Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Κριτική για το Dune (2021)


Δυο μέλη της συντακτικής ομάδας του Super Hero News αξιολογούν το reboot του Dune, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδος στις 14 Οκτωβρίου από την Tanweer.

Είδος: Δράσης, Περιπέτεια, Δραματική.
Πρωταγωνιστούν: Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Dave Bautista, Stellan Skarsgard, Charlotte Rampling, Oscar Isaac, Javier Bardem, Josh Brolin, Jason Momoa, Zendaya, David Dastmalchian, Stephen Henderson και Chang Chen.
Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve.
Σενάριο: Denis Villeneuve, Eric Roth και Jon Spaihts.
Παραγωγοί:  Denis Villeneuve, Mary Parent, Cale Boyter και Joe Caracciolo Jr..
Εταιρεία Παραγωγής: Legendary Pictures.
Διάρκεια:  155 λεπτά.
Official website

Υπόθεση: Ένα ταξίδι με έναν μυθικό και συναισθηματικά φορτισμένο ήρωα, το "Dune" αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδης, ενός λαμπρού και ταλαντούχου νεαρού που γεννήθηκε σε ένα μεγάλο πεπρωμένο πέρα από την αντίληψή του και τον οδηγεί να ταξιδέψει στον πιο επικίνδυνο πλανήτη του σύμπαντος για να εξασφαλίσει το μέλλον του, την οικογένεια και τους ανθρώπους του. Καθώς οι κακόβουλες δυνάμεις συγκρούονται για την αποκλειστική προσφορά του πλανήτη, του πιο πολύτιμου πόρου που υπάρχει - ένα μόνο εμπόρευμα είναι ικανό να ξεκλειδώσει τις μεγαλύτερες δυνατότητες της ανθρωπότητας. Αυτοί που θα τα καταφέρουν να επιβληθούν στο φόβο τους, θα επιβιώσουν.

Μιχάλης Κρατημένος: Το Dune φιλοδοξεί να γίνει το επόμενο κινηματογραφικό Star Wars που θα αφορά του ενήλικες και στις όποιες συγκρίσεις θα γίνονται με το δημιούργημα του George Lucas πάντα θα έρχεται δεύτερο. Η πλοκή είναι αρκετά μπερδεμένη και δεν καταλαβαίνεις τι βλέπεις, ενώ σε αρκετά σημεία είναι πολύ αργή και σου δημιουργεί βαρεμάρα. Το τέλος θεωρώ πως είναι ένα από τα χειρότερα που έχω δει σε blockbuster, απλά κάκιστο. H Warner Bos. και η Legendary ανακοίνωσαν πρόσφατα πως θα ετοιμάσουν sequel και προσωπικά δεν σκοπεύω να το παρακολουθήσω καθώς δεν πιστεύω θα δούμε κάτι το εντελώς το διαφορετικό. Η ταινία διαθέτει ένα all-star καστ που θα το ζήλευαν πολλές άλλες, και δεν αξιοποιήθηκε με σωστό τρόπο. Η ερμηνεία του Timothée Chalamet συγκαταλέγεται στις πιο αδύναμες στην καριέρα του. Το μόνο θετικό που βρήκα ήταν το οπτικό κομμάτι που ήταν άψογο αλλά αυτό δεν αρκούσε ώστε να αποφευχθεί το ναυάγιο. Περίμενα κάτι καλύτερο από τον Denis Villeneuve.

Βαθμολογία: 3/10


blackys88b: Χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο, μπορώ να πω ότι η σκηνοθεσία του Βιλνέβ με συνεπήρε και η δημιουργία του κόσμου με καθήλωσε μπροστά στην οθόνη, έστω και αν σε αντίθεση με τα μεγάλα blockbuster της εποχής δεν είχε σε κανένα σημείο τη γρηγοράδα και τη συνεχή δράση. Το Dune είναι μια ταινία με προϋπολογισμό blockbuster, γυρισμένο όμως με τα βασικά μιας indie παραγωγής, που θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται για να σου παρουσιάσει την ιστορία που θέλει ενώ αν και σίγουρα κινηματογραφικά μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος το κλείσιμο της ταινίας, έμενα προσωπικά με κάνει να περιμένω με μεγαλύτερη αγωνία την συνέχεια. Πολλές φορές ακούω και για σύγκριση του συγκεκριμένου με το πολυαγαπημένο μου Star Wars αλλά πέρα του μεγαλείου που κτίζει ο κόσμος και στα δύο, η εξιστόρηση τους είναι πολύ διαφορετική, με το Dune να παίρνει μια πιο ενήλικη και παράλληλα πιο λίγο φανταχτερή παρουσίαση του σύμπαντος. Το θρησκευτικό υπόβαθρο της ταινίας ταιριάζει στο κλίμα και όλα αυτά τα ενορχηστρώνει εξαιρετικά ο Χανς Ζίμερ, ο οποίος είναι εξαιρετικός συνοδός της ταινίας. Από το καστ, οι περισσότεροι δεν βρήκαν χώρο να κάνουν πολλά, με τον Jason Momoa να είναι πάντα συμπαθής και τους Brolin & Isaac να δίνουν τα απολύτως απαραίτητα αφού δεν απαιτούσε και κάτι περισσότερο το σενάριο. Η Zendaya, η οποία στο Euphoria απέδειξε ότι έχει μπόλικο ταλέντο, δεν έκανε κάτι στην ταινία ενώ ο Javier Bardem είναι σχεδόν αγνώριστος αν και τον καταλάβεις από την φωνή. Οι Skarsgaard & Batista ως κακοί δεν είχαν επίσης ιδιαίτερο χρόνο αλλά έχω δηλώσει και στο παρελθόν φαν της δουλειάς του Batista, ο οποίος πάντα προσπαθεί να δώσει κάτι διαφορετικό στις ερμηνείες του. Ο Chamaleet για εμένα έκανε πολύ καλή δουλειά! Εκφραστικός χωρίς να το προσπαθεί...ευάλωτος αλλά και σε στιγμές δυναμικός...βρήκα την ερμηνεία του αρκετά καλή. Αυτή που με εντυπωσίασε νοτίζω περισσότερο είναι η Ferguson, late star bloomer, θυμάμαι της έδωσα για πρώτη φορά σημασία σε μια ταινία του MI, δεν περίμενα να βγάλει τόσο δυναμική ερμηνεία και να επισκιάσει τους πάντες σε κάθε σκηνή της.

Βαθμολογία: 8/10


Η βαθμολογία του Super Hero News: 5.5/10


Trailer:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου