Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Οι κινηματογραφικοί κακοί του Spider-Man από τον χειρότερο στον καλύτερο


Το πρώτο μου άρθρο μετά από αρκετούς (ομολογουμένως δύσκολους) μήνες ήθελα πολύ να είναι και επίκαιρο. Η πρόσφατη κυκλοφορία του Spider-Man: Homecoming στάθηκε αφορμή για το σημερινό αφιέρωμα. Έχοντας να δούμε πολλά ακόμα σε μελλοντικές ταινίες, στο σημερινό άρθρο, θα κατατάξουμε τους κακούς της original τριλογίας, του Amazing Spider-Man franchise και του Spider-Man: Homecoming.

Spider-Man λοιπόν. Αν κάτι μπορούμε να παραδεχθούμε είναι ότι είναι ένας ήρωας που έχει ίσως τους καλύτερους κακούς στη Marvel και η παρουσία του στο MCU θα βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο οι ταινίες της Marvel κακά τα ψέμματα, υστερούν (εννοώ τον μέσο κακό, όχι τον Loki αγαπητό τρολ). Ας ξεκινήσουμε!

11. Rhino-The Amazing Spider-Man 2


Ξεκινάμε από υπερμέγιστο φιάσκο. Ενώ λοιπόν, έχει ανακοινωθεί ότι στο Amazing Spider-Man 2 θα είχαμε τρεις κακούς και ένας από αυτούς θα ήταν ο Rhino, ήρθε και μία μικρή γεύση στο trailer που μας έκανε να πιστεύουμε ότι ένας ακόμα φοβερός villain θα εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη. Αντιθέτως εμφανίστηκε ο Paul Giamatti να ελέγχει ένα μάτσο σίδερα, 2 λεπτά πριν λήξει η ταινία, βλέπουμε τον Spider-Man να γυρίζει στη δράση, να σώζει ένα παιδάκι, να ορμάει στο κακό και...ΤΕΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ! Μία σκηνή που από μόνη της είναι λόγος να σταματήσεις την παραγωγή οποιουδήποτε sequel.

10. Shocker-Spider-Man: Homecoming


Όπως αναφέρω και στην εισαγωγική παράγραφο, ο Spider-Man έχει ως αντίπαλους, μερικούς από τους καλύτερους κακοποιούς της Marvel, γι' αυτό και συχνά γίνεται το λάθος μία ταινία να έχει έναν μεγαλύτερο αριθμό κακών από το απαιτούμενο και να μην αναπτύσσεται σωστά κανένας εν τέλει. Στην προκειμένη, αντί για τον Shocker είχαμε έναν τύπο με το γάντι του Shocker που αποκαλούσε τον εαυτό του με αυτό το όνομα για να πάρει εν τέλει το γάντι ο δεύτερος Shocker, τον οποίο ξεπέταξε στα γρήγορα ο Spidey. Αν και πολλά υποσχόμενος ο ηθοποιός, μέτριο εν τέλει το αποτέλεσμα.

9. Green Goblin-The Amazing Spider-Man 2


Κακός απλά για τους τύπους. Είναι από τις φορές που κυριολεκτικά μπαίνει ένας ξεκάρφωτος χαρακτήρας στην ταινία, κάνει αυτό που χρειάζεται η πλοκή, γιατί οι συντελεστές δεν βρήκαν άλλο τρόπο και τέλος. Ο Harry Osborn ήρθε, μας είπε ότι ήταν παιδικός φίλος του Peter Parker (χωρίς φυσικά να έχει χτιστεί καμία σχέση μεταξύ τους σε προηγούμενη ταινία), εξιστόρησε στον Peter αυτά που έπρεπε να μάθει για τους γονείς του (στο trailer), έγινε κακός ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΤΑΙΝΙΑ, μίσησε τον Spider-Man...για λόγους, πάλεψε με τον ήρωα για 4 λεπτά, ήταν ο λόγος να σκοτωθεί η Gwen και...αυτό. Κοινώς χάλασες έναν γαμάτο θάνατο που θα μπορούσε να γίνει από καλύτερο villain σε άλλη ταινία, έκανες τον Green Goblin έναν random κακοποιό με φάτσα καλικάντζαρου και μέτριο design και όλα αυτά χωρίς να χτίσεις σωστά τη σχέση του με τον Peter Parker, ούτε να του δώσεις επαρκή κίνητρα. Thanks guys!

8. Venom-Spider-Man 3


Ή μαύρη πίσσα ψάχνει ξενιστή. Ο Venom είναι ένας από τους καλύτερους εχθρούς του Spidey και η αλήθεια είναι ότι η ταινία έδωσε σωστά κίνητρα στον Eddie Brock, αλλά το πρόβλημα εδώ ήταν το ότι αφέθηκαν πλήρως ανεκμετάλλευτες πολλές πτυχές του κακού που λέγεται Venom. Το ότι έπρεπε να μοιραστεί με άλλους δύο κακούς την ταινία, αλλά και το όλο subplot με τον ξενιστή να είναι ο ίδιος ο Peter Parker περιόρισε κατά πολύ τον Venom, τις δυνατότητες του, αλλά και το χρόνο του στην ταινία. Θεωρώ πως με τον Tom Hardy θα δούμε πολύ πιο ωραία πράγματα.

7. Electro-The Amazing Spider-Man 2


Το μόνο ενδιαφέρον με τον Electro ήταν να μη χρησιμοποιηθεί το κλασικό design με την πράσινη στολή, αλλά του μπλε Electro. Θύμιζε λίγο Dr. Manhattan από το Watchmen, αλλά και πάλι ήταν όμορφο οπτικά το αποτέλεσμα και βοήθησε και στις μάχες. Το πρόβλημα είναι ότι και να φέρεις τον Jamie Fox που είναι ηθοποιάρα, αν οι σεναριογράφοι είναι για τα τσιμέντα πάλι πρόβλημα θα υπάρχει.
Ας δούμε λίγο την πορεία του Electro:

-Nerdουλας που παίρνει μηδενική προσοχή από τον περίγυρο.
-Τον σώζει ο Spider-Man από ατύχημα στον δρόμο.
-Παθαίνει ατύχημα στο χώρο εργασίας, γίνεται ο Electro.
-Ο κόσμος του δίνει προσοχή επιτέλους και τον παίζουν σε γιγαντοοθόνες, ενώ η Αστυνομία σημαδεύει όπλα εναντίον του.
-Ο Spider-Man έρχεται, θυμούνται ο ένας τον άλλον και ψάχνουν λύση για το θέμα που δημιουργήθηκε.
-Η Αστυνομία τον πυροβολεί. Αντιδρά πετώντας ηλεκτρισμό, αλλά σώζει ο Spider-Man την κατάσταση.
-Οι γιγαντοοθόνες δείχνουν τον άνθρωπο-αράχνη και ο κόσμος ζητωκραυγάζει.
-ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Δεν κάνω πλάκα, 2μιση ώρες ταινία, η ουσία για τον Electro είναι αυτή. Και ξαναλέω και καλό ηθοποιό να πάρεις και ωραίο design να κάνεις, στο τέλος της ημέρας το σενάριο και η ιστορία θα κρίνουν εν πολλοίς την ταινία. Και δυστυχώς ούτε αυτός ο εχθρός του ανθρώπου-αράχνη κατάφερε τίποτα σε αυτήν την ταινία.

6. Lizard-The Amazing Spider-Man


Ωραία ταινία το πρώτο Amazing Spider-Man. Μία απλή, σωστά ειπωμένη ιστορία και ένας αρκετά ωραίος ανταγωνιστής, σίγουρα διαφορετικός από όσους είχαμε δει στην τριλογία του Sam Raimi (αν και θα πέθαινα να δω με ποιον τρόπο θα μετέφερε τον Lizard στη μεγάλη οθόνη ο Raimi, καθώς ο χαρακτήρας υπήρχε στα Spider-Man 2 και 3). Στην δεύτερη εμφάνιση του Lizard στη μεγάλη οθόνη λοιπόν και πρώτη με τη μορφή του κακού, είχαμε πολλές και ωραίες μάχες και την ιστορία να επικεντρώνεται πολύ σωστά στη μεταμόρφωση του Dr. Connors σε Lizard και τις προσπάθειες του Peter Parker να τον αναχαιτίσει. Ήταν καλή ιδέα να μην υπάρχει δεύτερος villain σε μία ταινία που ήταν ταυτόχρονα και origin story του ήρωα μας και εισήγαγε ένα νέο σύμπαν χαρακτήρων και ο Lizard ήταν ένας πολύ καλός πρώτος κακός για το νεόχτιστο τότε σύμπαν.

5. The Sandman-Spider-Man 3


Αν μπορούσα να περιγράψω τον Sandman στο Spider-Man 3 με μία λέξη θα ήταν "underused" που λέμε και στο χωριό μου. Η επιλογή του Thomas Haden Church ήταν αρκετά καλή, τα κίνητρα που δόθηκαν στον Sandman, δηλαδή η αγάπη για την κόρη του τον έκαναν έναν πολύ ανθρώπινο κακοποιό που κατά βάθος τον καταλάβαινες, ενώ το γεγονός πως αυτός σκότωσε κατά λάθος τον θείο Ben ήταν μία αποκάλυψη που μας άφησε έκπληκτους και έκανε πολύπλοκη τη σχέση του με τον Spider-Man, αφού ο μεν τον πολέμησε και μετά προσπαθούσε να του εξηγήσει τι έγινε, ενώ ο δε επηρεασμένος από το Venom symbiote, δεν ήθελε να τον ακούσει. Η τελική σκηνή και λύτρωση του κακού, τον φέρνουν σε μία αρκετά υψηλή θέση, παρ' ότι θα μπορούσε να είναι πιο καλογραμμένος.

4. Harry Osborn-Spider-Man 3


Έτσι χτίζεται σωστά ένας villain. Δεν τον εμφανίζεις ξαφνικά ολίγον ψυχάκια με πεθαμένο πατέρα και τον κάνεις κακό. Επενδύεις δύο ταινίες στο να δείξεις πόσο κολλητοί φίλοι είναι ο Harry και ο Peter, να σκοτώσεις τον πατέρα του, να τον κάνεις να μισεί τον ήρωα (που υποτίθεται ότι σκότωσε τον πατέρα του) χωρίς να ξέρει ότι είναι ο ίδιος του ο κολλητός και αφού το μάθει, τον φέρνεις στην τρίτη ταινία να λύσουν τις διαφωνίες τους. Απίστευτα καλογραμμένος χαρακτήρας, όπως οι περισσότεροι πρωταγωνιστές στην πρώτη τριλογία, ο Harry Osborn του James Franco, περνάει από όλα τα στάδια της σχέσης του με τον Peter Parker λόγω της φιλίας του και της αγάπης των δύο για τη Mary Jane, αλλά και με τον Spider-Man λόγω των γεγονότων της πρώτης ταινίας, ωστόσο στην τρίτη ταινία υπάρχει μία ολοκλήρωση της σχέσης των δύο. Ωραίες μάχες και στην αρχή, αλλά και στο σπίτι του Harry που πέφτει βρωμόξυλο. Η κορυφαία στιγμή του, όμως είναι όταν μαθαίνει την αλήθεια σχετικά με την αυτοκτονία του πατέρα του και πάει να βοηθήσει τον κολλητό του απέναντι στον Sandman και τον Venom και εν τέλει θυσιάζεται για εκείνον, κλείνοντας ένα εξαιρετικό subplot της τριλογίας με τον καλύτερο τρόπο, ενώ ήταν ένα γενικότερα μαγικό και ιδανικό κλείσιμο για την τριλογία, παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματιστεί να βγει κι άλλη ταινία.

3. Green Goblin-Spider-Man


Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός  είναι αλλιώς. Ειλικρινά όποιος από τους συντελεστές της ταινίας σήκωσε το χέρι του και είπε "Ρε 'σεις o Willem Dafoe πολύ άρρωστη φάτσα, να τον κάνουμε Green Goblin" πρέπει να πάρει ποσοστό από τις εισπράξεις. Το πρώτο Spider-Man είναι μία από τις καλύτερες super hero movies της περασμένης δεκαετίας και είχε ως main villain τον Green Goblin και πατέρα του κολλητού του πρωταγωνιστή μας. Τι να πεις γι' αυτό τον κακό; Ότι τον διώξανε από την ίδια του την εταιρεία και απλά τους θέρισε ΟΛΟΥΣ μπροστά σε όλη τη Νέα Υόρκη; Για την πολύπλοκη σχέση με το γιο του που πολύ θα θέλαμε να δούμε για ακόμα μία ταινία; Για την απίστευτη σκηνή της μεταμόρφωσης του; Τη στολή του; Τη διπλή του προσωπικότητα όπου ο Dafoe απλά δίνει ρέστα; Για το ότι ήταν ο πρώτος εχθρός του ήρωα που στην προσωπική του ζωή γνώριζε και εκτιμούσε τον Peter Parker και σιχαινόταν τον Spider-Man που του χαλούσε τα σχέδια; Ένας εξαιρετικός, πολυσχιδής ανταγωνιστής που απογείωσε την εξαιρετική πρώτη ταινία του Ανθρώπου-Αράχνη.

2. Vulture-Spider-Man: Homecoming


Από τη στιγμή που ο Spider-Man βρίσκεται πλέον στο Marvel Cinematic Universe, ήμουν σίγουρος ότι θα δούμε νέους εχθρούς από την πλούσια γκάμα του (και όπως επιβεβαίωσε ο Kevin Feige, θα έρθουν κι άλλοι καινούριοι στο sequel). Ως βασικός αντίπαλος επιλέχθηκε ο Vulture, ο οποίος είχε ακουστεί και για το ακυρωθέν Spider-Man 4 και η εξαιρετική επιλογή του Michael Keaton αποδείχθηκε ένας ακόμα παράγοντας για να φτάσει σε μία τόσο υψηλή θέση. Το design της στολής ήταν πραγματικά εντυπωσιακό και οι σκηνές που εμφανιζόταν, φρόντιζαν να το αναδεικνύουν. Από την άλλη πλευρά, ο Vulture είναι και αυτός ένας πολύ ανθρώπινος κακός με φυσιολογικά κίνητρα. Μισεί τον Stark και τους ομοίους του για λογικούς λόγους. Μπορεί να φτάσει στα άκρα, προκειμένου να προστατέψει την οικογένεια του, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε άνθρωπος και κάνει μία επικίνδυνη δουλειά παρανόμως προκειμένου να τη συντηρήσει. Ένας τρομερός κακός που σε συνδυασμό με την απίστευτη ερμηνεία του Keaton αποτελεί έναν από τους καλύτερους κακούς των ταινιών του Spider-Man.

1. Doctor Octopus-Spider-Man 2


Είναι πολύ φυσιολογικό, η καλύτερη ταινία Spider-Man να έχει και τον καλύτερο εχθρό του Ανθρώπου-Αράχνη. O Doctor Octopus ενσαρκώθηκε εξαιρετικά από τον Alfred Molina που αποτέλεσε το δεύτερο συνεχόμενο πετυχημένο καστ κακού της τριλογίας. Σε συνδυασμό με την ψυχολογική κατάρρευση του Peter Parker που τον οδήγησε σε απώλεια των δυνάμεων του και εγκατάλειψη της ταυτότητας του Spider-Man, ο Doctor Octopus έφερε τον ήρωα στα όρια του τόσο με τις μάχες μεταξύ τους με αποκορύφωμα, τη συγκλονιστική σκηνή του τρένου που αποτελεί ορόσημο για το είδος, όσο και με την απαγωγή της Mary Jane και της θείας May στην τράπεζα. Από την άλλη όμως και αυτόν τον καταλαβαίνεις. Αντιπροσωπεύει έναν άνθρωπο που μία ατυχία της στιγμής, του στέρησε τη γυναίκα του και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του μέσω μίας ανακάλυψης και καθώς πλέον ένα μάτσο μηχανές ελέγχουν μερικώς την προσωπικότητα του, προσπαθεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να εξασφαλίσει τα αναγκαία μέσα για την ολοκλήρωση του επικίνδυνου πειράματος με τον Spidey να στέκεται εμπόδιο. Ένας φανταστικός villain για μία φανταστική ταινία, η οποία μπορούμε να πούμε πως πήγε αρκετά βήματα μπροστά τις super hero movies και αυτό το οφείλει στο τρομερό δίπολο ήρωα και κακού που μας παρουσίασε.

Αυτά λοιπόν, ελπίζω να σας άρεσε και εσάς το Spider-Man:Homecoming, περιμένω γνώμες, διαφωνίες, ιδέες για νέα άρθρα και θα τα πούμε σύντομα!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου