Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Το Comic Cultura #10 είναι εδώ!


Γνώρισα το Comic Cultura πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν μετρούσε λίγους μήνες ζωής και είχε στο ενεργητικό του τέσσερα τεύχη. Μου αρέσει πολύ η φιλοσοφία που πρεσβεύει το περιοδικό, καθώς και ο τρόπος που συνδυάζει αφιερώματα, κείμενα και κόμικ γνωστών δημιουργών. Τα είχαμε συζητήσει αναλυτικότατα με δύο εκ των συντελεστών του στο anthem.gr.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο για ένα περιοδικό να επιζήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Comic Cultura έχει το πλεονέκτημα ότι διατίθεται δωρεάν μέσω του Διαδικτύου και μάλιστα έχει προχωρήσει και σε μία αυτοέκδοση του έβδομου τεύχους του. Σίγουρα πάντως δε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι εύκολος ο συντονισμός μιας μεγάλης ομάδας αρθρογράφων και δημιουργών κρατώντας την ποιότητα ψηλά σε κάθε τεύχος. 

Πλέον για το χειμώνα του 2020 και συμπληρώνοντας σχεδόν δύο χρόνια κυκλοφορίας, το περιοδικό επιστρέφει δυναμικά, ανακοινώνοντας πως η κυκλοφορία του θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση από διμηνιαία που ήταν μέχρι τώρα. Το κεντρικό αφιέρωμα του τεύχους είναι αφιερωμένο στον Quino, το θρυλικό δημιουργό της Mafalda που έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο και τα κόμικ του οποίου γαλούχησαν γενιές αναγνωστών. Το οχτασέλιδο αφιέρωμα είναι πληρέστατο και σπάει σε τρία μέρη: ένα για τη ζωή του Αργεντινοισπανού δημιουργού, ένα για τη Μαφάλντα και ένα όπου γνωστοί Έλληνες και ξένοι δημιουργοί κόμικ μιλούν για την επιρροή του Quino στο έργο τους. Το κλείσιμο γίνεται με το εξαιρετικό Libertad του Κώστα Μπεκιάρη. Φόρος τιμής στο δημιουργό είναι και το υπέροχο εξώφυλλο της Fokshee.

Όπως προείπα το Comic Cultura δίνει βάρος και στα κείμενα και στα κόμικ, εξασφαλίζοντας τη σωστή ποσόστωση μεταξύ των δύο στις 100 σελίδες του τεύχους. Μια ιστορία που συνεχίζεται για αρκετά τεύχη και έχει κερδίσει το ενδιαφέρον μου είναι το Τέρας του Κωνσταντίνου Κάτσου. Επίσης δε χρειάζεται να πούμε πολλά για τις δουλειές πολύ μεγάλων δημιουργών όπως ο Soloup ή ο Σπύρος Δερβενιώτης, η ποιότητα των οποίων είναι πολύ υψηλή. 100% διασκεδαστική και η νέα μπαμπαδοϊστορία του Νικόλα Στεφαδούρου που πρόσφατα κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ από τις εκδόσεις Μικρός Ήρωας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κόμικ για όλα τα γούστα. Βασική αρχή του Comic Cultura είναι να μην επικεντρώνεται σε ένα είδος ή μία σχολή κόμικ, αλλά να προσφέρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία στους αναγνώστες του. Ασπρόμαυρο σχέδιο, χρωματιστές εικόνες, ξενόγλωσσες ιστορίες, ελληνικές γελοιογραφίες και κόμικ, ο καθένας μπορεί να βρει διαφορετικού τύπου σενάρια και σχεδιαστικές τεχνοτροπίες που ταιριάζουν στα γούστα του. Από το Out of Time του Δημήτρη Γακηλάγου και του Ιωσήφ Φαντέλ μέχρι Τα Μπλουζ της Ακτής Σκελετού του Δανιήλ Γουδέλη, κάθε κόμικ έχει από κάτι να προσφέρει. Υποσημείωση ότι αρκετές αποτελούν συνέχειες από προηγούμενα τεύχη.

Ενδιάμεσα των ιστοριών, η συντακτική ομάδα του περιοδικού προσφέρει αρκετά κείμενα που αφορούν εκδόσεις κόμικ. Έχουμε μία στήλη με κριτικές σε πρόσφατες ελληνικές κυκλοφορίες, αφιέρωμα στην αμερικάνικη σκηνή και ένα μονοσέλιδο για μεταφορές κόμικ στη μικρή οθόνη, πιο συγκεκριμένα για το The Boys και το Harley Quinn. Επιπλέον είναι πολύ ενδιαφέρουσα η στήλη Μυστήρια (και) Ξεχασμένα του καλού φίλου Γιώργου Σαφελά όπου παρατίθενται αρκετές ενδιαφέρουσες και ξεχασμένες κυκλοφορίες που εγώ τις έβαλα στη λίστα για τσεκάρισμα. Τέλος στην καθιερωμένη συνέντευξη του τεύχους, ο Γιάννης Ιατρού συναντά τον Έλληνα δημιουργό Τάσο Μαραγκό ή Tasmar και συζητούν σχετικά με το Hard Rock, το γνωστότερο δημιούργημα του, τη μέχρι τώρα πορεία του και την ελληνική σκηνή κόμικ.

Συνολικά πρόκειται για μια ακόμα ενδιαφέρουσα κυκλοφορία. Ο αρχισυντάκτης Ίωνας Αγγελής και η συντακτική ομάδα του Comic Cultura μοιάζει να έχει βρει την ιδανική συνταγή όσον αφορά τον πάντρεμα κόμικ και κειμένων. Η ροή του τεύχους είναι πολύ καλή και παρά την πολυσυλλεκτικότητα των δημιουργιών που αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό αναγνώρισμα, δεν έχουμε απότομες αλλαγές ύφους π.χ. από ένα horror κόμικ σε μια γελοιογραφία, τα κείμενα μπαίνουν τη σωστή στιγμή και για επαρκή αριθμό σελίδων και γενικότερα πρόκειται για τεύχος που διαβάζεται ευχάριστα. Αυτό που ανέκαθεν μου αρέσει πολύ στο περιοδικό είναι η γραφιστική του επιμέλεια που αξίζει να την προσέξετε.

Μπορείτε να διαβάσετε το τεύχος, καθώς και προηγούμενα τεύχη του περιοδικού στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://issuu.com/ionasaggelis/docs/comicultura10

Καθώς και να επικοινωνήσετε μαζί τους στο Facebook. Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου