Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Κριτική για το Joker


Δυο μέλη της συντακτικής ομάδας του Super Hero News γράφουν τις εντυπώσεις τους για το Joker, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις Ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου από την Tanweer.

Είδος: Δραματική, Αστυνομική, Θρίλερ.
Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Bill Camp, Frances Conroy, Glenn Fleshler, Marc Maron, Josh Pais, Shea Whigham, Bryan Callen, Douglas Hodge και Dante Pereira-Olson.
Σκηνοθεσία: Todd Phillips.
Σενάριο: Todd Phillips και Scott Silver.
Παραγωγοί: Todd Phillips, Bradley Cooper και Emma Tillinger Koskoff.
Εταιρείες Παραγωγής: DC Films, Village Roadshow Pictures, Bron Creative και Joint Effort.
Διάρκεια:  122 λεπτά.
Official website

Υπόθεση:  Πάντα μόνος ανάμεσα στο πλήθος, ο Άρθουρ Φλεκ (Χοακίν Φίνιξ) αναζητά να συνδεθεί. Καθώς περιφέρεται στην εχθρική Γκόθαμ, ο Άρθουρ φοράει δύο μάσκες. Τη μία τη βάφει ο ίδιος στο πρόσωπο του κάθε πρωί που δουλεύει ως κλόουν. Τη δεύτερη δεν μπορεί να τη βγάλει ποτέ. Είναι η μεταμφίεση που κρύβει τη μάταιη προσπάθεια του να γίνει μέρος του κόσμου γύρω του και όχι απλώς ένας καταπατημένος άντρας. Ορφανός από πατέρα, ο Άρθουρ έχει μία αδύναμη μητέρα, που τον φωνάζει Happy, το παρατσούκλι που του καλλιεργεί ένα μόνιμο, σπασμωδικό χαμόγελο για να κρύψει τον πόνο μέσα του. Αλλά, κάθε φορά που τον περιγελούν, αυτός ο κοινωνικά απόβλητος άντρας εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο.

Μιχάλης Κρατημένος: Όταν τον Αύγουστο του 2017 το Deadline είχε αποκαλύψει πως ο Todd Phillips θα ετοιμάσει μια άτιτλη ταινία για τον Joker, είχα αρκετές επιφυλάξεις για το πρότζεκτ καθώς το κινηματογραφικό σύμπαν της DC Comics εκείνη την περίοδο δεν είχε γερές βάσεις ενώ θεωρούσα ότι η Warner Bros. μπορούσε να προσλάβει κάποιον καλύτερο σκηνοθέτη από τον Phillips, μιας εκτός από το The Hangover δεν είχε κάποιο αξιομνημόνευτο φιλμ. Στην συνέχεια οι περισσότεροι ενδοιασμοί μου έφυγαν κυρίως την στιγμή που ανακοινώθηκε ο Joaquin Phoenix ότι θα πρωταγωνιστήσει στο έργο και όταν είδα το teaser trailer. Αρκετά φλυάρησα και ήρθε η ώρα να περάσω στα της ταινίας. Το Joker του Todd Phillips είναι μια εξαίσια ταινία που αλλάζει τον χάρτη του υπερηρωικού είδους και η WB επιβάλλεται να συνεχίσει να κάνει φιλμ που δεν θα αποτελούν μέρος του DCEU. Το πιο σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε ο Phillips μαζί με τον Scott Silver είναι πως κατάφεραν να μας παρουσιάσουν μια δική τους ιστορία προέλευσης που δεν βασίστηκε σε κάποια εκδοχή από τα κόμικς της DC. Ο Joaquin Phoenix ήταν συγκλονιστικός, στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του, και πιστεύω ότι πρέπει να κερδίσει το Όσκαρ για τον Ά Ανδρικό ρόλο, παρότι είναι σχετικά νωρίς για προβλέψεις.

Βαθμολογία: 10/10


nick3012: Όταν είχε ανακοινωθεί το Joker ως ταινία εκτός DCEU δεν είχα ενθουσιαστεί ιδιαίτερα, καθώς η τελευταία ερμηνεία του χαρακτήρα από τον Jared Leto ήταν απογοητευτική και δεν έβλεπα ένα τέτοιο εγχείρημα ως κάτι θετικό. Όμως ο Joaquin Phoenix είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς στο Hollywood και η τέλεια επιλογή για το ρόλο. Τo Joker δεν είναι υπερηρωική ταινία. Δε βασίζεται σε κόμικ, ούτε δανείζεται στοιχεία, παρά μόνο χαρακτήρες. Είναι ένα κοινωνικό αριστούργημα, μια μελέτη στο πως οι δυσκολίες, οι αντίξοες συνθήκες ζωής και η συμπεριφορά της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην παράνοια. Ουσιαστικά δε βλέπουμε τη δράση του Joker όπως συνήθως, αλλά το πως ο Arthur Fleck επηρεάστηκε από την κοινωνία προκειμένου να φτάσει στην κατάσταση που τον βλέπουμε στο τέλος της ταινίας. Η ερμηνεία του Phoenix είναι πραγματικά εντυπωσιακή, θεωρώ πως αυτός ο πολύ αδικημένος ηθοποιός πρέπει να πάρει επιτέλους το Όσκαρ, ενώ γενικότερα η σκηνοθεσία του Todd Phillips και η απεικόνιση της δεκαετίας του 1980 ήταν εξαιρετικές. Είναι όμορφο να βλέπεις αγαπημένους ήρωες από τα κόμικ να εμπνέουν ταινίες με τέτοιους κοινωνικούς προβληματισμούς.

Βαθμολογία: 9.5/10


Η βαθμολογία του Super Hero News: 9.75/10


Trailer:


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου