα και σειρά sequel.


Marvel Disk Wars: The Avengers 

Το Marvel Disk Wars: The Avengers ήταν το νέο ραντεβού που είχε η Marvel με την Ιαπωνία αφού η Toei Animation, η οποία τη δεκαετία του '70 είχε δώσει τη σειρά Spider-Man, ετοίμασε σειρά κινουμένων σχεδίων anime για νεαρές ηλικίες με βάση τους χαρακτήρες της Marvel. Συνολικά η σειρά είχε 51 επεισόδια.


Marvel's Agent Carter 

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η Marvel μέσω του One Shot, Agent Carter, αποφάσισε να ετοιμάσει την ομώνυμη σειρά, η οποία έκανε πρεμιέρα στο ABC τον Ιανουάριο, για να καλύψει το κενό που είχε μεταξύ των σεζόν του το Agents of SHIELD, και συνέχισε την ιστορία της Peggy Carter που μέχρι στιγμής είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που κατάφερε με τόση επιτυχία να περνά από τη μικρή στη μεγάλη οθόνη. Είναι η δεύτερη σειρά του MCU και η μοναδική που σύστησε χαρακτήρα εκτός της Peggy που πέρασε και στη μεγάλη οθόνη με τον James D'Arcy. Η σειρά είχε εξαιρετικές κριτικές αλλά άντεξε μόλις δύο σεζόν και 18 επεισόδια αφού είχε πτωτική πορεία στη τηλεθέαση.



Kingsman: The Secret Service 

Το Φεβρουάριο του 2015 και αφού προβλήθηκε σε διάφορα φεστιβάλ πρώτα, έκανε πρεμιέρα το Kingsman: The Secret Service, κατασκοπευτική ταινία δράσης με κωμικά στοιχεία, που είχε τον Matthew Vaughn ως σκηνοθέτη και παραγωγό με βάση το κόμικ των Dave Gibbons και Mark Millar που ανήκει στη θυγατρική της Marvel, Icon Comics. Με ασταμάτητους ρυθμούς, πολύ καλές ερμηνείες και ιδιαίτερο στυλ, η ταινία κατάφερε να φτάσει τα 414 εκατομμύρια στο Box Office παρά το γεγονός ότι ήταν κατηγορίας R και να θυμίσει στο κοινό ότι οι ταινίες με βάση τα κόμικς δεν είναι μόνο υπερήρωες. Κόστισε 94 εκατομμύρια δολάρια.


Powers 

Η πρώτη και μοναδική σειρά που κυκλοφόρησε ποτέ από το PlayStation Network ήταν το Powers, το οποίο είχε ως βάση τα κόμικ της θυγατρικής της Marvel Comics, Icon Comics, και που άντεξε μόλις δύο σεζόν 20 επεισόδια. Ενώ η σειρά σε θέμα υπόθεσης είχε αρκετό ενδιαφέρον, ως παραγωγή δεν ήταν και ότι καλύτερο παρά το γεγονός ότι είχε και τον David Slade μέσα στους δημιουργούς.


Marvel's Daredevil 

Το 2015 ήταν σαφώς και η πιο ενεργή χρονιά της Marvel μέχρι αυτό το σημείο, αφού έφεραν και μια τρίτη σειρά του MCU στο προσκήνιο, το Daredevil, το οποίο κυκλοφόρησε από το Netflix με τον Drew Goddard ως δημιουργό. Ήταν η πρώτη από τις έξι σειρές που κυκλοφόρησαν στο Netflix ως μέρος του MCU και είχε πάρει εξαιρετικές κριτικές για τις σκηνές δράσης αλλά και για τις ερμηνείες του καστ. Συνολικά είχε τρεις σεζόν 39 επεισοδίων.


Avengers: Age of Ultron 

Μετά από τις δύο νέες σειρές, η Marvel έφερε και επίσημα τη δεύτερη ταινία των Εκδικητών με το Avengers: Age of Ultron, το οποίο ήταν η 11η συνολικά ταινία του MCU με τον Joss Whedon να επιστρέφει ως δημιουργός μαζί με σχεδόν όλο το καστ του MCU. Η ταινία δεν είχε πάρει τις καλύτερες κριτικές γενικά ενώ στοίχισε 365 εκατομμύρια δολάρια, αλλά σίγουρα δεν το είπε κανείς αποτυχία αφού κατάφερε να μαζέψει 1,4 δισεκατομμύρια. Αυτό πάντως το έφερε στη τέταρτη θέση του 2015 αφού τα Star Wars: The Force Awakens, Jurassic World και Furious 7 το ξεπέρασαν στο box office.


Ant-Man

Το Ant-Man ήταν τελικά και το επίσημο κλείσιμο της Δεύτερης Φάσης της Marvel που αποφάσισε να γνωρίσει στο κοινό ένα νέο χαρακτήρα κινηματογραφικά, ο οποίος είχε παρελθόν στο κόσμο της Marvel. Ο Peyton Reed κάνει εξαιρετική δουλειά ως αντικαταστάτης του Edgar Wright, που όμως ήταν στους σεναριογράφος μαζί με τους Joe Cornish, Adam McKay και Paul Rudd, με τον τελευταίο να πρωταγωνιστεί ως Scott Lang/Ant-Man. Με προϋπολογισμό 130 εκατομμυρίων, το μικρότερο από όλες τις ταινίες του MCU, το Ant-Man κατάφερε να κερδίσει 519 εκατομμύρια και να πάρει θετικές κριτικές, κάτι που έκρινε το πείραμα της Marvel επιτυχημένο για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι μετά από το Guardians of the Galaxy.


WHIH Newsfront 

Το 2015, και με την ευκαιρία κυκλοφορίας του Ant-Man, οι ιθύνοντες της Marvel αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη διαδικτυακή σειρά του Youtube, WHIH Newsfront, το οποίο διαδραματίζεται στο κόσμο της Marvel και του MCU γενικά και αφορά το τηλεοπτικό δίκτυο WHIH World News και την Leslie Bibb ως την Christine Everhart. Η σειρά είναι καθαρά για σκοπούς διαφήμισης των άλλων ταινιών αλλά λειτουργεί ευεργετικά και ως μέρος του MCU franchise αφού το κοινό παίρνει περισσότερο χρόνο στον αγαπημένο του κόσμο.


Fantastic Four 

Σε μια χρονική περίοδο που όλες σχεδόν οι υπερηρωικές ταινίες που είχαν σχέση με τη Marvel είχαν θετικό πρόσημο στο Box Office, με τελευταία αποτυχία να είναι  το Punisher: War Zone του 2008, η Fox αποφάσισε να επιστρέψει με τους Fantastic Four, τους χαρακτήρες που μάλλον κουβαλούν τη πιο δύσκολη κινηματογραφική ιστορία (μαζί με τον Punisher) όσον αφορά χαρακτήρες της Marvel. Όταν η ταινία κυκλοφόρησε το 2015, σε μια εποχή που ότι ήταν Marvel ήταν συνήθως χρυσός, απέτυχε παταγωδώς αφού εκτός από εισπρακτική αποτυχία που μάζεψε 167 εκατομμύρια με μπάτζετ 155 εκατομμυρίων, κατάφερε να σαρώσει και τα Razzies Awards με βραβείο χειρότερης ταινίας και σκηνοθεσίας μεταξύ άλλων. Το μοναδικό θετικό από αυτή την κατάσταση, όπως και πριν από ένα χρόνο με το Spider-Man, ήταν ότι ξεκίνησε η διαδικασία για να δούμε τους χαρακτήρες στο MCU.


Guardians of the Galaxy 

Μετά από τη κινηματογραφική μεταφορά των χαρακτήρων, πάρθηκε η απόφαση να γίνει και τηλεοπτική σειρά με το Guardians of the Galaxy να κάνει πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 2015 ως ψευδόσικουελ της ταινίας, αφού δεν ανήκει στο MCU αλλά χρησιμοποιεί διάφορα στοιχεία από αυτήν. Συνολικά είχε τρεις σεζόν και 77 επεισόδια. Ανάμεσα στις άλλες σειρές, το συγκεκριμένο είχε θετική ανταπόκριση από κριτικούς και κοινό κυρίως για τη δράση και το χιούμορ.



Lego Marvel Super Heroes: Avengers Reassembled 

Η δεύτερη Lego ταινία της Marvel, η οποία ήρθε το 2015 και έδωσε το Avengers: Age of Ultron με λίγο από Ant-Man και Spider-Man στη μορφή κινουμένων σχεδίων LEGO. Έκανε πρεμιέρα στο Disney XD και είναι διαθέσιμο στο Lego.com. Είχε διάρκεια 22 λεπτών.


Marvel's Jessica Jones 

Η δεύτερη σειρά του Netflix στο κόσμο της Marvel και η τέταρτη συνολικά στο MCU, επικεντρώνεται στον ομώνυμο χαρακτήρα και φέρει την Krysten Ritter στο πρωταγωνιστικό ρόλο ως Jessica Jones. Πολύ διαφορετική και πιο ώριμη από ότι μας έχει συνηθίσει η Marvel, σίγουρα έδωσε το κάτι διαφορετικό ενώ οι κριτικές ήταν θετικότατες. Άντεξε και αυτή 3 σεζόν και 39 επεισόδια ενώ έδωσε και τη πρώτη εμφάνιση του Luke Cage στη μικρή οθόνη, πριν αυτός πάρει τη δική του σειρά.


Marvel Super Hero Adventures: Frost Fight!

Η χρονιά του 2015 έκλεισε όπως και το 2014 με κινούμενα σχέδια και την ταινία Marvel Super Hero Adventures: Frost Fight! που για ακόμη μια φορά χαρακτηρίζεται από την παιδικότητα της ως ταινία. Πάντως δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους εκδικητές να συνεργαστούν με τους Groot και Rocket Raccoon και είχε διάρκεια μόλις 63 λεπτών.


Deadpool

Αφού για χρόνια ο Ryan Reynolds παρακαλούσε τη Fox να του δώσει την ευκαιρία να ετοιμάσει ταινία Deadpool, τελικά το 2016 υπέκυψε και έδωσε μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες του υπερηρωικού είδους. Με τον Tim Miller να σκηνοθετεί στο ντεμπούτο του από σενάριο των Rhett Reese και Paul Wernick, ο Ryan Reynolds επιστρέφει ως Wade Wilson/Deadpool μετά από 7 χρόνια και το X-Men Origins: Wolverine σε μια υπερηρωική κωμωδία ενηλίκων. Με κόστος 58 εκατομμυρίων, έφτασε τα 782 σε κέρδη και έγινε η κορυφαία X-Men ταινία και κατηγορίας R σε κέρδη και δικαίως πήρε το πράσινο φως για συνέχεια.


Captain America: Civil War 

Σχεδόν 500 εκατομμύρια περισσότερα στο Box Office μάζεψε το Captain America: Civil War, το οποίο λειτουργούσε περισσότερο ως προάγγελος ενός ακόμη Avengers και κατάφερε να μαζέψει τη μεγαλύτερη μερίδα χαρακτήρων του MCU για ένα εμφύλιο ηρώων με βάση το κόμικ Civil War. Η ταινία αποτελούσε το κλείσιμο της τριλογίας του Captain America με τους Anthony και  Joe Russo να επιστρέφουν στη σκηνοθεσία και τους Christopher Markus και Stephen McFeely στο σενάριο, και κατάφερε να μαζέψει πάνω από 1,1 δισεκατομμύριο με κόστος 250 εκατομμυρίων. Ήταν η κορυφαία ταινία σε κέρδη για το 2016 και η 12η στην ιστορία του κινηματογράφου.


X-Men: Apocalypse 

Η Fox, αν και με τους Fantastic Four δεν τα πήγαινε τόσο καλά, μέσα στο 2016 κατάφερε να κλείσει και τη prequel τριλογία της με το X-Men: Apocalypse (θα έπαιρνε το πράσινο φως και για τέταρτη ταινία), καθιστώντας το franchise των X-Men ως ένα από τα πιο επιτυχημένα κινηματογραφικά. Ο Bryan Singer επέστρεψε να σκηνοθετήσει από σενάριο του Simon Kinberg ενώ συνολικά αυτή ήταν η ένατη ταινία στο franchise που έδωσε και το ντεμπούτο στον χαρακτήρα του En Sabah Nur/Apocalypse. Γενικά η ταινία είχε θετικές κριτικές αλλά το υπερβολικό CGI και η απλοϊκή ιστορία ήταν στα αρνητικά. Μάζεψε 543 εκατομμύρια με κόστος 178 εκατομμυρίων.


Marvel's Most Wanted

Το μοναδικό μέχρι στιγμής που ολοκλήρωσε τα γυρίσματα (μέχρι την επόμενη σεζόν) και δεν το είδε ποτέ κανείς από το κοινό. Ένας τηλεοπτικός πιλότος που ανάγκασε τους Bobbi Morse και Lance Hunter να φύγουν από το Agents of S.H.I.E.L.D. με την προϋπόθεση ότι θα είχαν δική τους σειρά και με τους Delroy Lindo, Fernanda Andrade και Oded Fehr να προσθέτονται στο καστ. Τελικά το ABC αποφάσισε να μην προχωρήσει με αυτό παρά το γεγονός ότι ετοίμασε το πιλότο και είχε θετική ανταπόκριση από την ίδια την Marvel. Η σειρά θα έδινε την ευκαιρία στον Dominic Fortune να κάνει το ντεμπούτο του σε άλλο μέσο εκτός των κόμικς αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Μέχρι και το 2018 οποιαδήποτε προσπάθεια να δώσουν το πιλότο στο κοινό απέτυχε αφού το ABC είχε τον έλεγχο.


Team Thor

Γνωστό και ως Team Thor: While You Were Fighting: A Thor Mockumentary και Team Thor: Civil War, είναι ένα mockumentary του 2016 στο στυλ που λατρεύει ο Taika Waititi, με τον Chris Hemsworth και τον Mark Ruffalo να εμφανίζονται, και τον πρώτο να δείχνει το χαρισματικό του ταλέντο στη κωμωδία. Ο Waititi το ετοίμασε παράλληλα με τη παραγωγή του Thor: Ragnarok, με το κοινό να ενθουσιάζεται από το αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρήθηκε one-shot, ήταν μια μικρή επιστροφή της Marvel στο είδος.


Marvel's Luke Cage 

To Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε και η τρίτη σειρά της Marvel από το Netflix, το Luke Cage, με τον χαρακτήρα να έχει κάνει ήδη το ντεμπούτο του στο Jessica Jones. Ήταν η πέμπτη συνολικά στο MCU μαζί με ένα αποτυχημένο πιλότο και είχε τον Cheo Hodari Coker ως δημιουργό, ενώ ήταν ιδιαίτερη αφού ήταν το πρώτο project του MCU με Αφρο-Αμερικανό στο πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Mike Colter ήταν ο Luke Cage για 26 επεισόδια μέσα σε δύο σεζόν της σειράς. Γενικά είχε πάρει θετικές κριτικές και οι λόγοι που σταμάτησε, όπως και τα Daredevil και Jessica Jones ήταν η απόφαση της Disney να προχωρήσει με δική της πλατφόρμα, παρά το γεγονός ότι επίσημα δηλώνουν ότι ήταν λόγω δημιουργικών διαφορών. Για την ιστορία, ο Quentin Tarantino ήθελε να ετοιμάσει ταινία με τον Laurence Fishburne ως πρωταγωνιστή αλλά τελικά δεν προχώρησε.


Doctor Strange  

H Marvel από το 2014 είχε αποφασίσει ότι κάθε σεζόν θα συστήνει τουλάχιστον ένα χαρακτήρα στο κόσμο του MCU, και ο Doctor Strange ήταν η επιλογή για το 2016. Με βάση την ομώνυμη σειρά κόμικ. Η ταινία είναι ιστορία προέλευσης για τον χαρακτήρα και επιλέγει τον Scott Derrickson να δώσει την απαραίτητη σκοτεινότητα που χρειάζεται ο κόσμος του χαρακτήρα. Η ταινία κατάφερε να μαζέψει 677 εκατομμύρια δολάρια με κόστος 230 εκατομμυρίων ενώ προτάθηκε και για ένα Oscar. Για την ιστορία, ο χαρακτήρας του Doctor Strange ήταν ένας από τους πρώτους που προσπάθησαν να κάνουν ταινία αφού στα μέσα της δεκαετίας του '80 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες. Η Paramount Pictures το 2005 ήταν έτοιμη να προχωρήσει με τους Thomas Dean Donnelly και Joshua Oppenheimer αλλά η αγορά της Marvel από τη Disney έφερε την αλλαγή. Ο Benedict Cumberbatch πήρε το πρωταγωνιστικό ρόλο.


Hulk: Where Monsters Dwell 

Αφού δεν μπορούσαν να δίνουν live action ταινίες στον πράσινο γίγαντα, φρόντιζαν συχνά πυκνά να του δίνουν κάτι σε κινούμενα σχέδια, και το Hulk: Where Monsters Dwell ήταν ταινία του 2016 με βάση το ομότιτλο κόμικ της δεκαετίας του '70. Ήταν μέρος του Marvel Animated Universe μαζί με το Marvel Super Hero Adventures: Frost Fight!.


Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.: Slingshot 

Το πρώτο ψηφιακό spinoff του Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. ήρθε το 2016 από το ABC.com, και είχε στο επίκεντρο τη Yo-Yo Rodriguez, η οποία είχε κάνει το ντεμπούτο της στη βασική σειρά. Ανήκει και αυτό στο MCU με την ιστορία να διαδραματίζεται πριν από την έναρξη της 4ης σεζόν της σειράς. Είχε συνολικά 6 επεισόδια που κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο του 2016.


Legion

Η πιο μεγάλη σε αριθμό νέων project σεζόν για τη Marvel, το 2017, ξεκίνησε με τη σειρά Legion που έκανε πρεμιέρα το μήνα Φεβρουάριο στο FX με τον Noah Hawley ως δημιουργό και τον Dan Stevens στο ρόλο του David Haller/Legion. Η σειρά είναι η πιο ιδιαίτερη από ότι δημιούργησε ποτέ η Marvel αφού δημιουργεί τους δικούς της κανόνες και εκμεταλλεύεται τη σχιζοφρένεια του πρωταγωνιστή για να ξεδιπλώσει εντυπωσιακές σκηνές που συνδυάζουν διάφορα ιδιαίτερα στοιχεία. Σε τρεις σεζόν είχε 27 επεισόδια και σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό διαμάντι στη λίστα της Marvel.


Team Thor: Part 2 

Η επιτυχία του πρώτου Team Thor ήταν αρκετή για να δούμε και συνέχεια, το Team Thor: Part 2, "Where Are They Now?", το οποίο ήταν επίσης mockumentary από τον Taika Waititi με τον Chris Hemsworth να επιστρέφει ξανά ως Thor. Όπως και το πρώτο, έτσι και αυτό πήρε θετικότατες κριτικές για το έξυπνο χιούμορ του και οδήγησε και σε τρίτο μέρος.


No Good Deed 

Η δεύτερη ταινία μικρού μήκους από τον κόσμο της Marvel μέσα σε λίγες εβδομάδες, ήταν και η πρώτη από την Fox, το No Good Deed, το οποίο είχε τον Deadpool ως πρωταγωνιστή και κυκλοφόρησε πριν από το Logan αντί να δώσουν στην ταινία την παραδοσιακή πλέον post-credits scene. Επίσης είχε και κάμεο σκηνή από τον Stan Lee ενώ ο David Leitch δείχνει έτοιμος να αναλάβει το Deadpool 2.


Logan 

H Fox στη προσπάθεια της να ξεπεράσει τη Marvel με κάποιο τρόπο, κατάφερε στους τρεις πρώτους μήνες του 2017 να δώσει ένα απολαυστικό φιλμ μικρού μήκους, μια πολύ ιδιαίτερη σειρά και ίσως την κορυφαία για τους απαιτητικούς σινεφίλ ταινία του υπερηρωικού είδους. Ο λόγος φυσικά για το Logan, που έφερε τον Hugh Jackman για τελευταία φορά στο πρωταγωνιστικό ρόλο για να ολοκληρώσει τη δική του προσωπική τριλογία και με βάση το κόμικ Old Man Logan των Mark Millar και Steve McNiven δίνει την ευκαιρία στους Wolverine και Charles Xavier να έχουν μια τελευταία περιπέτεια. Η ταινία έκλεισε ένα κύκλο 17 ετών όπου οι Jackman και Patrick Stewart είχαν τους συγκεκριμένους ρόλους ενώ πήρε εξαιρετικές κριτικές κερδίζοντας και υποψηφιότητα Oscar για καλύτερο σενάριο. Μάζεψε 619 εκατομμύρια με κόστος 127 εκατομμυρίων.


Rocket & Groot  

Μετά από τρεις παραγωγές της Fox, η Marvel ήρθε με τη σειρά μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, Rocket & Groot, η οποία ακολουθεί τους Rocket Raccoon και Groot σε διάφορες μικρές περιπέτειες. Η σειρά έκανε πρεμιέρα το Μάρτιο του 2017 στο Disney XD και είχε 12 δίλεπτα επεισόδια.


Marvel's Iron Fist 

Η τέταρτη στο σύνολο σειρά του Netflix, το Iron Fist, έκανε πρεμιέρα το 2017 και σύστησε στο κοινό τον Danny Rand/Iron Fist με τον Finn Jones στο ρόλο αφού πρώτα η Marvel προσπάθησε για χρόνια να ετοίμασε ταινία ανεπιτυχώς. Η σειρά είχε 13 επεισόδια στη πρώτη σεζόν και 10 στη δεύτερη ενώ με γενική παραδοχή η πρώτη σεζόν ήταν αρκετά μέτρια με αισθητή βελτίωση στη δεύτερη. Συνολικά είχε 23 επεισόδια και όπως και οι άλλες σειρές στο Netflix, έκλεισε με cliffhanger.


Guardians of the Galaxy Vol. 2

Ο Μάης του 2017 δόθηκε τελικά στο Guardians of the Galaxy Vol. 2, παρά το γεγονός ότι στο ντεμπούτο τους θεωρήθηκαν ρίσκο, και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η Marvel δεν μπορεί να κάνει λάθος στις επιλογές της. Φέρνοντας νέους χαρακτήρες, δίνοντας διάφορα κάμεο, και με μια post-credit σκηνή πολύ διαφορετική από αυτές που συνηθίζει, η ταινία κατάφερε να μαζέψει 863 εκατομμύρια με κόστος 200 εκατομμυρίων, ξεπερνώντας τη πρώτη ταινία και παίρνοντας θετικές κριτικές αν και θεωρήθηκε κατώτερο από το πρώτο. Η ταινία φυσικά κέρδισε αρκετά για να δικαιολογήσει συνέχεια.


Marvel's Ant-Man 

Η Marvel συνέχισε ασταμάτητη στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και μετά από τρεις παραγωγές της Fox κυκλοφόρησε και τη δεύτερη σειρά μικρού μήκους με το Ant-Man, το οποίο με βάση το γνωστό χαρακτήρα έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2017 στο Disney XD. Είχε συνολικά έξι 2λεπτα επεισόδια.


Spider-Man: Homecoming

Τρία χρόνια μετά από την αποτυχία του The Amazing Spider-Man, η Disney και η Sony έφτασαν σε συμφωνία για να έρθει ο Spider-Man στο MCU και το Spider-Man: Homecoming ήταν η πρώτη σόλο ταινία του χαρακτήρα μετά από την εμφάνιση του στο Captain America: Civil War. Η ταινία κυκλοφόρησε από τη Sony και ήταν η 16η στο MCU αλλά και το δεύτερο κινηματογραφικό reboot του χαρακτήρα. Ο Jon Watts σκηνοθέτησε από σενάριο των Jonathan Goldstein και John Francis Daley ενώ ο Tom Holland πήρε το ρόλο του Peter Parker/Spider-Man. Μάζεψε 880 εκατομμύρια με κόστος 175 εκατομμυρίων και είχε γενικά θετικές κριτικές.


#TBT: That Time Archer Met Kingsman

Τον Ιούλιο του 2017στο ετήσιο  Comic-Con του San Diego, η Fox κυκλοφόρησε ένα νέο crossover κινουμένων σχεδίων μεταξύ των Kingsman και Archer, το #TBT: That Time Archer Met Kingsman, το οποίο έχει τους Eggsy και Sterling Archer ως πρωταγωνιστές. Συνδυάζοντας τα δύο κατασκοπευτικά projects, η Fox ήθελε να ετοιμάσει το κοινό για το Kingsman: The Golden Circle και σίγουρα το κοινό έμεινε ικανοποιημένο.


Marvel Future Avengers 

Η τελευταία φορά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, που η Marvel συνεργάστηκε με την Ιαπωνία ήταν στο Marvel Future Avengers, μια anime σειρά από τις Madhouse και Walt Disney Japan, που έχει ως βάση τα κόμικς της Marvel και είχε συνολικά 39 επεισόδια. Δεν είναι γνωστό ακόμη αν θα υπάρξει τρίτη σεζόν αλλά δεν προβλέπεται. Η σειρά συστήνει 4 νέους χαρακτήρες ιαπωνικής καταγωγής.


Marvel's The Defenders 

H πέμπτη συνολικά σειρά των Marvel και Netflix, που έφερε όλες τις άλλες τέσσερεις μαζί σε μια ιστορία ήταν το The Defenders, το οποίο είχε τους Douglas Petrie και Marco Ramirez ως δημιουργούς. Οι Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage και Iron Fist ένωσαν τις δυνάμεις τους ως μια νέα υπερηρωική ομάδα στο MCU και έκλεινε κατά κάποιο τρόπο τη πρώτη τηλεοπτική φάση του MCU με 7 στο σύνολο σειρές.


Spider-Man 

Τον ίδιο μήνα, η Marvel αποφάσισε για ακόμη μια φορά να επιστρέψει με τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων για τον Spider-Man, που θα αντικαθιστούσε το Ultimate Spider-Man που είχε φτάσει στο τέλος του. Η σειρά συνεχίζει μέχρι σήμερα με τρεις σεζόν και έχει γενικά θετικές κριτικές δίνοντας καινούρια στοιχεία που δεν χαλάνε τα κλασικά.


Kingsman: The Golden Circle  

Όπως είχε διαφημιστεί δύο μήνες πριν, το Kingsman: The Golden Circle έκανε πρεμιέρα το Σεπτέμβριο του 2017 ως sequel της ταινίας του 2015, με τον Matthew Vaughn να επιστρέφει για πρώτη φορά σε sequel ταινίας που σκηνοθέτησε το πρώτο μέρος. Η ταινία είχε ως βάση το κόμικ των Dave Gibbons και Mark Millar και κατάφερε με κόστος 104 εκατομμυρίων να κερδίσει 410 εκατομμύρια αλλά οι κριτικές δεν ήταν τόσο θετικές όσο ήταν στη πρώτη ταινία.


Marvel's Inhumans 

Και κάπου εδώ πάει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της Marvel με το Inhumans, τη πρώτη σειρά του ABC μετά από τα Agents of SHIELD και Agent Carter, με το πιλότο μάλιστα να κυκλοφορεί και σε IMAX κινηματογράφους για να τραβήξει κοινό. Ο Scott Buck μετά από την αποτυχία της πρώτης σεζόν του Iron Fist αποτυγχάνει και εδώ να αντιληφθεί το ποιοι είναι οι χαρακτήρες δίνοντας μια σεζόν που ποτέ δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και πλέον αποτελεί το μαύρο πρόβατο της μικρής οθόνης για το MCU. Άντεξε μια σεζόν και μόλις οκτώ επεισόδια και είναι ανάμεσα στα projects που είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Marvel θα θέλει να δώσει reboot στο άμεσο μέλλον.


The Gifted 

Η Fox αφού αποφάσισε να δώσε μέσω του FX το Legion, μέσα στο 2017 δίνει και δεύτερη σειρά με το The Gifted, το οποίο διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική χρονική περίοδο με τον Matt Nix ως δημιουργό και κυκλοφορεί στο Fox με τις 20th Century Fox Television και Marvel Television στη παραγωγή. Η σειρά δίνει την ευκαιρία σε κλασικούς χαρακτήρες των X-Men να κάνουν το ντεμπούτο τους και γενικά δίνει πολύ καλά επεισόδια για δύο σεζόν και 29 επεισόδια. Ο λόγος που ακυρώθηκε η σειρά ήταν η αγορά της 20th Century Fox από τη Disney.


Marvel Super Hero Adventures 

Το Marvel Super Hero Adventures, συμπαραγωγή Καναδά και Αμερικής, ήταν σειρά κινουμένων σχεδίων της Marvel Comics, για προσχολικό κοινό, το οποίο κυκλοφόρησε στο Disney Channel για 3 σεζόν και 30 επεισόδια των 4 λεπτών. Στη σειρά ο Spider-Man διηγείται στους θεατές το πώς βοήθησε υπερήρωα να σταματήσει ένα κακό.


Thor: Ragnarok  

Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά που η Marvel έδωσε τρεις κινηματογραφικές ταινίες, με το Thor: Ragnarok να κλείνει τη κινηματογραφική σεζόν για το MCU. Η ταινία ολοκληρώνει τη τριλογία του χαρακτήρα όπως έγινε για Captain America & Iron Man και είναι συνέχεια του Thor: The Dark World και η 17η του MCU. Ο Taika Waititi σκηνοθετεί από σενάριο του Eric Pearson και ο Chris Hemsworth επέστρεψε ως Thor αλλά και ο Mark Ruffalo ως Hulk σε μια ιστορία που μοιάζει αρκετά με το Planet Hulk. Η ταινία κέρδισε 854 εκατομμύρια με κόστος 180 εκατομμυρίων και ανακοινώθηκε και το Thor: Love and Thunder για το 2022.


Lego Marvel Super Heroes - Guardians of the Galaxy: The Thanos Threat

Το Lego Marvel Super Heroes - Guardians of the Galaxy: The Thanos Threat είναι ακόμη μια ταινία Lego από τη Marvel, διάρκειας 22 λεπτών, που χρησιμοποιεί τεχνική Lego και δίνει στους Φύλακες του Γαλαξία μια ακόμη περιπέτεια, αλλά σε μια διαφορετική μορφή.


Marvel's The Punisher 

To Marvel's The Punisher ήταν η έκτη και η τελευταία σειρά της Marvel από το Netflix, spinoff του Daredevil αφού ο χαρακτήρας είχε κάνει την εμφάνιση του στη σειρά, και άντεξε για δύο σεζόν δίνοντας μετά από τρεις αποτυχημένες κινηματογραφικές απόπειρες, μια εξαιρετική παρουσίαση του χαρακτήρα με τον πρωταγωνιστή Jon Bernthal να κάνει εντυπωσιακή δουλειά. Η σειρά είχε συνολικά 26 επεισόδια και σίγουρα αν δεν ήταν το θέμα της Disney με τη δική της πλατφόρμα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.


Marvel's Runaways 

Μετά από έξι σειρές στο Netflix και δύο σειρές στο ABC, η Marvel και το MCU αποφάσισαν να δώσουν σειρά στο Hulu με το Runaways, που έχει τους Josh Schwartz και Stephanie Savage ως δημιουργούς. Με βάση τη γνωστή σειρά κόμικ της Marvel συστήνει μια σειρά από έφηβους που θα μπλέξουν σε περιπέτειες όταν ανακαλύψουν ότι οι γονιοί τους είναι μέλη μιας καλτ οργάνωσης. Η σειρά είχε 3 σεζόν και 33 επεισόδια και ήταν κάτι διαφορετικό στο κόσμο της Marvel με νεαρούς να παίρνουν ηνία.


Big Hero 6: The Series 

Το τελευταίο πρόγραμμα της Marvel που κυκλοφόρησε μέσα στο 2017 ήταν το Big Hero 6: The Series, αμερικανική υπερηρωική σειρά κινουμένων σχεδίων από τη Disney Television Animation με βάση την επιτυχημένη ταινία του 2014, Big Hero 6, που είχε ως βάση σειρά κόμικ της Marvel. Η σειρά είχε δύο σεζόν και 46 επεισόδια και ανανεώθηκε ήδη για τρίτη σεζόν.


Marvel's New Warriors

Μπορεί το Big Hero 6: The Series να ήταν το τελευταίο στη σειρά που κυκλοφόρησε για το 2017, αλλά υπήρχε μέσα στη σεζόν και το Marvel's New Warriors τηλεοπτικός πιλότος με βάση την ομώνυμη σειρά κόμικ της Marvel που είχε ετοιμαστεί για το MCU και θα σύστηνε χαρακτήρες όπως τους Doreen Green/Squirrel Girl και Craig Hollis/Mister Immortal, σε μια νεανική κωμωδία. Η σειρά πήρε παραγγελία 10 επεισοδίων από το Freeform, το οποίο όμως αποφάσισε να μην προχωρήσει με τη σειρά. Κατά το τέλος του 2019, βγήκε οριστική απόφαση ότι δεν θα προχωρήσει.


Black Panther

Η πρώτη σόλο περιπέτεια του Black Panther άνοιξε τη σεζόν για τη Marvel που για πρώτη φορά στην ιστορία του MCU είχε ταινία να κάνει πρεμιέρα Ιανουάριο. Ήταν η 18η συνολικά στο MCU με τον Ryan Coogler να σκηνοθετεί ως πρώτος Αφρο-Αμερικανός του δημιουργός MCU και ο Chadwick Boseman είχε το ρόλο του T'Challa/Black Panther. Για την ιστορία ο Wesley Snipes το 1992 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να ετοιμάσει τη ταινία αλλά δεν προχώρησε και χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια για να κυκλοφορήσει και επίσημα, με τον χαρακτήρα να κάνει το ντεμπούτο του το 2016 στο Captain America: Civil War μαζί με τον Spider-Man. Ήταν η δεύτερη ταινία σε κέρδη μέσα στο 2018 1,3 δισεκατομμύρια και κόστος 200 εκατομμυρίων ενώ προτάθηκε για 7 Oscar, ανάμεσα τους και καλύτερης ταινίας.


Team Daryl

Το 2018 συνέχισε με ένα απολαυστικό mockumentary τον Φεβρουάριο από τον Taika Waititi, το οποίο όμως αντί του Thor έφερε τον Grandmaster σε ρόλο για να προσφέρει ένα ακόμη απίθανο συγκάτοικο στον Daryl. Όπως και τα προηγούμενα δύο, είχε μικρή διάρκεια και πρόσφερε γέλιο σε ένα είδος κινηματογράφησης που φανερά ταιριάζει στον δημιουργό.


Avengers: Infinity War 

Αν το Black Panther ήταν η αρχή μιας μεγάλης χρονιάς για την Marvel, το Avengers: Infinity War ήταν σίγουρα η αρχή του τέλους για το μεγαλύτερο έπος που είδαμε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Η 19η ταινία του MCU με τους Anthony και Joe Russo στη σκηνοθεσία από σενάριο των Christopher Markus και Stephen McFeely ήταν το πρώτο μισό μιας επικής ταινίας που ένωσε όλα τα κινηματογραφικά franchise του MCU σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο και τον Thanos. Με βάση τη κλασική ιστορία του Jim Starlin του 1991 η ταινία στοίχισε σχεδόν 400 εκατομμύρια και έγινε η τέταρτη ταινία στην ιστορία αλλά η πρώτη υπερηρωική που κατάφερε να μαζέψει 2 δισεκατομμύρια.


Deadpool 2

Και μετά από δύο επικές κινηματογραφικές παραστάσεις με τα Black Panther και Avengers: Infinity War ήρθε η Fox να μας θυμίσει την άλλη πλευρά του υπερηρωικού, με τον Deadpool να έχει τρελές ορέξεις σε μια ταινία που σωστά κράτησε το χιούμορ της πρώτης ταινίας αλλά δεν φοβήθηκε να μεγαλώσει τη σκοπιά του, φέρνοντας τον Josh Brolin στο ρόλο του Cable. Ο David Leitch σκηνοθέτησε την ταινία με τον Ryan Reynolds να επιστρέφει ως Deadpool. Η ταινία σάρωσε στο Box Office με 785 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι έγινε η κορυφαία ταινία σε κέρδη για ταινία R-rated, κάτι που άλλαξε ένα χρόνο μετά και την κυκλοφορία του Joker από το αντίπαλο δέος. Η  ταινία στοίχισε 110 εκατομμύρια.


Baymax And

Το Baymax And είναι  σειρά μικρού μήκους από τη Disney με βάση το Big Hero 6 που κυκλοφόρησε 6 επεισόδια μέσω του YouTube το Μάη του 2018, δίνοντας μέσα από μικρές ιστορίες ευκαιρία στον Baymax να έχει περιπέτεια σε κάθε επεισόδιο με διαφορετικό χαρακτήρα.


Lego Marvel Super Heroes - Black Panther: Trouble in Wakanda

Τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφόρησε η τέταρτη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους Lego και αυτή την φορά επικεντρώθηκε στον Black Panther, που ταιριάζει με τη πρώτη ταινία της σεζόν. Οι Ulysses Klaue και Eric Killmonger για ακόμη μια φορά δημιουργούν προβλήματα αλλά αυτή τη φορά έχουν την βοήθεια του Thanos.


Marvel's Cloak & Dagger 

Πριν από την ταινία Ant-Man and the Wasp, η Marvel αποφάσισε να συστήσει στο κοινό για πρώτη φορά τηλεοπτικά τους Cloak & Dagger μέσω σειράς του Freeform που ετοίμασε ο Joe Pokaski. Η σειρά ήταν μέρος του MCU, η πρώτη από το Freedom αφού τελικά το New Warriors δεν προχώρησε και είχε τους Olivia Holt και Aubrey Joseph ως Tandy Bowen/Dagger και Tyrone Johnson/Cloak, δύο έφηβους με υπερδυνάμεις που χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να της ενεργοποιήσουν. Η σειρά αν και κτισμένη πολύ καλά για να μπορεί να συνυπάρξει με το υπόλοιπο MCU και με crossover στη σειρά του Hulu, Runaways, ακυρώθηκε μετά από δύο σεζόν και 20 επεισόδια, όταν η Marvel Television έπαψε τις λειτουργίες της και το τηλεοπτικό μέλλον της Marvel πέρασε στα χέρια του Kevin Feige.


Ant-Man and the Wasp 

Από ότι φαίνεται η τύχη και το γραφτό του Ant-Man είναι να έρχεται μετά από μια ταινία Avengers αλλά αυτή τη φορά εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις καλύτερα και με συντροφιά την Wasp έγινε η 20η ταινία του MCU. O Peyton Reed σκηνοθέτησε τη ταινία και βρήκε την ευκαιρία να ασχοληθεί με το quantum realm, συστήνοντας κάτι καινούριο στο κόσμο της Marvel, ενώ το κλείσιμο είναι λειτουργικό για την επόμενη περιπέτεια των Εκδικητών. Με κόστος 170 εκατομμυρίων η ταινία κέρδισε 622 εκατομμύρια και συνέχισε την ανοδική τάση που έχουν τα sequel της Marvel με εξαίρεση το The Avengers 2.


Marvel Rising: Initiation

Το Marvel Rising: Initiation ήταν το ξεκίνημα του νέου franchise κινουμένων σχεδίων, Marvel Rising, το οποίο σε έξι τετράλεπτα επεισόδια έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα την Ghost-Spider αλλά και τους Quake, Patriot, Ms. Marvel και Squirrel Girl. Η Mairghread Scott έγραψε την ιστορία που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2018


Baymax Dreams

Όπως και το Baymax And, έτσι και το Baymax Dreams κυκλοφόρησε μέσω του YouTube το Σεπτέμβριο και μέσα σε τρία επεισόδια μικρού μήκους δίνει μια ακόμη μικρή αλλά ωραία ιστορία από το Big Hero 6.


Marvel Rising: Secret Warriors 

Μετά από τη σειρά μικρού μήκους Marvel Rising: Initiation, η επόμενη κίνηση του franchise ήταν να κυκλοφορήσει το Marvel Rising: Secret Warriors, το οποίο ήταν τηλεταινία από τη Marvel Animation, με τους Ms. Marvel, Squirrel Girl και Patriot σε βασικό ρόλο. Σκοπός του Marvel Rising είναι να φέρουν άγνωστους χαρακτήρες στο κοινό.


Venom  

To Venom ήταν η πρώτη απόπειρα για spinoff από τη Sony για το Spider-Man και η επιλογή αποδείχθηκε επιτυχημένη παρά τις γενικά μέτριες κριτικές. Συγκεκριμένα με βάση τον γνωστό χαρακτήρα της Marvel, Venom, οι δημιουργοί άλλαξαν το μύθο και έδωσαν στον Ruben Fleischer τη θέση του σκηνοθέτη για μια ιστορία που σαφώς θα μπορούσε να ήταν καλύτερη αλλά είχε τη τιμή να έχει τον Tom Hardy στο πρωταγωνιστικό ρόλο ως Eddie Brock/Venom για να απογειώσει τη ταινία. Τα κόμικ Venom: Lethal Protector (1993) και Planet of the Symbiotes (1995) ήταν μέρος της έμπνευσης και κατάφερε να μαζέψει 856 εκατομμύρια με κόστος 116 εκατομμυρίων. Τον Οκτώβρη του 2020 θα έχει συνέχεια.


Big Chibi 6 The Shorts

Η τρίτη και τελευταία για το 2018 σειρά μικρού μήκους από το franchise του Big Hero 6, το Big Chibi 6 The Shorts κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2018 και μέσα σε 12 επεισόδια δείχνει αστείες περιπέτειες των χαρακτήρων.


Spider-Man: Into the Spider-Verse 

Στην σπουδαιότερη κίνηση που έκανε ποτέ η Sony με το χαρακτήρα του Spider-Man, στο τέλος του 2018 αποφάσισε να κυκλοφορήσει το Spider-Man: Into the Spider-Verse, κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων, που έριξε τον Miles Morales/Spider-Man απευθείας στα βαθιά με την ιστορία του Spider-Verse και των εναλλακτικών Spider-Man να έρχεται στο προσκήνιο. Οι Bob Persichetti, Peter Ramsey και Rodney Rothman σκηνοθέτησαν το σενάριο του Phil Lord και με κόστος 90 εκατομμυρίων κατάφερε να κερδίσει 375 εκατομμύρια αλλά και το Oscar καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, που την έκανε την δεύτερη ταινία με χαρακτήρες της Marvel που πήρε το συγκεκριμένο βραβείο μετά από το Big Hero 6. Έχει ήδη ανακοινωθεί sequel και spin-off.


Marvel Rising: Chasing Ghosts 

Το Marvel Rising: Chasing Ghosts ήταν το τρίτο συνολικά στο franchise, ειδικό επεισόδιο 22 λεπτών από την Mairghread Scott, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 16 Ιανουαρίου του 2019 στο YouTube. Συνεχίζει την ιστορία της Ghost-Spider από το Initiation καθώς προσπαθεί να καθαρίσει το όνομα της για το θάνατο του Kevin.


Captain Marvel 

Η πρώτη κινηματογραφική ταινία του 2019 από τη Marvel ήταν το Captain Marvel με βάση τον χαρακτήρα της Carol Danvers και ήταν η 21η ταινία στο MCU, και η πρώτη που είχε γυναίκα σκηνοθέτη. Ο λόγος για την Anna Boden που σκηνοθέτησε με τον Ryan Fleck. Ήταν επίσης και η πρώτη σόλο ταινία με γυναίκα στο πρωταγωνιστικό ρόλο, με την Brie Larson να ερμηνεύει τη Danvers αλλά και το πρώτο prequel μετά από το Captain America: The First Avenger. Η ταινία κατάφερε να κερδίσει 1,1 δισεκατομμύρια στο Box Office με κόστος 175 εκατομμυρίων και έγινε η πρώτη υπερηρωική ταινία με γυναικείο χαρακτήρα ως πρωταγωνιστή που ξεπέρασε το δις.


Spider-Ham: Caught in Ham

Το Spider-Ham: Caught in Ham είναι prequel ταινία μικρού μήκους του Spider-Man: Into the Spider-Verse που είχε κυκλοφορήσει το 2018, που έγινε διαθέσιμο το Μάρτιο του 2019 και ακολουθεί τον Spider-Ham, μια καρτουνίστικη εκδοχή του Spider-Man σε περιπέτειες. Αν όλα πάνε καλά, ο χαρακτήρας αναμένεται να έχει δική του σειρά.


Marvel Rising: Heart of Iron 

Το Marvel Rising: Heart of Iron ήταν η τέταρτη είσοδος στο Marvel Rising με ένα επεισόδιο 44 λεπτών, το οποίο έγραψε η Margaret Dunlap. Κυκλοφόρησε στις 3 Απριλίου του 2019 και συστήνει την Ironheart, ένα σχετικό νέο χαρακτήρα στο κόσμο των κόμικς, ο οποίος είναι διάνοια στη τεχνολογία και έχει τον Iron Man ως έμπνευση.


Avengers: Endgame  

Το τέλος, του τέλους, ω τέλος. Το Avengers: Endgame είναι το κλείσιμο της τετραλογίας των ταινιών Avengers αν και όχι το τέλος της τρίτης φάσης αφού αυτό ήρθε με το δεύτερο Spider-Man. Η ταινία είναι άμεσο sequel του Avengers: Infinity War και η 22η ταινία συνολικά του MCU και μέχρι κάποια νέα ανακοίνωση είναι και η τελευταία ταινία των Anthony και Joe Russo αλλά και των Christopher Markus και Stephen McFeely στο κόσμο της Marvel. Ήταν επίσης και το οριστικό φινάλε των Robert Downey Jr. και Chris Evans στο MCU κλείνοντας ένα κεφάλαιο που κράτησε 11 χρόνια για το πρώτο και 8 για τον δεύτερο. Με κόστος 356 εκατομμυρίων η ταινία κατάφερε να κερδίσει σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές, κυρίως για το πως κατάφεραν να κλείσουν ένα κινηματογραφικό έπος 22 ταινιών. Με τα 2,8 δις η ταινία έγινε η νούμερο 1 στο παγκόσμιο Box Office ξεπερνώντας το Avatar που κρατούσε τη θέση από το 2009.


Baymax & Mochi

Το Big Hero 6 επέστρεψε το Μάη του 2019 με μια ακόμη σειρά μικρού μήκους, το Baymax & Mochi, το οποίο για τώρα είναι το τελευταίο στο franchise του BH6, το οποίο θα επιστρέψει με τρίτη σεζόν. Όπως δείχνει ο τίτλος, οι Baymax & Mochi έχουν τρεις μικρές περιπέτειες.


Dark Phoenix 

Το Dark Phoenix είναι η τέταρτη στη σειρά ταινία των prequel των Χ-Men, η έβδομη στη κεντρική σειρά και η 12η συνολικά στο franchise. Ο Simon Kinberg έγραψε και σκηνοθέτησε τη ταινία σε μια νέα του προσπάθεια να αποδώσει το The Dark Phoenix Saga στη μεγάλη οθόνη αλλά το αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά δεν τον δικαίωσε αφού στο ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης δεν έδωσε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ταινία κέρδισε 252 εκατομμύρια σε μπάτζετ 200 εκατομμυρίων και θεωρείται από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της σεζόν και σίγουρα η μεγαλύτερη στο συγκεκριμένο franchise, που εισπρακτικά πάντα τα έβγαζε πέρα. Η αγορά φυσικά της 20th Century Fox από τη Disney και το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι δεν θα υπήρχε κάτι άλλο πέρα από αυτό, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποτυχία της ταινίας.


Men in Black: International  

Μετά από μια σχετικά επιτυχημένη εισπρακτικά τριλογία, το franchise του MiB αποφάσισε να επανέλθει με spinoff αφού ο Will Smith αποφάσισε να μην επιστρέψει. Και εγένετο Men in Black: International. Η τέταρτη στο franchise επιστημονικής φαντασίας με τον F. Gary Gray να σκηνοθετεί από σενάριο των Art Marcum και Matt Holloway που είχε ως βάση το κόμικ των Malibu και Marvel. Η ταινία είχε τους γνωστούς από το Thor, Chris Hemsworth και Tessa Thompson να πρωταγωνιστούν και την Emma Thompson να επιστρέφει από τη τρίτη ταινία. Αν και το δίδυμο ήταν μια χαρά σε θέμα χημείας, όλα τα άλλα πήραν αρνητικές κριτικές και μάζεψε 254 εκατομμύρια με κόστος 110 εκατομμυρίων. Για το άμεσο μέλλον πάντως δεν αναμένεται να υπάρξει πέμπτη ταινία.


Spider-Man: Far From Home 

Το επίσημο κλείσιμο της τρίτης φάσης της Marvel ήρθε με το Spider-Man: Far From Home τον Ιούλιο του 2019 και ήταν συνολικά η 23η ταινία που κυκλοφόρησε. Επίσης ήταν η δεύτερη της Sony από το MCU με τον Jon Watts να επιστρέφει ως σκηνοθέτης. Η ταινία κατάφερε να μαζέψει 1,1 δισεκατομμύριο με μπάτζετ 160 εκατομμυρίων και έγινε η πρώτη ταινία του γνωστού ήρωα που πέρασε το δισεκατομμύριο.


Lego Marvel Spider-Man: Vexed by Venom

Τον Αύγουστο του 2019 κυκλοφόρησε το Lego Marvel Spider-Man: Vexed by Venom, το οποίο για τώρα είναι και η τελευταία ταινία κινουμένων σχεδίων Lego της Marvel. Στην ιστορία ο Spider-Man θα αντιμετωπίσει τους Green Goblin και Venom πριν καταστρέψουν τη πόλη της Νέας Υόρκης.


Marvel Rising: Battle of the Bands 

Το Marvel Rising: Battle of the Bands είναι ακόμη ένα ειδικό επεισόδιο 22 λεπτών από την Mae Catt που έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο του 2019 στο YouTube και ακολουθεί τη Ghost-Spider που με τη βοήθεια των Secret Warriors ψάχνει την Screaming Mimi.


Peter's To-Do List

Ταινία μικρού μήκους 3 λεπτών που κυκλοφόρησε από τις Marvel & Sony ως μικρό prequel του Spider-Man: Far From Home και ήταν κομμάτια από γυρίσματα της ταινίας που κόπηκαν στο μοντάζ. Κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2019.


Marvel Rising: Operation Shuri 

To Marvel Rising: Operation Shuri είναι η έκτη συνολικά προσθήκη του Marvel Rising με την Mae Catt ως δημιουργό που έχει διάρκεια 22 λεπτών. Κυκλοφόρησε από το YouTube και ακολουθεί τη Shuri που θέλει να έχει απλή εφηβική μέρα.


Marvel's Hero Project  

To Marvel's Hero Project είναι η πρώτη σειρά ντοκιμαντέρ από τη Marvel που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2019 στο Disney+  και ακολουθεί νεαρούς που κάνουν εξαιρετικά πράγματα για να αλλάξουν προς το καλύτερο τη κοινότητα τους. Μέχρι στιγμής είχε 20 επεισόδια.


Marvel Rising: Playing with Fire 

Το Marvel Rising: Playing with Fire είναι 44λεπτο ειδικό επεισόδιο από τη Danielle Wolff το οποίο κυκλοφόρησε από το YouTube το Δεκέμβριο του 2019. Στο επίκεντρο έχει την America Chavez και τη Ms. Marvel σε μια νέα περιπέτεια. Αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε από το franchise Marvel Rising.



Πάντως εκτός των όσων έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, από το 2009 μέχρι το 2015 κυκλοφόρησαν και σειρές κινουμένων σχεδίων motion comics, τα οποία μεταφέρουν τα κόμικ σε σειρά.

Spider-Woman: Agent of S.W.O.R.D.
Astonishing X-Men: Gifted
Iron Man: Extremis
June 23, 2010 (iTunes)
Thor/Loki: Blood Brothers
Astonishing X-Men: Dangerous
Astonishing X-Men: Torn
Astonishing X-Men: Unstoppable
Inhumans
Wolverine: Origin
Ultimate Wolverine vs. Hulk
Wolverine Versus Sabretooth
Wolverine: Weapon X: Tomorrow Dies Today
Eternals
Wolverine Versus Sabretooth: Reborn

Τέλος απλά για αναφορά, εκτός των τριών κινηματογραφικών ταινιών Punisher και τη τηλεοπτική σειρά του Netflix, κυκλοφόρησε το 2012 και μια ταινία μικρού μήκους, fan film, το The Punisher: Dirty Laundry, το οποίο είχε τον Thomas Jane να επιστρέφει στο ρόλο του από το 2004 ενώ το την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους fan film, "Do Not Fall in New York City, από το κόμικ των Garth Ennis και Steve Dillon ενώ για τον Spider-Man κυκλοφόρησαν 4, με την πιο παλιά να κυκλοφορεί το 1969 με διάρκεια 12 λεπτών. Το 1974 κυκλοφόρησε το Spider-Man Versus Kraven the Hunter, το 1992 το The Green Goblin's Last Stand, το 1989 το Viva Spider-Man και το 2015 το Spider-Man Lives: A Miles Morales Story.

Η λίστα με τα υπόλοιπα fan films

Punisher: First Round (2005)
Iron Fist: The Dragon Unleashed (2008)
Elektra: The Hand & the Devil (2009)
Punisher '79-82 (2010)
Daredevil '83 (2011)
Phil Coulson: Agent of SHIELD (2012)
Coulson's Day Off (2012)
Spider-Man: Eclipse (2012)
The Punisher: Dead of Night (2012)
Punisher: Outbreak (2012)
A New Mutant: A Fan Film (2012)
Deadpool: A Typical Tuesday (2012 Video)
The Punisher: No Mercy (2013)
Black Widow (2013)
Hunting Frank Castle (2013)
Venom: Truth in Journalism (2013)
Spider-Man: The Lost Avenger (2015)
Spider-Man: Vengeance (2016)
Spider-Man: Attack of the Octopus (2002)
Marvel Zombies: The Movie (2008)
Uncanny X-Men (2012– )
Marvel Zombies vs. Army of Darkness (2013)
Spider-Man: Wieczny Bohater (2014)
Forming the Foundation: Spider-Man and the Future Foundation (2014)
Ultimate Spider-Man (2014)
The Sensational Spider-Man (Fan Film) (2014)
Close Call: Black Cat (2014)
Dawn of Spider-Man (2014)
Spider-Man 2: Age of Darkness (2014)
Web of Spider-Man (2014)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου