Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Ο Spider-Man φεύγει από το MCU. Ποιος είναι ο πραγματικός χαμένος στην όλη ιστορία;


Είναι γεγονός λοιπόν. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι άμεσα, Sony και Marvel σταματάνε να κάνουν από κοινού τις παραγωγές των ταινιών του Spider-Man και ως αποτέλεσμα αυτού ο ήρωας αποχωρεί από το Marvel Cinematic Universe. Πολλοί χωρίστηκαν σε στρατόπεδα και μιλήσανε κατά της μίας εταιρείας ή της άλλης. Ποιος χάνει περισσότερο όμως; Η Sony ή η Marvel;

Θα ξεκαθαρίσω λίγο νωρίς τη θέση μου για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Όσον αφορά το debate των απαιτήσεων, είμαι υπέρ της Disney, όχι μόνο γιατί θέλω τον Spider-Man στο MCU, αλλά γιατί τα όσα έδωσε η Disney στη Sony και όσα απαίτησε μετά ήταν απολύτως λογικά για συγκεκριμένους λόγους. Η Disney έχει τα έσοδα από το merchandising και ο Feige κάνει την παραγωγή από κοινού με την Amy Pascal στις αυτόνομες περιπέτειες του ήρωα. Η Sony βάζει το budget και παίρνει και τα έσοδα από το box office.

Όσοι είναι υπέρ της Sony ή μάλλον κατά της Disney μάλλον ξεχνάνε τα εγκλήματα της εταιρείας με τον ήρωα. Η Sony έχει να βγάλει καλή ταινία Spider-Man από το 2004. Μετά το Spider-Man 3 πίεσε τον Raimi και εν τέλει ακύρωσε την τέταρτη ταινία, έκανε reboot βγάζοντας μία μέτρια και μία απαράδεκτη ταινία και όταν είδε το box office στράφηκε στη Marvel. Ο ήρωας εκτός του ότι συμμετείχε σε τεράστιες ταινίες (Civil War, Infinity War, Endgame), είχε και δύο φοβερές δικές του περιπέτειες και θυμηθήκαμε επιτέλους παλιό καλό live-action Spider-Man. Παράλληλα η Sony έβγαλε το εξαιρετικό animation Into the Spider-Verse και το μέτριο Venom ξεκινώντας ένα δικό της σύμπαν ταινιών με χαρακτήρες από τη μυθολογία του Spider-Man.


Η Disney λοιπόν βοήθησε τη Sony να αναστήσει τον ήρωα και η Sony πήρε τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά το χρήμα. Αυτό που ζήτησε είναι το πλέον λογικό. Χρηματοδοτώ το 30%-50% της ταινίας, παίρνω πίσω το ανάλογο μέρος στο box office. Δε θα βάζω εγώ όλο το creative και θα επιστρέφω τον Spidey στις επιτυχίες για να μην πάρω τίποτα. Όσοι λέτε ότι η Disney έχει τόσα φράγκα και τόσους ήρωες μετά και από την αγορά της Fox να σας θυμίσω πως η Disney είναι εταιρεία και σκοπό έχει το κέρδος.

Το brand της Marvel είναι τέτοιο που ό,τι ταινία και να βγάλει, ο κόσμος θα πάει να τη δει. Το να θυσιάζει ένα από τα τρία slots μέσα στη χρονιά για να βγάζει 1.1 δις η Sony δε νομίζω ότι τη συμφέρει ιδιαίτερα, ούτε είναι αλαζονεία. Είναι δικαίωμα τους από τη στιγμή που τα πήγαν εξαιρετικά με τις ταινίες που μας δώσανε να θέλουν και χρήματα για τον κόπο τους. Αυτό φαίνεται και από την επιθυμία τους να εντάξουν τα spin-offs της Sony στο Marvel Cinematic Universe για να μας δώσει μία ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σε όσους είμαστε φανς. Και φυσικά για περισσότερα χρήματα. Win-win.

Η πραγματική αλαζονεία είναι από την πλευρά της Sony, η οποία νομίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς Kevin Feige. Είδαμε και το Venom που ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτριο, είδαμε και τα Amazing Spider-Man που ήταν χάλια. Το να βασίζεις την αλαζονεία σου σε ένα animation που είναι τελείως διαφορετικό από live-action ταινία, στο ότι το Venom πήγε καλά στην Κίνα και στις αποφάσεις των συντελεστών της Marvel και του Kevin Feige δε σημαίνει ότι έγινες Marvel ξαφνικά. Ο κόσμος μάλλον ξέχασε τι φόλες μας τάισε η Sony 15 χρόνια τώρα. Μην έχετε ιδιαίτερες ελπίδες για το Morbius.


Ο Spider-Man ήταν μέρος του MCU και μεγάλο μέρος της επιτυχίας του reboot αυτού ήταν το ότι βρισκόταν σε ένα universe. Πόσο διαφορετικός θα ήταν αν δεν είχε μέντορα τον Tony Stark; Όλο το Far From Home βασίζεται σε αυτό ακριβώς! Πόσο τον άλλαξε η εμπειρία του στα Infinity War και Endgame, πόσο άλλαξε από την πίεση του Nick Fury να κάνει το step up; Ας μη λέμε βλακείες. Η Marvel κατάφερε και μας έκανε να αγαπήσουμε έναν ήρωα που στα Amazing Spider-Man τον βαρεθήκαμε και αυτό το κατάφερε γιατί είχε τους κατάλληλους ανθρώπους, ανθρώπους που η Sony δε διαθέτει.

Κράξτε όσο θέλετε τη Marvel, αλλά η Marvel έχει άπειρους ήρωες να βγάλει λεφτά, το να προσπαθεί για να χτυπάνε ένα δις οι ταινίες του Spidey και να παίρνουν τα πάνω τους ο Rothman και τα στελέχη της Sony δεν τους συμφέρει επιχειρηματικά. Ας επενδύσουν στους X-Men και τους Fantastic 4 που τους ανήκουν πλέον. To MCU είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή, το πιο επικερδές franchise στην ιστορία του κινηματογράφου και διαθέτει μερικές από τις εμπορικά και καλλιτεχνικά επιτυχημένες super hero movies όλων των εποχών. Δεν είναι στο ίδιο επίπεδο τώρα με τότε που έγινε η πρώτη συμφωνία με τη Sony.

Εν τέλει ποιος χάνει και ποιος κερδίζει σε όλο αυτό; Η Marvel θεωρώ πως χάνει έναν σημαντικότατο χαρακτήρα, στον οποίο θα βασιζόταν το μέλλον του universe, αλλά οικονομικά έχει τόσους ήρωες που δε θα της λείψουν τα χρήματα. Η Sony δεν ξέρουμε πότε θα βγάλει νέα ταινία Spider-Man, αλλά πιστεύω ότι δε θα πάει τόσο καλά όσο το Far From Home. Οι πραγματικοί χαμένοι παιδιά είμαστε εμείς. Εγώ, εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο, όλοι εμείς.


Ωραία όσα λέω πιο πάνω, αλλά χέστηκα για τα λεφτά της Disney και της Sony. Είμαι φαν του αραχνάκια από πάρα πολύ μικρός που ξεφύλλιζα κόμικ του στο σπίτι πριν μάθω να διαβάζω. Αγαπάω τον Spider-Man όσο λίγους ήρωες, έχω άπειρα κόμικ του και πολλά αντικείμενα με το πρόσωπο του πάνω τους. Στεναχωριέμαι όταν βλέπω κακές ταινίες του, χάρηκα που μπήκε στο MCU γιατί θα ήταν το καλύτερο για το μέλλον του και πλέον θλίβομαι που φεύγει από αυτό. Θλίβομαι, γιατί ξέρω πόσες καλλιτεχνικές κορυφές θα έπιανε, για τις εμπορικές δε με νοιάζει.

Δεν έχει νόημα το να μπαίνουμε σε debate για τη Sony και τη Marvel λες και έχουμε ποσοστό από τα έσοδα. Πιο πάνω είπα τη γνώμη μου για τις απαιτήσεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι που με τσαντίζει και εμένα και όλους τους φανς. Το σωστό είναι να κάτσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λένε πολλοί. Το θέμα είναι ότι και να κάτσουν, εμάς μας έχουν γραμμένους. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με το πως η κάθε μία θα μεγιστοποιήσει το δικό της κέρδος. Είναι εταιρείες και κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό. Οπότε δεν έχω αυταπάτες για να πω ότι θα ήθελα να επαναδιαπραγματευτούν για εμάς τους φανς. Δεν τους νοιάζει για εμάς. Αν γίνει, μακάρι όμως να βρεθεί μια λύση, γιατί ο Tom Holland ήταν ο αγαπημένος μου Spider-Man και ήθελα πολύ να τον δω να συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτό το σύμπαν και όχι μόνος του.

Δυστυχώς, αυτό είναι το τίμημα της αγνής αγάπης σε ήρωες και ταινίες την ίδια στιγμή που ανήκουν σε τεράστιες πολυεθνικές. Όπως και να 'χει, χάρηκα που τα είπαμε μετά από καιρό με ένα editorial, καλή σεζόν να έχετε και όσοι είστε σαν και μένα και πάτε διακοπές στα τέλη Αυγούστου να περνάτε καλά!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου