Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Κριτική για το The Batman


Δυο μέλη της συντακτικής ομάδας του Super Hero News γράφουν τις εντυπώσεις τους για το νέο reboot του Σκοτεινού Ιππότη στη μεγάλη οθόνη, The Batman, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις 3 Μαρτίου από την Tanweer.

Είδος: Δράσης, Αστυνομική, Δραματική.
Πρωταγωνιστούν: Robert Pattinson, Zoe Kravitz, Paul Dano, Jeffrey Wright, John Turturro, Peter Sarsgaard, Jayme Lawson, Andy Serkis, Colin Farrell, Gil Perez-Abraham και Barry Keoghan.
Σκηνοθεσία: Matt Reeves.
Σενάριο: Matt Reeves και Peter Craig.
Παραγωγοί: Matt Reeves και Dylan Clark.
Εταιρείες Παραγωγής: DC Films, 6th & Idaho και Dylan Clark Productions.
Διάρκεια: 176 λεπτά.

Σύνοψη: Πάνω από ένα χρόνο τώρα, ο Μπρους Γουέιν βυθίζεται στο σκοτάδι της Γκόθαμ ως ο Μπάτμαν (Ρόμπερτ Πάτινσον) που σπέρνει τον φόβο στις καρδιές των εγκληματιών. Με μόνους συμμάχους τον Άλφρεντ (Άντι Σέρκις) και τον Τζέιμς Γκόρντον (Τζέφρι Ράιτ), ο μοναχικός τιμωρός δίνει σάρκα και οστά στην εκδίκηση για χάρη των συμπολιτών του. Όταν ένας κατά συρροή δολοφόνος στοχεύσει στην ελίτ της πόλης, ένα μονοπάτι από γρίφους οδηγεί την έρευνα του Μεγαλύτερου Ντετέκτιβ του Κόσμου στον υπόκοσμο, όπου θα συναντήσει χαρακτήρες όπως η Σελίνα Κάιλ/Κατγούμαν (Ζόι Κράβιτς), ο Όσβαλντ Κόμπλποτ/Πιγκουίνος (Κόλιν Φάρελ), ο Κάρμαϊν Φαλκόνε (Τζον Τορτούρο) και ο Έντουαρντ Νάστον/Γρίφος(Πολ Ντέινο). Όσο η κλίμακα του νοσηρού σχεδίου ξεδιπλώνεται, ο Μπάτμαν πρέπει να συνάψει καινούριες συμμαχίες, να αποκαλύψει τον ένοχο και να αποδώσει δικαιοσύνη για την κατάχρηση εξουσίας και τη διαφθορά που έχουν καταστρέψει την Γκόθαμ Σίτι.

Μιχάλης Κρατημένος: Το The Batman το περιμέναμε πολλά χρόνια και η αναμονή σίγουρα άξιζε τον κόπο. Ο Matt Reeves ετοίμασε ένα δυνατό κινηματογραφικό reboot για το Σκοτεινό Ιππότη, παρουσιάζοντας μας μια εξαιρετική ντετέκτιβ ιστορία. Η ταινία ήταν φανερό πως είχε επιρροές από Se7en και Zodiac (όσον αφορά από άλλα φιλμ) και Batman: Year Two & Batman: The Long Halloween (όσον αφορά τα κόμικς). Ο Riddler αποτέλεσε ιδανική επιλογή για βασικός κακός και δεν επισκιάστηκε καθόλου από την παρουσία των Carmine Falcone και Penguin. Οι ερμηνείες του καστ είναι απολαυστικές και κανένας από τους ηθοποιούς δεν υστέρησε. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον, αυτή είναι η Zoe Kravitz αφού ήταν τέλεια τόσο ως Selina Kyle όσο και ως Catwonman. Ελπίζω η Warner Bros. σύντομα να δώσει το πράσινο φως για το sequel. Το μόνο αρνητικό που εντόπισα ήταν οι λίγες σκηνές μάχης, θα ήθελα να είχε κάποιες καθώς αυτές που είδαμε ήταν αρκετά καλογυρισμένες.

Βαθμολογία: 9/10


nick3012: Ως τεράστιος φαν του Batman, είχα μεγάλη προσμονή για αυτήν την ταινία καθώς ήθελα να δω πόσο θα διαφέρει η προσέγγιση του Matt Reeves στον ήρωα. Από τις goth επιρροές του Tim Burton και τις καρτουνίλες του Joel Schumacher περάσαμε στον ρεαλιστικό Nolan και την κόμικ προσέγγιση των Batfleck-Snyder και πλέον η τελική πίστα είναι η noirίλα του Matt Reeves και του Pattinson. Ναι, αυτή η προσέγγιση του ντετεκτιβικού στυλ και του noir είναι βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο των Batman κόμικ που δεν το είχαμε δει στη μεγάλη οθόνη. Επηρεασμένη από Zodiac και Se7en, αλλά και με στοιχεία από κόμικ που οι παραγωγοί δεν ανέφεραν καν όπως το Zero Year, η ταινία αναπτύσσεται αργά και σταθερά χωρίς να μας δείχνει το origin του ήρωα, αλλά χτίζοντας όλο τον κόσμο του Gotham αργά και σταθερά. Θα μπορούσε να είναι λίγο μικρότερη ωστόσο. Ο Pattinson είναι πάρα πολύ καλός ως Batman, σαν Bruce Wayne δε μου άρεσε το πως τον προσέγγισαν εμφανισιακά, αν και όπως είπαμε είναι γενικά διαφορετική η προσέγγιση. Πολύ καλή και η Zoe Kravitz ως Catwoman, o Colin Farrell ως Penguin εντελώς αγνώριστος, ενώ κρυφός MVP είναι ο Gordon που παίζει μεγάλο ρόλο ως sidekick του ήρωα. Alfred δεν είδαμε για αρκετή ώρα. Ο Riddler ήταν αρκετά καλός, ενώ διαπίστωσα ότι είναι πολλά στοιχεία από άλλους κακούς των κόμικ και ειδικά από τον Bane. Όπως και να 'χει, το The Batman δεν είναι ούτε η καλύτερη ταινία Batman, ούτε μια κακή ταινία, αλλά μια καινούρια ιστορία που εστιάζει στην ντετέκτιβ πλευρά του ήρωα για πρώτη φορά προσφέροντας μας ένα ωραίο μυστήριο και ιδανική ατμόσφαιρα και θα τη βοηθούσε να έχει λίγο μικρότερη διάρκεια.

Βαθμολογία: 8.4/10


Η βαθμολογία του Super Hero News: 8.7/10


Trailer:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου