Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Κριτική για το Superman: Red Son


Τα μέλη της συντακτικής ομάδας του Super Hero News αξιολογούν την νέα ταινία κινουμένων σχεδίων της DC Comics, Superman: Red Son, η οποία κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή στις 25 Φεβρουαρίου.

Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Δράσης, Επιστημονικής Φαντασίας.
Πρωταγωνιστούν: Jason Isaacs, Vanessa Marshall, Amy Acker, Diedrich Bader, Roger Craig Smith, Sasha Roiz, Phil Morris, Paul Williams, William Salyers και Phil LaMarr.
Σκηνοθεσία: Sam Liu.
Σενάριο: J.M. DeMatteis.
Παραγωγοί: Sam Liu και Amy McKenna.
Εταιρείες Παραγωγής: Warner Bros. Animation και DC Entertainment.
Διάρκεια:  84 λεπτά.

Υπόθεση: Τι θα γινόταν αν το σκάφος του Kal-El προσγειωνόταν στη Σοβιετική Ένωση αντί για το Κάνσας; Αυτή είναι η υπόθεση μιας Elseworld ιστορίας της DC Comics.

blackys88b: Αν και δεν είχα ακόμη την ευκαιρία να διαβάσω το graphic novel που είχε ως βάση η ταινία, μπορώ να πω ότι είδα κάτι το εξαιρετικό, έστω και αν κουβαλά προπαγανδιστικές επιρροές που ίσως ξενίσουν κάποιους. Σε πολύ διαφορετικό ρόλο γνωστοί χαρακτήρες όπως οι Lex Luthor, Lois Lane, Batman, Green Lantern και Wonder Woman, προσφέρουν το απολύτως απαραίτητο για να σου θυμίσουν σε ποιο σύμπαν γίνονται όλα αυτά, ενώ προσπαθεί να δει και τις δύο πλευρές σε μια εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμους ήταν ακόμη ενεργός, στην αρχή της ιστορίας τουλάχιστον. Θα ήθελα πολύ να το δω και σε live action μορφή, αφού είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πράγματα από το κόμικ  που δεν συμπεριλήφθηκαν στην ταινία. Πάντως αν λειτούργησε κάτι θετικά, είναι ότι ήδη ψάχνω να το βρω για να το διαβάσω.

Βαθμολογία: 9/10


nick3012: Το ομώνυμο κόμικ το έχω καιρό στη λίστα μου, αλλά δυστυχώς δεν το έχω διαβάσει (προχωρώ πάντα σε συγκρίσεις ανάμεσα στο κόμικ και την ταινία), παρ’ όλα αυτά η νέα ταινία της DC με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Η κεντρική ιδέα του Superman ως σύμβολο της Σοβιετικής Ένωσης είναι πανέξυπνη και εξαιρετικά εκτελεσμένη και όλη η ταινία αποπνέει μία ατμόσφαιρα Ψυχρού Πολέμου. Εν τέλει μου άρεσε αρκετά το Red Son. Εξετάζει τις σχέσεις του Superman με τον Lex και τη Lois υπό ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα και μάλιστα στους δύο τελευταίους δίδεται μία τελείως άλλη διάσταση σε σχέση με αυτή που τους έχουμε συνηθίσει. Η κριτική που γίνεται δεν αφορά μόνο τη Σοβιετική Ένωση, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και την Αμερική, παρουσιάζοντας αρνητικές πλευρές στις ιδεολογίες και των δύο, αλλά κυρίως μου άρεσε το πως οι χαρακτήρες ουσιαστικά απέδιδαν τις διαφωνίες τους στην ιδεολογική ταυτότητα του αντιπάλου τους, κοινώς ο Superman ήταν κακός για τον Lex γιατί ήταν κομμουνιστής και ο Lex ήταν κακός για τον Superman, γιατί ήταν ένας καπιταλιστής. Εκτός αυτών η ροή ήταν αρκετά καλή, γι' αυτό και η αργή και σταθερή μετάλλαξη του Superman από έναν αγνό τύπο που θέλει το καλό του Κόμματος σε έναν ηγέτη ίδιο με τους προκατόχους του (θύμισε πολύ Όργουελ και συγκεκριμένα Φάρμα των Ζώων) απεικονίστηκε εξαιρετικά. Όσον αφορά την ιστορία, μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ενεπλάκησαν ο Batman και η Wonder Woman, θεωρώ πως τους είδαμε και τους δύο ακριβώς όσο έπρεπε. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, δε θεωρώ πως εν έτει 2020 μπορούμε να έχουμε παράπονο από τη DC, τόσο το voice acting όσο και το animation δε με άφησαν παραπονεμένο. Overall, αρκετά καλό, θέλω να διαβάσω και το κόμικ για να μπορώ να έχω 100% εικόνα..

Βαθμολογία: 7.5/10


Μιχάλης Κρατημένος: Το Superman: Red Son ήταν ένα από τα storylines της DC Comics που τα τελευταία χρόνια ανυπομονούσα να δω ως ταινία κινουμένων σχεδίων, παρότι δεν έχω διαβάσει το ομώνυμο κόμικ, και το αποτέλεσμα που έφτασε στις οθόνες μας είναι σχεδόν άριστο. Η Warner Bros. Animation συνεχίζει να κάνει εξαιρετική δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα και εξακολουθεί να μην έχει σοβαρό ανταγωνισμό. Ελπίζω στο μέλλον να μεταφερθούν και άλλες Elseworlds ιστορίες (είτε είναι γνωστές στο ευρύ κοινό είτε όχι) από την πλούσια βιβλιοθήκη της DC. Τέλος και εγώ θα ήθελα κάποια στιγμή η DC Films να ετοιμάσει live-action φιλμ που θα έχει ως βάση το Superman: Red Son, με την προϋπόθεση να έχει βρεθεί η κατάλληλη δημιουργική ομάδα.

Βαθμολογία: 9.5/10


Η βαθμολογία του Super Hero News: 8.6/10


Trailer:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου