Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Marvel Cinematic Universe: Οι ταινίες από τη χειρότερη στην καλύτερη


Αχ Marvel πες μου. Γιατί να είσαι η Marvel; Ναι, λοιπόν για το μήνα Νοέμβριο το μενού έχει Marvel Cinematic Universe, το οποίο και υπεραγαπώ, οπότε η αποστολή μου σήμερα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Το παράδοξο του MCU είναι το γεγονός ότι ενώ σχεδόν πάντα περνάω καλά με τις ταινίες του, δεν είχε τον απίστευτο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, με τον οποίο θα ήμουν κολλημένος και θα περίμενα να δω την ταινία πως και πως εξαιτίας του. Συμπαθώ τον Captain America, τον Iron Man, τον Thor, τον Hulk ακόμα και τον Hawkeye, αλλά για κανέναν δεν τρελαίνομαι όπως με τον Batman, τους X-Men ή τον Wolverine. Παρ' όλα αυτά μου αρέσει πολύ το Universe που έχει στήσει η εταιρεία και περιμένω κάθε φορά τις ταινίες με απίστευτη ανυπομονησία. Αυτό οφείλεται τόσο στα πανέξυπνα σενάρια και τις ωραίες ιστορίες που φέρνουν οι σεναριογράφοι και ο Kevin Feige στη μεγάλη οθόνη, αλλά και στη δυνατότητα τους να παίρνουν σχετικά άγνωστους ήρωες και να βγάζουν ταινιάρες. Πάμε λοιπόν να βάλουμε σε κατάταξη και τις 17 ταινίες του σύμπαντος της Marvel.

20. Thor: The Dark World


Αν ήταν ταινία James Bond, θα ήταν το Quantum of Solace. Ειλικρινά πέραν του τέλους, θυμάται κανείς τι είδαμε στο Thor: The Dark World; Βαρετό, flat, με μέτριο κακό και με τους Thor-Loki να προσπαθούν να το σώσουν. Το μόνο που μου άρεσε πραγματικά ήταν το τέλος της, γιατί μας άφησε ένα όμορφο cliffhanger. Κατά τ' άλλα η προσπάθεια είναι τελείως αδύναμη, δε μπορούσε να σταθεί καν σαν καλό sequel στο Thor, αλλά το βασικότερο θέμα της υπήρξε ότι πραγματικά ήταν όλα μα όλα τόσο αδιάφορα που δε σε ένοιαζε τι γίνεται. Μία σχετικά κακή προσπάθεια στο περίεργο Phase 2 του MCU.

19. The Incredible Hulk


Το μόνο που μπορεί να περηφανεύεται το Incredible Hulk είναι ότι κατάφερε να είναι καλύτερη από το ανοσιούργημα Hulk του Ang Lee, το οποίο είχε κυκλοφορήσει 5 χρόνια πριν, το 2003. Κατά τ' άλλα μιλάμε για μία πολύ μέτρια ταινία με τον συμπαθητικό Edward Norton να πρωταγωνιστεί ως Bruce Banner. Πρακτικά δε χρησίμευσε στην εξέλιξη κανενός storyline ιδιαίτερα λόγω της αντικατάστασης του Norton με τον Mark Ruffalo, αλλά μεταξύ μας και να χρησίμευε, δε θα το θυμόμασταν.

18. Iron Man 2


Το επικό πρώτο Iron Man άνοιξε την αυλαία του MCU, όντας ένα από τα καλύτερα δείγματα γραφής του, αλλά ταυτόχρονα προπομπός όσων θα ακολουθούσαν. Το sequel του όμως λίγο έλειψε να κατεβάσει ρολά για τη Marvel. Μία βαρετή ταινία (η τελευταία της λίστας που πιστεύω πως ήταν βαρετή) με μόνο ενδιαφέρον την πρώτη εμφάνιση του Don Cheadle ως War Machine και της Scarlett Johansson ως Black Widow, αλλά με πολύ μέτριο κακό και γενικότερα βαρετή δομή. Η αδυναμία του να διαδεχθείς μια απολύτως επιτυχημένη ταινία φαίνεται ξεκάθαρα στη δεύτερη εμφάνιση του Iron Man στο MCU.

17. Iron Man 3


Δεν έχω κάτι με τον Iron Man, μου αρέσει πάρα πολύ σαν χαρακτήρας και αυτή η ταινία είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα από το Iron Man 2, αλλά δυστυχώς το ότι εμπεριείχε κάποιες πολύ κακές στιγμές όπως το απίστευτο φιάσκο με τον Mandarin, την έμφαση στην ανθρώπινη και όχι την υπερηρωική πλευρά του Tony Stark, αλλά και η ποιότητα των υπόλοιπων ταινιών του μαρβελικού σύμπαντος την οδηγούν εδώ. Είναι μία καλή ταινία στην αρχή που παίρνει την κάτω βόλτα μετά το προαναφερθέν φιάσκο, ενώ απουσιάζει μία στιβαρή τρίτη πράξη που θα την απογειώσει (βλέπε Avengers). Αντ' αυτού η τελική μάχη δεν με έπεισε.

16. Thor


Το πρώτο Thor ήταν μία αρκετά καλή ταινία με πολύ συμπαθές origin story. Το είχαν teasάρει πολύ ωραία στο post credit scene του Iron Man 2 και περίμενα να δω πως θα μεταφέρανε τον χαρακτήρα στην οθόνη. Η επιλογή του Chris Hemsworth για να ενσαρκώσει τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα ήταν εξαιρετική, τόσο λόγω της ομοιότητας του ηθοποιού με τον χαρακτήρα από τα κόμικ, αλλά και γιατί έδωσε μία πολύ καλή ερμηνεία, με τον Tom Hiddleston σαν Loki όμως να ξεχωρίζει. Επιπλέον το ρομάντζο του Thor με τη Jane αποτυπώθηκε όμορφα και γενικότερα το Thor ήταν μία ταινία που διασκεδάσαμε πολύ και που αποτέλεσε ένα ακόμα όμορφο λιθαράκι στην πορεία για το μεγαλειώδες Avengers.

15. Captain America: The First Avenger


Μετά το εκπληκτικό πρώτο Iron Man, είναι η ταινία με το κορυφαίο origin story του Phase 1. Βρήκα πολύ όμορφη την αισθητική της δεκαετίας του 40 (την οποία απολαύσαμε και στο Agent Carter), ο Chris Evans επιβεβαίωσε ότι ήταν εξαιρετική επιλογή για το ρόλο του Captain, κάτι που συνέχισε να αποδεικνύει στις επόμενες ταινίες που εμφανίστηκε, η Hayley Atwell είναι μαγική Peggy Carter και οι 2 τους έχουν τρομερή χημεία ως ζευγάρι, αποτελώντας τον πιο ωραίο ανεκπλήρωτο έρωτα του MCU. Αλλά δε μιλάμε για το Twilight. Εδώ έχουμε τον Captain! Και η ταινία μας ανταμοίβει με εντυπωσιακή δράση, έναν αρκετά καλύτερο κακό από τον μέσο κακό της Marvel, τον Red Skull, ενώ βλέπουμε για πρώτη φορά το Tesseract που θα παίξει κομβικό ρόλο στη συνέχεια της πρώτης φάσης. Ό,τι και να πούμε το First Avenger δεν είναι η ταινία που θα σου αλλάξει τη ζωή (όπως οι επόμενες 2 της τριλογίας του Captain America), αλλά θα σου προσφέρει ένα άνετο ψυχαγωγικότατο δίωρο και θα σε κάνει να θες να δεις τόσο τον Captain και σε άλλες ταινίες, όσο και το Agent Carter.

14. Doctor Strange


Το προπέρσινο πόνημα της Marvel αποτέλεσε και την πιο "περίεργη" ταινία της. Πρώτον είδαμε άλλο ένα συμπαθέστατο origin story για έναν από τους πιο άγνωστους, στο ευρύ κοινό, ήρωες των κόμικ της Marvel, δεύτερον για ακόμα μία φορά έγιναν σωστές επιλογές στο casting με τον Benedict Cumberbatch να μας κάνει να διψάμε να τον δούμε και σε επόμενες ταινίες και τρίτον τα εφέ της ταινίας αποτέλεσαν ένα πραγματικό eye candy, όντας απολαυστικότατα. Μία ταινία που αξίζει 100% να πας στον κινηματογράφο να τη δεις, όσο βλέπεις περνάς πολύ καλά, ίσως βέβαια πάσχει από υπέρμετρη χρήση αστείων.

13. Avengers: Age of Ultron


Και μιας και είπαμε υπέρμετρη χρήση αστείων, φτάνουμε εδώ. Μετά το πρώτο αριστούργημα, ο Joss Whedon γύρισε να γράψει και να σκηνοθετήσει τη δεύτερη ταινία των Avengers με το αποτέλεσμα φυσικά να μη δικαιώνει το απαράμιλλο hype που είχαν δημιουργήσει η πρώτη και το Captain America: The Winter Soldier. Είχα πάει να το δω στο Αθήναιον, το οποίο κάνει διάλειμμα στη μέση της ταινίας και στο διάλειμμα αυτό, η παρέα ήταν μουδιασμένη. Λέγαμε ότι είναι καλό, αλλά δε φτάνει το πρώτο και φοβόμασταν ότι δε θα μας δικαιώσει που το περιμέναμε σαν τρελοί. Εν τέλει το Age of Ultron είναι αυτό. Καλό, αλλά όχι εξαιρετικό. Είχε τα σωστά υλικά, αλλά στη συνταγή έκανε λάθη και κυρίως δεν ανταποκρίθηκε όχι μόνο στο συνολικό hype ως ταινία, αλλά και στα επιμέρους σημεία: τον Ultron τον περιμέναμε καλύτερο, τα αμέτρητα αστεία του Whedon κούρασαν πάρα πολύ από ένα σημείο και μετά, ωστόσο η δράση, τα εφέ και η ανάπτυξη κάποιων χαρακτήρων και το χτίσιμο των επόμενων ταινιών βγήκε αρκετά καλό, γι' αυτό και έχει αυτή τη θέση. Σίγουρα οι διαφωνίες του Whedon με τη Marvel δεν άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν κατ' ευχήν και βέβαια το Age of Ultron όπως προείπα δεν είναι κακή ταινία, απλά το να διαδεχθείς συνεχόμενες επιτυχίες και ταυτόχρονα να φτιάξεις ένα sequel μίας εξαιρετικής ταινίας και να προετοιμάσεις το έδαφος για επόμενες ταινίες και να διαχειριστείς πολλά ακόμη θέματα που υπήρξαν κατά την παραγωγή της ταινίας δεν είναι καθόλου εύκολο.

12. Ant-Man


Μα είναι δυνατόν να βάζει το Ant-Man πάνω από το Age of Ult...ΝΑΙΙΙΙ! Tο Ant-Man είναι ταινιάρα, από τις ταινίες της Marvel με b-list ήρωες, μακράν η καλύτερη. Είχε να συστήσει έναν παντελώς άγνωστο χαρακτήρα και προσέλαβε έναν κατά βάση, κωμικό ηθοποιό. They nailed it! Είχε να μας βάλει στο κόλπο με αρκετά αστεία για να γουστάρουμε τη ζωή μας! They nailed it! Είχε να μας προσφέρει δράση είτε ο Ant-Man είχε κανονικό μέγεθος είτε μέγεθος μυρμηγκιού. They fucking nailed it! Έμοιαζε πολύ με το Iron Man, αλλά είχε τη δική του μαγεία και οι κωμικές στιγμές που ξεπετιόντουσαν συνέχεια, ταίριαζαν απόλυτα και τις γουστάραμε τρελά! Εδώ μας έκαναν να συγκινηθούμε για ένα μυρμήγκι και όταν μία ταινία το πετυχαίνει αυτό, σημαίνει ότι έχει χτιστεί εξαιρετικά. Γενικά το Ant-Man έδειξε πόσο μεράκι υπάρχει στους συντελεστές των ταινιών της Marvel, οι οποίοι έχουν πάρει χαρακτήρες που είναι άγνωστοι στους περισσότερους θεατές εκεί έξω που πάνε στις super hero movies απλά για να περάσουν καλά, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να δουν κάτι ωραίο για να τα σκάσουν και για τις επόμενες ταινίες, οπότε η αποστολή δεν είναι εύκολη. Και οι συντελεστές του Ant-Man τα κατάφεραν εξαιρετικά!

11. Ant Man and the Wasp



Αν κάτι είναι αξιοθαύμαστο είναι η συνέπεια της Marvel στο να προσφέρει sequels ισάξια ή και ανώτερα των προκατόχων τους. Της πήρε κάποια χρόνια, αλλά πλέον τα έχει καταφέρει πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα. Το Ant Man and the Wasp κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη ταινία, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε μετά τον τυφώνα που προκάλεσαν το Black Panther και το Infinity War τη φετινή χρονιά. O Peyton Reed έχει πιάσει 100% το vibe του ήρωα και φρόντισε να δομήσει πολύ ωραία τη σχέση του με τη νεοφερμένη Wasp. Παράλληλα εξελίσσει όλους τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, χτίζοντας τις σχέσεις τους και για μελλοντικές ταινίες. Η δράση συνεχίζει να γίνεται εξυπνότερη με αποτέλεσμα να αποτελεί μία δυνατή προσθήκη στο σύμπαν της Marvel, γι’ αυτό και θα βρεθεί ακριβώς πάνω από την πρώτη ταινία.

10. Iron Man


"The truth is. I am Iron Man". Οι τίτλοι τέλους πέφτουν, οι Black Sabbath ακούγονται και η ταινία τελειώνει. Ποιος να ήξερε τότε, τι ακριβώς θα ξεκίναγε, μία εταιρία χωρίς κινηματογραφικά δικαιώματα σε μερικούς πασίγνωστους χαρακτήρες που έπαιζε τις ζαριές της με αυτούς που της είχαν απομείνει. Αρχή λοιπόν ο Iron Man. Το casting; Robert Downey Jr., η καλύτερη επιλογή από όλες όσες έχει κάνει η εταιρεία. Η ιστορία; Γαμάτη. Τυχαίο που σε αυτήν βασίστηκαν όλα τα origin stories που ακολούθησαν για το MCU; Τι να πρωτοπείς; Για τα πλάνα στην έρημο, για την εξέλιξη του χαρακτήρα του Tony Stark, για την τελική μάχη, όπως και να το κάνουμε, το Iron Man είναι μία καταπληκτική ταινία και ιδανικότατη για να στήσεις ένα universe με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα να οδηγεί όλες τις ταινίες. Αν κάπου μπορεί να πιστωθεί η επιτυχία του MCU, πριν την κεφαλαιοποιήσει το Avengers, είναι εδώ.

9. Spiderman: Homecoming


Η μεγάλη επιστροφή του Ανθρώπου-Αράχνη σημαδεύτηκε με απόλυτη επιτυχία. Αν έκανε κάτι σωστά, ήταν να διαγράψει όσα είχαμε δει μέχρι τώρα στη μεγάλη οθόνη σχετικά με τον ήρωα και να δομήσει μία καινούρια ιστορία με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Με high school feeling, ηθοποιούς που θύμιζαν όντως δεκαεξάχρονους και όχι τριαντάρηδες με ρούχα για εφήβους, έναν φοβερό κακό, πολλές υποσχέσεις για μελλοντικές εμφανίσεις (Scorpion, Sinister Six, Miles Morales, Prowler) και τον Tom Holland να δίνει μία ερμηνεία που ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στον Peter Parker και τον Spider-Man, το Homecoming μπορεί να δίχασε αρκετούς, αλλά όσο κι αν γκρινιάζουν κάποιοι, δεν αλλάζει ότι η ταινία ήταν πάρα πολύ καλή, μία τέλεια εισαγωγή του ήρωα στο MCU που μας κάνει να ανυπομονούμε για το sequel και τις μελλοντικές εμφανίσεις του.

8. Black Panther



Το Black Panther κέρδισε από την πρώτη στιγμή τους κριτικούς και το κοινό, καθώς προσπάθησε να γίνει μία ταινία με περισσότερες αλληγορίες, προσωπικότητα και νοήματα από τη μέση super hero movie. Σίγουρα τα βασικά της themes βρίσκονται και σε άλλες ταινίες του σύμπαντος της Marvel, αλλά η πινελιά του Ryan Coogler, ενός πολύ ταλαντούχου σκηνοθέτη που ήθελε να κάνει μία πιο προσωπική ταινία με υπερηρωικό χαρακτήρα δείχνει το πόσο φιλόδοξο υπήρξε αυτό το project. Οι διθυραμβικές ταινίες που έλαβε ήταν δίκαιες, μπορεί να ήταν και σε κάποιο βαθμό υπερβολικές, αλλά η μίξη σοβαρού τόνου με όμορφα σκηνικά με χρώματα, χιούμορ με δράμα και οι επιρροές από την αφρικάνικη κουλτούρα με την τεχνολογική υπεροχή της Wakanda με κέρδισαν σε μεγάλο βαθμό. Ο Black Panther σίγουρα έχει λαμπρό μέλλον στη Marvel.

7. Guardians of the Galaxy


Μόνο η Marvel θα μπορούσε να πάρει τους παντελώς άγνωστους Guardians και να βγάλει ταινιάρα, να μας συστήσει υπέροχους χαρακτήρες που ανυπομονούμε να ξαναδούμε του χρόνου, να μας δείξει παραπάνω τον Thanos, αλλά όχι αρκετά, ώστε να τον χορτάσουμε, να εισάγει ένα Infinity Stone και να βγάλει και περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια στο box office. Και όλα αυτά με μία ομάδα υπερηρώων που οι περισσότεροι αγνοούσαμε. Η όρεξη του James Gunn που έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία πρέπει να είναι τεράστια. Το casting είναι καταπληκτικό με τον Chris Pratt να μαγεύει, ωστόσο και οι υπόλοιποι μου άρεσαν πολύ. Η δύναμη του Guardians βρίσκεται στους χαρακτήρες του που είναι ένας και ένας. Ο Rocket Racoon είναι ένα επικό comic relief, ο Groot είναι ένας κινούμενος θεούλης, ο Drax δέρνει χωρίς έλεος, η Gamora είναι η Black Widow του διαστήματος (το μόνο τους αρνητικό είναι ότι όλοι μοιάζουν σε αρκετά με τους Avengers) και ο Star Lord είναι ο πιο κουλ και γαμάτος υπερήρωας του MCU. Οπτικά η ταινία είναι πανέμορφη, θυμίζοντας πάρα πολύ το Star Wars, τόσο σε θέματα κάδρων και εικόνας, όσο και σε μάχες. Επιπλέον είχε καταπληκτικά αστεία, σωστά τοποθετημένα στη ροή της ταινίας και τα οποία ταίριαζαν με το ύφος και τη θεματολογία της. Δεν είχε τον εξαιρετικό κακό, αλλά φάνηκε αρκετά μεγάλη απειλή στους ήρωες μας. Εν τέλει το Guardians είναι μία από τις καλύτερες super hero movies με στοιχεία κωμωδίας, όπου πρωταγωνιστούν μερικοί αντιήρωες που μοιάζουν αταίριαστοι, αλλά εν τέλει συγκροτούν μία τρομερή ομάδα. Ελπίζω να έχουν μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που φανταζόμαστε στις επόμενες ταινίες των Avengers.

6. Guardians of the Galaxy Vol. 2


Δεν ξέρω αν είμαι ο μόνος εκεί έξω, αλλά το δηλώνω ευθαρσώς. Το Guardians of the Galaxy Vol. 2 ξεπέρασε τον προκάτοχο του, έστω και πολύ οριακά. Η χημεία μεταξύ των ηθοποιών είναι εμφανής και η ταινία νοιάζεται περισσότερο για το πως θα δεθεί η ομάδα για να τη δούμε πιο ολοκληρωμένη στο Infinity War, παρά να σετάρει το Infinity War. Η μουσική και η δράση παραμένουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο, ενώ η τελική μάχη και ο κακός είναι αρκετά καλύτεροι σε σύγκριση με το πρώτο με τις ατάκες να δίνουν και να παίρνουν. Είναι εμφανές πως ο James Gunn έχει μεράκι για τη δουλειά του και μακάρι μέσα στα επόμενα χρόνια να στήσει ένα δικό του "υποσύμπαν" ηρώων στο MCU, καθώς έχει συστήσει πολλούς χαρακτήρες και φαίνεται να έχει ιδέες για να ενσωματώσει πολλούς ακόμα στις ταινίες του. Αν κρίνουμε από τα δύο του πονήματα με τους Guardians, θα τα πάει πάρα πολύ καλά.

5. Thor: Ragnarok 


Η πρώτη ταινία του Thor ήταν απλώς καλή, η δεύτερη ήταν μία ταινία που την ξέχασες με το που την είδες, οπότε το Ragnarok ήταν φυσικό να τις ξεπεράσει με χαρακτηριστική ευκολία, αλλά και να γίνει μία από τις καλύτερες ταινίες σε όλο το MCU. Με τον Taika Waititi να δίνει μία φρέσκια πνοή και το κωμικό στοιχείο να γίνεται πιο έντονο από ποτέ, η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Δεν είναι τυχαίο που μόνο μία χούφτα Ελλήνων μονίμως γκρινιάρηδων φανμπόηδων την έκραξαν, ξεχνώντας πως πέρα των αστείων, τα οποία βρισκόντουσαν πάντα στις κατάλληλες στιγμές, το Ragnarok χάρισε πολλές επικές στιγμές, επένδυσε στο χτίσιμο των διαπροσωπικών σχέσεων των ηρώων, έφερε πολλές αλλαγές και εξελίξεις για την πορεία του MCU που θα κεφαλαιοποιηθούν στο Infinity War, σύστησε αξέχαστους νέους χαρακτήρες, είχε τη Hela που είναι από τους καλύτερους κακούς στο σύμπαν της Marvel, φανταστική παλέτα χρωμάτων και μαεστρική σκηνοθεσία.

4. Captain America: The Winter Soldier


Το Marvelικό ντεμπούτο των Russo Brothers στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, παραδίδοντας την καλύτερη stand alone ταινία του MCU μέχρι σήμερα. Αυτό το κατασκοπικό δράμα είναι ο λόγος που ο Captain America μετατράπηκε από αρχίφλωρας τσεκαδόρος της ΔΑΠ σε έναν απίστευτα γαμάτο badass super hero και έκανε και εμάς που δεν το συμπαθούσαμε, να τον δούμε με άλλο μάτι. Το νέο design της στολής είναι άψογο, τον κάνει λιγότερο comic relief και περισσότερο ρεαλιστικό, ενώ βλέπουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο εύρος των δυνάμεών του, πιο ευρηματικές χρήσεις της ασπίδας του και κλωτσιές. Κλωτσιές παντού. Εκτός αυτών η Black Widow δηλώνει ξανά παρούσα, όντας εξαιρετική, ενώ γνωρίζουμε τον Falcon που αμέσως θα εξελιχθεί σε πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Η υπόθεση είναι καταπληκτική, καθώς η Hydra έχει διεισδύσει στην S.H.I.E.L.D από τότε που ιδρύθηκε και επιτίθεται από μέσα, ενώ παράλληλα υπάρχει ως εχθρός ο Winter Soldier, τον οποίο ο Cap, αναγνωρίζει ως το παλιό του φίλο, Bucky Barnes. Η υπόθεση είναι τόσο καλή που το μόνο που σε χαλάει είναι ότι αφού τα πράγματα πάνε τόσο σκατά για τους ήρωες εξ αρχής, ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ AVENGERS; Οι Russos επίσης αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικοί σκηνοθέτες, όλες οι εικόνες είναι πανέμορφες, τα εφέ είναι εκπληκτικά, η δράση είναι άψογα σκηνοθετημένη (η μάχη Bucky-Cap είναι όνειρο) και κυρίως υπάρχει αυτό το κατασκοπικό feeling που νιώθεις ότι βλέπεις μία ταινία της σύγχρονης εποχής, αλλά κάτι σου θυμίζει παλιότερες ταινίες James Bondικού τύπου. Δε μπορώ να το θέσω καλύτερα. Ειλικρινά το Winter Soldier είναι τόσο καλό που είναι κρίμα να βρίσκεται στην 4η θέση.

3. The Avengers


Η μεγάλη έκπληξη με το Avengers είναι πως από μία πολύ καλή και μερικές υποδεέστερες ταινίες χτίστηκε ένα τέτοιο αριστούργημα. Αυτή η ταινία με έκανε να γίνω φαν του MCU, αφού είδα όλες τις ταινίες σε μία εβδομάδα και την επόμενη πήγα στον κινηματογράφο να το δω. Και εγώ και ο φίλος Ηλίας που το είδαμε μαζί τότε, μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Ο καλύτερος κακός όλου του σύμπαντος, ο Loki του φανταστικού Tom Hiddleston κάνει πάρτυ, όλοι οι Avengers είναι τρομεροί, αναπτύσσονται οι χαρακτήρες τους τρομερά σε όλη την ταινία, οι σκηνές της μάχης και το team fight είναι από τα καλύτερα πράγματα που έχουμε δει στο υπερηρωικό είδος, το χιούμορ έρχεται σε μικρές ξεκαρδιστικές δόσεις και συνολικά η ταινία συνιστά τη βάση, στην οποία χτίστηκαν οι επόμενες φάσεις. Η Marvel έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη με αυτήν την ταινία που ήταν η καλύτερη της για αρκετά χρόνια μέχρι να έρθουν κάποιες που θα μας ενθουσίαζαν ακόμα περισσότερο!

2. Captain America: Civil War


Το Civil War είναι ξεκάθαρα μία ταινία για τους φαν του είδους που έχουν δει και τις άλλες ταινίες του Universe. Οι μη φαν που την είδαν μου είπαν ότι δεν τρελάθηκαν (μα να ακούω ότι το X-Men Apocalypse ήταν καλύτερο από 3-4 άτομα με σκότωσε). Όσοι είναι φαν, μου είπαν ότι την αγάπησαν, ακριβώς όπως εγώ. Μη βλέπετε που δεν έχει την πληθώρα ηρώων όπως στο comic. Η ουσία μετράει. Αυτό που είδαμε. Η σκηνή του αεροδρομίου είναι μία από τις καλύτερες σκηνές όλου του Marvel Cinematic Universe και όλων των υπερηρωικών ταινιών τα τελευταία 6-7 χρόνια. Τελεία και παύλα. Οι συνεχόμενες εκπλήξεις, το καταπληκτικό team fight και οι απίστευτες one on one μονομαχίες τόσο σε αυτή τη σκηνή όσο και γενικά στην ταινία (τι απίστευτες μάχες είχε ο Winter Soldier με τον Black Panther) ήταν ένας οργασμός για όλους τους nerds. Ο Spidey σε 20 λεπτά βάζει τα γυαλιά στους 2 προκατόχους του. Ο Tony Stark επιτέλους προχωράει λίγο σαν χαρακτήρας μετά από κάποια χρόνια στασιμότητας. Ο Black Panther που μας φαινόταν αδιάφορος, εν τέλει ήταν αποκάλυψη με καταπληκτική ερμηνεία και τρομερές δυνατότητες. Οι Bucky-Cap και η σχέση τους ανεβάζει επίπεδο την ταινία. Όποιος περιφερειακός χαρακτήρας εκτός War Machine βγήκε στην οθόνη, σε ξάφνιαζε. Και ο Falcon και ο Ant-Man και ο Black Panther και ο Spiderman ακόμα και η Black Widow με τον Hawkeye. Οι συγκινητικές αποκαλύψεις για το πως σκοτώθηκαν οι γονείς του Tony, τα συνεχόμενα μαθήματα ηθικής και τρόπου σκέψης του κάθε χαρακτήρα που σου πετάει συνέχεια στη μούρη η ταινία και δε μπορείς να αποφασίσεις με ποιον είσαι ή ποιος έχει δίκιο, ο Cap να αφήνει την ασπίδα κάτω, η καταπληκτική σκηνοθεσία των Russo Brothers, τα πάντα. Μπορώ να αραδιάζω για πάντα. Το μόνο αρνητικό ήταν το πολύπλοκο σχέδιο του Zemo που λογικά το έβγαλε παρέα με τον Lex Luthor. Αλλά σημασία έχει το αποτέλεσμα. Το Civil War ξεκίνησε την 3η φάση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μία ταινία που για 2,5 ώρες δε μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από την οθόνη και όταν βγήκαμε, δεν ήμασταν σίγουροι ότι είδαμε κάτι τόσο καλό.

1. Avengers: Infinity War


Όχι σοβαρά, περίμενες άλλη ταινία; Δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσουν στο 2019 με το Avengers 4, αλλά έως τώρα μιλάμε για το magnum opus της Marvel. O Feige, οι Russo Brothers και οι σεναριογράφοι έχουν βρει τη συνταγή της επιτυχίας με το αποτέλεσμα να είναι για ακόμα μία φορά καταπληκτικό. Ο Thanos κατάφερε σε μόλις μία ταινία να εκθρονίσει τον Loki από την κορυφή της λίστας με τους καλύτερους κακούς της εταιρείας, όντας ένας πολύ καλογραμμένος, απίστευτα πολυσχιδής χαρακτήρας. Υπήρξαν άπειρες στιγμές που μείναμε με το στόμα ανοικτό από αυτά που έλαβαν χώρα στην οθόνη, συγκινηθήκαμε, στεναχωρηθήκαμε, είδαμε επιστροφές που δεν περιμέναμε, η δράση ήταν υπέροχη και τα hero shots και moments αυτή τη φορά ήταν καλύτερα από ποτέ. Τα trademark αστεία υπήρχαν, αλλά η ταινία είχε πολύ πιο σοβαρό τόνο από τις άλλες ταινίες της εταιρείας που αφορούσαν μεγάλα events, ο ρυθμός ήταν εξαιρετικός και το πιο εντυπωσιακό ήταν το πως οι συντελεστές κατάφεραν να χειριστούν την ύπαρξη τόσο πολλών ηρώων. Για κάποιους σίγουρα θα θέλαμε μεγαλύτερο screen time, όμως είμαι σίγουρος ότι θα αποζημιωθούμε στο Avengers 4. Δε μπορώ να θυμηθώ άλλη ταινία που να πώρωσε τόσο πολύ μία ολόκληρη κινηματογραφική αίθουσα, που ακούστηκαν τόσες φωνές, ουρλιαχτά, σηκώματα από την καρέκλα για πανηγυρισμούς και τόσο σοκ, όλα μέσα στα 149 λεπτά που διήρκησε. Είναι ένα milestone τόσο για τη Marvel όσο και για τον υπερηρωικό κινηματογράφο γενικότερα. Περιμένουμε εναγωνίως πλέον τα νέα κεφάλαια στις ζωές των ηρώων που λατρέψαμε.


Το συγκεκριμένο άρθρο ήταν αφιέρωμα για το Νοέμβριο του 2016. Κάθε χρόνο θα ανανεώνεται με τις ταινίες του MCU που βγαίνουν μέσα στη χρονιά. Στις 23 Δεκεμβρίου 2017 αναδημοσιεύτηκε για να συμπεριληφθούν τα Guardians of the Galaxy Vol. 2, Spider-Man: Homecoming και Thor: Ragnarok. Στις 28 Οκτωβρίου 2018 ανανεώθηκε με τα Black Panther, Avengers: Infinity War και Ant Man and the Wasp.

Αυτά λοιπόν, περιμένω σχόλια και προτάσεις σας. Να ευχαριστήσω πολύ την Τζένη και το Φώτη που με βοήθησαν με την κατάταξη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου