Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

DC Comics: Οι ταινίες από τις θυγατρικές εταιρίες


Μετά από τα κινηματογραφικά σίριαλ της δεκαετίας του '40 και '50 και τις κινηματογραφικές μεταφορές που ακολούθησαν με βάση χαρακτήρες από τα κόμικς της DC, όπου όλοι εκτός των Watchmen άνηκαν στο ίδιο σύμπαν στα κόμικς (αυτό άλλαξε και για τους Watchmen τα τελευταία χρόνια), ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με μεταφορές που έγιναν από κόμικς και graphic novels από τις θυγατρικές της DC.

Vertigo Comics

V for Vendetta


Remember, Remember the 5th of November. Το V for Vendetta, δυστοπικό πολιτικό θρίλερ δράσης με σκηνοθέτη τον James McTeigue από σενάριο των Wachowskis, είχε ως βάση την σειρά κόμικ των Alan Moore και David Lloyd, που κυκλοφόρησε μέσω της Vertigo. Η ιστορία διαδραματίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ένα νέο-φασιστικό ρεύμα έχει επικρατήσει, και αφορά ένα αναρχικό που προσπαθεί να ξυπνήσει την επανάσταση μέσω τρομοκρατικών πράξεων, με την Evey της Natalie Portman να μπλέκει στο σχέδιο του. Οι Silver Pictures, Virtual Studios και Anarchos Productions Inc. ήταν παραγωγοί με την Warner Bros. Pictures να έχει την διανομή. Παρά τις αντιρρήσεις του  Alan Moore, η ταινία αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία καλλιτεχνικά κερδίζοντας 132,5 εκατομμύρια με μπάτζετ 54 εκατομμυρίων.

The Losers


Αν και δεν το γνωρίζουν πολλοί, το The Losers, είναι και αυτό βασισμένο σε κόμικ, συγκεκρίμενα της Vertigo που έγραψε ο Andy Diggle, και κυκλοφόρησε το 2010 με ένα εξαιρετικό καστ, που είχε τον Sylvain White στη σκηνοθεσία. Οι Jeffrey Dean Morgan, Zoe Saldana, Chris Evans και Idris Elba ήταν μια ελίτ ομάδα στρατιωτών που θα θεωρηθούν νεκροί από επίθεση των ανωτέρων τους, και θα αποφασίσουν να πάρουν εκδίκηση. Η ταινία έμοιαζε υπερβολικά στο remake του The A-Team, κάτι που έφερε αρνητικές κριτικές και όχι και τόσο καλά αποτελέσματα στο Box Office. Συγκεκριμένα, μάζεψε 29 εκατομμύρια δολάρια με κόστος 25 εκατομμυρίων.

The Kitchen


Η πιο πρόσφατη ταινία της λίστας, η τρίτη συνολικά από τη Vertigo, είναι το The Kitchen, αστυνομική με σκηνοθέτη την Andrea Berloff στο ντεμπούτο της με βάση το κόμικ από τους Ollie Masters και Ming Doyle. Οι Melissa McCarthy, Tiffany Haddish και Elisabeth Moss πρωταγωνιστούν ως τρεις γυναίκες Ιρλανδών μαφιόζων, που θα αναλάβουν το οργανωμένο έγκλημα στο Hell's Kitchen στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν θα συλληφθούν οι άντρες τους από το FBI. Οι Domhnall Gleeson, James Badge Dale, Brian d'Arcy James, Jeremy Bobb, Margo Martindale, Common και Bill Camp έχουν ρόλους και η ταινία είναι παραγωγή των New Line Cinema, Bron Creative και Michael De Luca Productions που κυκλοφόρησε το 2019. Η ταινία πήρε γενικά αρνητικές κριτικές για μια μπερδεμένη πλοκή αλλά για τις ερμηνείες των McCarthy και Martindale ήταν πολύ θετικοί, και κατάφερε να κερδίσει μόλις 16 εκατομμύρια δολάρια με κόστος 38 εκατομμυρίων δολαρίων.

Paradox Press

Road to Perdition


Το Road to Perdition που κυκλοφόρησε το 2002 από τον Sam Mendes που σκηνοθέτησε με σενάριο του David Self και έχει ως βάση το ομώνυμο graphic novel του Max Allan Collins που σχεδίασε ο Richard Piers Rayner. Οι Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law και Daniel Craig είναι  οι βασικοί πρωταγωνιστές του καστ και η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στο 1931, όπου ένας άντρας θέλει να πάρει εκδίκηση μαζί με τον γιο του από ένα μαφιόζο που δολοφόνησε όλη τους την οικογένεια. Η ταινία κέρδισε 181 εκατομμύρια δολάρια με κόστος 80 εκατομμυρίων και με θετικότατες κριτικές από τη μεγαλύτερη μερίδα των κριτικών. Προτάθηκε για έξι βραβεία Oscar και κέρδισε ένα.

A History of Violence


Τρία χρόνια μετά, ένα ακόμη graphic novel της Paradox Press, το A History of Violence, κυκλοφόρησε ως ταινία δράσης και θρίλερ με νουάρ στοιχεία που σκηνοθέτησε ο David Cronenberg από σενάριο του Josh Olson. Το graphic novel κυκλοφόρησε το 1997 από τους John Wagner και Vince Locke, με τον Viggo Mortensen να πρωταγωνιστεί ως ιδιοκτήτης ενός μικρού εστιατορίου που όταν θα σταματήσει δύο ληστές σε αυτοάμυνα, θα δει τη ζωή του να αλλάζει για πάντα. Ο William Hurt, που είχε ρόλο, προτάθηκε για β’ αντρικό ενώ υπήρξε και υποψηφιότητα σεναρίου. Η ταινία πήρε εξαιρετικές κριτικές στο σύνολο και για πολλούς ανήκει στη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες που έρχονται από την ένατη τέχνη.

Wildstorm


Gen¹³



Το Gen¹³ είναι η μοναδική ταινία κινουμένων σχεδίων στη λίστα και έχει ως βάση το ομώνυμο κόμικ της WildStorm, που πλέον ανήκει στη DC Comics. Η  ταινία κυκλοφόρησε το 2000 με σκηνοθέτη τον Kevin Altieri και είχε στο επίκεντρο την Caitlin Fairchild, μια έφηβο που θα της προσφέρουν θέση σε ινστιτούτο για χαρισματικά παιδιά. Σύντομα θα καταλάβει όμως ότι δεν είναι σχολείο αλλά στρατιωτικό project που θα τους μετατρέψει σε στρατιώτες. Χαρακτηριστικό για τη ταινία είναι ότι παρά το γεγονός ότι είναι 20 χρονών, δεν έχει προβληθεί ποτέ στην Αμερική αφού η Disney που έχει τα δικαιώματα δεν ήθελε να διαφημίσει κόμικ που ανήκει στη WB. Κυκλοφόρησε σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Red


Το Red έκανε πρεμιέρα το 2010 ως κωμωδία δράσης με βάση την ομώνυμη αν και όχι τόσο δημοφιλή σειρά κόμικ που είχαν δημιουργήσει οι Warren Ellis και Cully Hamner. Στο καστ είχαν ρόλο οι Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Mary-Louise Parker, Helen Mirren και Karl Urban, με τον Robert Schwentke να σκηνοθετεί το σενάριο των Jon Hoeber και Erich Hoeber και η υπόθεση αφορά συνταξιούχους πράκτορες που πρέπει να επιστρέψουν στο παιχνίδι της κατασκοπίας. Κατάφερε να μαζέψει 199 εκατομμύρια δολάρια με κόστος 58 εκατομμυρίων ενώ προτάθηκε και για Χρυσή  Σφαίρα Καλύτερης Κωμωδίας. Η  ταινία πήρε θετικές κριτικές για το χιούμορ και τις ωραίες σκηνές δράσης ενώ το κοινό έδειξε ενθουσιασμό για τη ταινία.

Red 2


Τρία χρόνια μετά από το πρώτο Red, ακολούθησε η συνέχεια με βάση και πάλι το κόμικ των Warren Ellis και Cully Hamner, και με τους Bruce Willis, John Malkovich, Mary-Louise Parker, Catherine Zeta-Jones, Lee Byung-hun, Anthony Hopkins και Helen Mirren στο καστ και τον Dean Parisot να σκηνοθετεί από σενάριο των Jon και Erich Hoeber. Η ιστορία διαδραματιζόταν τρία χρόνια μετά από τη πρώτη και με νέα ονόματα στο καστ, συνέχισε στο ίδιο ύφος που δεν κατάφερε ποτέ όμως να έχει τη λάμψη της πρώτης. Μάζεψε 148 εκατομμύρια δολάρια με κόστος 84 εκατομμυρίων και σίγουρα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου