Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Κριτική για το Doctor Strange in the Multiverse of Madness


Τα μέλη της συντακτικής ομάδας του Super Hero News αξιολογούν το Doctor Strange in the Multiverse of Madness, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας στις 5 Μαΐου από την Feelgood Entertainment.

Είδος: Δράσης, Περιπέτεια, Φαντασίας.
Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor, Elizabeth Olsen, Xochitl Gomez, Michael Stuhlbarg και Rachel McAdams.
Σκηνοθεσία: Sam Raimi.
Σενάριο: Michael Waldron.
Παραγωγός: Kevin Feige.
Εταιρεία Παραγωγής: Marvel Studios.
Διάρκεια: 126 λεπτά.

Σύνοψη: Στο Doctor Strange in the Multiverse of Madness των Marvel Studios, το MCU ξεκλειδώνει το Πολυσύμπαν και ωθεί τα όριά του περισσότερο από ποτέ. Ταξίδι στο άγνωστο με τον Doctor Strange, ο οποίος, με τη βοήθεια μυστικιστικών συμμάχων, παλαιών και νέων, διασχίζει την εντυπωσιακή και επικίνδυνη εναλλακτική πραγματικότητα του Πολυσύμπαντος για να αντιμετωπίσει έναν μυστηριώδη νέο αντίπαλο.

Μιχάλης Κρατημένος: Το Doctor Strange in the Multiverse of Madness είναι αρκετά καλό sequel, σίγουρα δεν είναι επικό όσο το Spider-Man: No Way Home αλλά δεν παύει να είναι μια απολαυστική ταινία. Πλέον ανυπομονώ για το τρίτο μέρος. Η επιστροφή του Sam Raimi στο υπερηρωικό είδος θα τη χαρακτήριζα θριαμβευτική. Δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος να μας δώσει το πρώτο φιλμ του Κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel με τόσο έντονα στοιχεία του τρόμου. Η Xochitl Gomez ήταν εξαιρετική στο ντεμπούτο της ως America Chavez και ελπίζω να την δούμε σε περισσότερα πρότζεκτ του MCU. Μου άρεσε που η Rachel McAdams αυτή τη φορά είχε σημαντικό ρόλο στην πλοκή και όχι διακοσμητικό όπως στην πρώτη περιπέτεια του Strange. Τα cameos ήταν υπέροχα και αυτό που μου άρεσε ήταν αυτό που οι φανς γράφουν συνέχεια τα τελευταία χρόνια στο Twitter. Αν κάτι με χάλασε σε μικρό βαθμό, είναι ο τρόπος που έγινε η περιπλάνηση στο πολυσύμπαν, καθώς κάπως αλλιώς το είχα στο μυαλό μου.

Βαθμολογία: 8.8/10


nick3012: Το δεύτερο Doctor Strange είναι ουσιαστικά η ολοκλήρωση της ιστορίας της Wanda Maximoff που ξεκίνησε από το Wandavision και η οποία απέρρεε από τα όσα συνέβησαν στο Infinity War όταν και πέθανε ο Vision. Ταυτόχρονα είναι και μια ιστορία που βλέπουμε τον Doctor Strange να εξελίσσεται και να γίνεται πολύ δυνατότερος ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτει το Multiverse. Για να σας προετοιμάσω όσους θέλετε να το δείτε, θα σας πω το εξής: Αν περιμένετε εξελίξεις στο Multiverse ανάλογες όσων είδαμε στο Spider-Man θα απογοητευτείτε. Υπάρχουν cameos και υπέροχες εκπλήξεις, οι οποίες όμως δεν είναι τόσο major αλλά περισσότερο ένα κλείσιμο του ματιού της Marvel προς εμάς. Στην κύρια ιστορία τώρα, βλέπουμε τη μεταμόρφωση της Wanda στην παντοδύναμη Scarlet Witch και αν κάνει κάτι εξαιρετικά ο Raimi είναι να την δείξει ως μια πάρα πολύ δυνατή κακό. Ειλικρινά είχαμε καιρό να δούμε κακό Marvel που αναρωτιέσαι πως θα μπορέσει ο ήρωας να τον κερδίσει. Εκτός όμως αυτού και ο Doctor Strange εξελίσσεται, ερχόμενος σε επαφή με τη μαύρη μαγεία που απ' όσο καταλαβαίνω θα παίξει μεγάλο ρόλο στο sequel. Οπτικά η ταινία είναι πάρα πολύ όμορφη, ίσως όχι τόσο όσο η πρώτη που είχε τα πολύπλοκα οπτικά μοτίβα του Scott Derrickson, αλλά ο Sam Raimi προσθέτει πολύ περισσότερα στο storytelling και τη διάρθρωση της πλοκής, κάτι που το χρειαζόταν ο ήρωας. Θα ήθελα να δω τον Raimi και σε άλλες ταινίες Marvel. Επίσης σε αντίθεση με την πρώτη ταινία δεν το παρακάνουν με το χιούμορ, είναι τόσο όσο χρειάζεται. Συνολικά το Doctor Strange in the Multiverse of Madness είναι μια ωραία ταινία με καλή σκηνοθεσία και ωραίες εξελίξεις στο σύμπαν της Marvel, ωστόσο οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τόσο μέγιστες όσο θα περίμενε κάποιος. Δεν είναι απογοήτευση, αλλά αν περιμένατε κάτι στο επίπεδο του Spider-Man, όχι δε βρίσκεται εκεί. Και είναι λογικό γιατί μάλλον η Marvel τις κρατάει για πιο μεγάλες ταινίες της όπως φαίνεται. Προς το παρόν ο Strange θα επιστρέψει σίγουρα με sequel και το mid credit scene με προετοιμάζει για κάτι ενδιαφέρον και σίγουρα οπτικά συναρπαστικό.

Βαθμολογία: 8.2/10



blackys88b: Έχοντας δει την ταινία πρεμιέρα, προτίμησα να μην γράψω την κριτική αμέσως γιατί ίσως να έβγαζα ξανά το στοιχείο της υπερβολής και το άφησα να ωριμάσει λίγο με τις σκέψεις μου. Και όμως το συναίσθημα που μου είχε αφήσει με του που βγήκα από την αίθουσα συνεχίζει, και δεν νομίζω να αλλάξει απαραίτητα. Το Doctor Strange in the Multiverse of Madness είναι η πρώτη απόπειρα της Marvel στο είδος του τρόμου αλλά και η απόδειξη ότι ο Feige επιτρέπει στους δημιουργούς να δίνουν την δική τους ταυτότητα σε μια ταινία. Όχι πως είχαμε αμφιβολίες, αφού James Gunn, Taika Waititi και πιο πρόσφατα Chloe Zhao έδειξαν ότι μπορούν να πειραματιστούν σε αυτό το τεράστιο franchise αλλά ο Sam Raimi, ένας από τους πιο «εκφραστικούς» δημιουργικά σκηνοθέτες, έδωσε μια ταινία που για αυτούς που ξέρουν είναι ξεκάθαρα Sam Raimi. Με το αγαπημένο του κάμεο από τον Bruce Campbell, το γνωστό του ταχύτατα ρυθμό και τις εναλλαγές και το τρόμου που συχνά συνδυάζεται από καφρίλα, πάντα στα επιθυμητά επίπεδα της Marvel, η ταινία είναι τόσο προσωπική για τον δημιουργό, που οποιαδήποτε αναγκαστική από το στούντιο σκηνή, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Δεν γνωρίζω αν αυτή είναι η καλύτερη ταινία της Marvel, δεν μπορώ να πω ότι είναι η πιο άρτια, αλλά με την Wanda της Elizabeth Olsen σε τόσο βασικό ρόλο, μπαίνει εύκολα στις αγαπημένες μου ταινίες όχι απλά του MCU αλλά και όλου του είδους. Εξαιρετική η ερμηνεία της και απλά τους υποσκιάζει όλους, και ένα κτίσιμο χαρακτήρα που δεν νιώθεις ότι είναι παράλογο που φτάνει στο σημείο που φτάνει. Το πολυσύμπαν παίζει όσο ρόλο χρειάζεται για να μας εξηγήσει τι συμβαίνει αλλά και για να μας πει η Marvel ότι όλα είναι πιθανά, με τις μικρές εμφανίσεις να είναι όσο πρέπει να είναι για να σου διαφημίσουν το μέλλον κινηματογραφικά και τηλεοπτικά. Ο Benedict Cumberbatch εξαιρετικός στο ρόλο του ενώ ο χαρακτήρας της America Chavez είναι πολύ συμπαθής και η πρώτη σκηνή μετά τα credits μας προμηνύει για μια δαιμονική συνέχεια. Τέλος, κάποιος να πει στους Dumb & Dumber (Game of Thrones) ότι κάπως έτσι γράφεται ένας χαρακτήρας που κάνει hero turns to villain.

Βαθμολογία: 9/10


Η βαθμολογία του Super Hero News: 8.6/10


Trailer:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου