Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Batman: Year One. Γιατί ο σκοτεινός "αρονοφσκικός" Batman δεν έφτασε ποτέ στις αίθουσες.


Όταν τέλειωσε η τριλογία του Christopher Nolan για τον "Σκοτεινό Ιππότη" όλοι οι φίλοι των ταινιών Batman συμφώνησαν ότι επρόκειτο για την πιο σκοτεινή εκδοχή του ήρωα. Και φυσικά έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.

Όμως ίσως ο κόσμος είχε γνωρίσει κάποια χρόνια νωρίτερα έναν ακόμη...σκοτεινότερο Bruce Wayne, όπως τον είχαν φανταστεί ο Darren Aronofsky ο οποίος θα αναλάμβανε την σκηνοθεσία και ο Frank Miller που θα έγραφε μαζί του το σενάριο, εμπνευσμένοι από το "Batman: Year One" (εκδόθηκε το 1987 με συγγραφέα τον Miller), ένα πρότζεκτ όμως που δεν έμελλε να δει ποτέ το...φως των οθονών λόγω καλλιτεχνικών διαφορών με τη Warner Bros..

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Είμαστε περίπου στα μέσα του 2000, δηλαδή πολύ πριν την αναζωογόνηση -εμπορικά και σκηνοθετικά- του Batman από τον Nolan, με τη DC και τη Warner Bros. να ψάχνουν τρία χρόνια μετά το μάλλον αποτυχημένο "Batman & Robin" να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό. Απευθύνθηκαν λοιπόν Aronofsky ο οποίος είχε αρχίσει να κερδίζει ευρεία αποδοχή με τα ανεξάρτητα ψυχολογικά θρίλερ/δράματα "Pi" και "Requiem for a Dream", ώστε να μεταφέρουν το κόμικ "Batman: Year One" στη μεγάλη οθόνη. Μάλιστα ο 31χρονος τότε σκηνοθέτης πλησίασε ο ίδιος και έπεισε τον Miller να συγγράψουν το σενάριο της ταινίας.

Λέγεται ότι ο Aronofsky ζήτησε επίσης από τον έμπιστο συνεργάτη του (είχαν κάνει μαζί τις δύο πρώτες του ταινίες), Matthew Libatique, να είναι ο διευθυντής φωτογραφίας, ενώ ο Christian Bale που αργότερα έγραψε ιστορία στην τριλογία του Nolan, είχε προσεγγιστεί από τότε για τον ρόλο του ανθρώπου-νυχτερίδα.

Κι εκεί κάπου ενώ όλα μοιάζουν έτοιμα για την έναρξη της παραγωγής αρχίζουν τα προβλήματα.
Οι πληροφορίες που έχουν ακουστεί προς τα έξω παραμένουν βέβαια συγκεχυμένες, όμως αν ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για το οποίο μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο Frank Miller, είναι ότι ο Aronofsky ήθελε να "χτίσει" τόσο την ιδιοσυγκρασία όσο και το περιβάλλον του Bruce Wayne εντελώς διαφορετικά απ'ό,τι απεικονιζόταν στο κόμικ. Τι σήμαινε πρακτικά αυτό; Ότι ήθελε τον Batman να είναι πιο σκοτεινός, πιο σκληρός, πιο αμείλικτος από ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διάσημου συγγραφέα στο Hollywood Reporter για το τι είπε στον σκηνοθέτη όταν άκουσε κάποιες από τις σκέψεις του αλλά και το τι τους απάντησε η Warner:
"Το όραμα του για τον Batman ήταν πιο σκοτεινό απ'το δικό μου. Ο Batman ο δικός μου ήταν πολύ καλός για εκείνον. Λογομαχήσαμε γι'αυτό και του είπα: Ο Batman δεν θα το έκανε ποτέ αυτό, δεν θα βασάνιζε κανέναν

Τελικά όμως το λύσαμε, βγάλαμε μία άκρη με το σενάριο και ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι, όμως ήρθε η Warner και μας είπε "δε πρόκειται να κάνουμε αυτή την ταινία". Ο ειδικός παραγωγός ήθελε να φτιάξει έναν Batman που θα μπορούσε να πάει τα παιδιά του να τον δουν. Και αυτός δεν ήταν έτσι. Δεν είχε παιχνίδια εκεί μέσα. Ο Batman γύρισε την πλάτη του σε μία περιουσία ώστε να ζήσει τη ζωή του δρόμου και να νιώσει τι περνούσε ο κόσμος. Έφτιαξε την σπηλιά του σε ένα εγκαταλελειμμένο μέρος στον υπόγειο σιδηρόδρομο, κι έφτιαξε τον Batman από το μηδέν για να πολεμήσει το έγκλημα και την διεφθαρμένη αστυνομία".

Στην ουσία αυτό που είχε πει από τότε σε δική του συνέντευξη ο D.A. ήταν ότι ήθελε να δει ο κόσμος έναν εντελώς καινούριο Batman, να ξεχάσουν τα όσα πολλάκις είχαν παρακολουθήσει τις προηγούμενες δεκαετίες, να κάνει μία...επανεφεύρεση του φραντσάιζ, ξεχωρίζοντας μάλιστα την ταινία του 1989 από τον Tim Burton ως αγαπημένη του, την ίσως πιο "σκοτεινή" δηλαδή εκδοχή του μέχρι το 2000. Όμως επέμενε ότι έστω κι αν θα υπάρξει μία πεπατημένη επάνω στο "Year One", θα επρόκειτο για κάτι πολύ διαφορετικό. "Πετάξτε μακριά οτιδήποτε ξέρατε για τον Batman μέχρι σήμερα, ξεκινάμε απ'το μηδέν!" είχε πει στο Empire.

Στο στούντιο λοιπόν δεν άρεσε καθόλου το άκουσμα για την αλλαγή της ιστορίας πίσω από τη δημιουργία του Batman παρά το ότι οι Aronofsky και Miller τα είχαν βρει κάπου στη μέση μετά τις αρχικές διαφωνίες τους, κι αυτό διότι δεν ήθελαν να αποκλίνει από την "οικογενειακού" χαρακτήρα εκδοχή τόσο αυτού όσο και των ανθρώπων γύρω του.

Η σημαντικότερη αλλαγή; Ο Bruce Wayne ήταν άστεγος μετά το θάνατο των γονιών του και όχι πολυεκατομμυριούχος και του έρχεται η ιδέα να δημιουργήσει τον Batman μετά από έναν διαπληκτισμό του με έναν εγκληματία, τον οποίο χτυπά στο μέτωπο όπου και σχηματίζεται το "TW" από το δαχτυλίδι που φορούσε. Αυτά είναι τα αρχικά του πατέρα του (Thomas Wayne) με το αποτύπωμα που μένει στον εγκληματία να μοιάζει σαν μικρή νυχτερίδα. Παράλληλα ο πιστός βοηθός του, Alfred, θα άλλαζε εξ ολοκλήρου, θα ήταν αφροαμερικανικής καταγωγής μηχανικός υπό το όνομα "Big Al".

Ας δούμε όμως μία λίστα με τις αλλαγές που είχε κατά νου ο σκηνοθέτης σε σχέση με το κόμικ, όπως έχουν αναφερθεί ανά τα χρόνια:

  • Μετά τον θάνατο των γονιών του ο Bruce χάνει την περιουσία του και γίνεται άστεγος.
  • Ο Alfred είναι αφροαμερικανός που έχει ένα μαγαζί επιδιόρθωσης αυτοκινήτων και γίνεται ο μέντορας του Bruce, μην έχοντας καμία σχέση με τον επί χρόνια μπάτλερ της οικογένειας Wayne που γνωρίζουμε.
  • Ο Bruce δεν ταξιδεύει στον κόσμο, αλλά προτιμά να διαβάσει δεκάδες βιβλία περί μαχών και να τα εξασκεί.
  • Χρησιμοποιεί περισσότερο όπλα που βασίζονται σε χημικά.
  • Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον Bruce ως Bruce, σε αντίθεση με το κόμικ.
  • Εμφανίζονται κανονικά Batmobile και Batcave. Το πρώτο θα ήταν απλώς ένα "φτιαγμένο" Lincoln Continental και όχι ένα υπερόπλο.
  • O αστυνόμος Gordon έχοντας ζήσει για χρόνια στο Gotham προσπαθεί να φύγει όταν η γυναίκα του μένει έγκυος.
  • Ο Gordon θα είχε επίσης αυτοκτονικές τάσεις
  • Ο Carmine Falcone δεν θα εμφανιζόταν, ενώ στο κόμικ ήταν ο "πατέρας" του οργανωμένου Εγκλήματος. Αντ' αυτού ο Gillain B. Loeb αρχηγός της αστυνομίας του Gotham που ο Falcone τον είχε στο "τσεπάκι" του στο κόμικ, θα αναλάμβανε εξ αρχής τον ρόλο αυτό.
  • Η Selina Kyle (Catwoman) θα ήταν κι εκείνη αφροαμερικανή, κακοποιημένη πρώην ιερόδουλος, και θα είχε σημαντικότερη παρουσία απ'ό,τι στο κόμικ.
  • Θα έμπαιναν στην ταινία επίσης αρκετοί νέοι χαρακτήρες που δεν υπήρχαν στο κόμικ.


* Αξίζουν επίσης αναφοράς οι φημολογούμενες σκέψεις του σκηνοθέτη να γυριστεί η ταινία στο Τόκιο και εξ ολοκλήρου με σκηνές στους δρόμους, "μεταμορφώνοντας" την ιαπωνική πρωτεύουσα σε ένα νέο Gotham City.

Τελικά μετά τη διαφωνία της Warner Bros. το πρότζεκτ μπήκε στο συρτάρι, ενώ τον Ιούνιο του 2002 εγκαταλείφθηκε οριστικά. Πολύ απλά μπορούμε να το θέσουμε ως εξής. Η Warner θεώρησε ότι αυτός ο Batman δεν ήταν ο Batman, κι ο Aronofsky είχε στο μυαλό του μία ταινία δική του, διαφορετική, οπότε λίγο τον ένοιαζε η γνώμη των παραγωγών. Το αν θα δούμε πάντως από τον ίδιο κάποια επιστροφή στο πρότζεκτ στο μέλλον, που από τότε έχει ακουστεί πολλές φορές, δε μπορούμε καν να το υποθέσουμε, και με τα στάνταρ που έθεσε ο Nolan δεν είναι καν απλό, πάντως θα ήταν κάτι που θα γοήτευε τους σινεφίλ σαν εγχείρημα.

Δείτε φωτογραφίες των concept designs για το Batman: Y.O.:

Αρχικά σχέδια για την ενδυμασία του Batman
Το Lincoln αισθητικής Batmobile

Catwoman & Gordon

Τα όπλα του Batman



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου