Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Λεπτομέρειες για το τι πήγε στραβά με το Men in Black: International


Αν κάτι μας έδειξε η φετινή σεζόν, για ακόμη μια φορά, είναι ότι το franchise δεν προϋποθέτει επιτυχία στο Box Office, ακόμη και αν δεν είναι κακή ταινία, και το Men in Black: International είναι μάλλον ένα κλασικό παράδειγμα. Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή.

Το 2016, η Sony Pictures και συγκεκριμένα ο Tom Rothman έπρεπε να πάρει μια σημαντική απόφαση. Να δώσει το πράσινο φως για reboot του Men in Black ή να κυνηγήσει το crossover του με ένα ακόμη επιτυχημένο franchise, το 21 Jump Street. Προφανώς και το ρίσκο ήταν ψηλό και στις δύο περιπτώσεις, και οποιοδήποτε λάθος θα ήταν καταδικαστέο και για τα δύο franchise.

Αρχικά η Sony δοκίμασε με το crossover, με ονόματα όπως τους Steven Spielberg και Walter Parkes του ΜΙΒ και τους Chris Miller και Phil Lord του Jump Street να είναι στα ονόματα των παραγωγών, αλλά το ουσιαστικό τέλος της προσπάθειας ήρθε όταν ο Neal Moritz δεν μείωνε το κασέ του. Αυτό οδήγησε στο να κινηθούν για reboot του Men In Black, στην πρώτη τους προσπάθεια χωρίς τον Will Smith στο πρωταγωνιστικό ρόλο αφού προσπαθούσαν να τον πείσουν για το Bad Boys 3. Έτσι και αλλιώς θα μεγάλωνε υπερβολικά το κόστος μαζί με την παρουσία του Tommy Lee Jones. Έτσι η απόφαση ήρθε στο να ετοιμάσουν την νέα κινηματογραφική μεταφορά του κόμικ με νέους πρωταγωνιστές και οι επιλογές τους ήταν σίγουρα δύο ονόματα που έδειξαν να έχουν πολύ καλή χημεία.

Ο λόγος για τους Chris Hemsworth και Tessa Thompson, που πρωταγωνίστησαν μαζί στο Thor: Ragnarok, και προφανώς έδειξαν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα σε ένα blockbuster. Αλλά για ένα franchise που σε τρεις προσπάθειες, 1997, 2002 και 2012, κέρδισε πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια, το άνοιγμα των 30 εκατομμυρίων ήταν ισχνό και αφήνει κάπως παγωμένο το μέλλον του, παρά το γεγονός ότι αναφορές το θέλουν να βγαίνει με θετικό πρόσημο αν πάρει συνολικά 300 εκατομμύρια στο παγκόσμιο Box Office. Και μπορεί τα προηγούμενα τρία να μην είχαν ποτέ τρελά κέρδη, μιλάμε όμως για εντελώς διαφορετικές κινηματογραφικές εποχές.

Στο ξεκίνημα, το στούντιο έδειχνε να είναι πολύ ικανοποιημένο με το σενάριο, και για αυτό και κέρδισε την προσοχή των Chris Hemsworth και Tessa Thompson αλλά το καλοκαίρι του 2018 ήρθε η παραίτηση του David Beaubaire, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος παραγωγής που είχε την επίβλεψη του πρότζεκτ, χωρίς αντικατάσταση που έφερε τα πρώτα προβλήματα.

Ο F. Gary Gray, σκηνοθέτης του Straight Outta Compton και του The Fate of the Furious, γνωστός συνεργάτης του Walter Parkes, ήθελε κάτι πολύ διαφορετικό από του παραγωγούς και μάλιστα είχε απειλήσει με παραίτηση. Το σενάριο αρχικά ήταν πιο ακραίο και πιο επίκαιρο αφού έβαζε στο επίκεντρο την μετανάστευση αλλά ο Parkes κατέληξε να κάνει τις δικές του διορθώσεις στο σενάριο κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας, με τους ηθοποιούς να παίρνουν νέες σελίδες χωρίς να το περιμένουν.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο προσέλαβε δικούς του σεναριογράφους για να γράψουν τους διαλόγους ενώ οι Marcum και Holloway ήταν παρόν σε όλη την διαδικασία. Ο Gray προσπάθησε να αποχωρήσει αρκετές φορές από την ταινία αλλά τελικά πείστηκε από το στούντιο να παραμείνει, ενώ λέγεται ότι ο Parkes σε σημεία έπαιρνε τα σκηνοθετικά ηνία.

Στο στάδιο της μετά-παραγωγής πάντως τα προβλήματα ήταν πιο λίγα και σίγουρα δεν ήταν τόσο τραγική κατάσταση όσο ήταν στο Dark Phoenix, ανέφερε μια πηγή του THR, και δεν υπήρξαν έξτρα γυρίσματα που θα άλλαζαν δραστικά την ταινία. Στο τέλος υπήρξαν δύο εκδοχές της ταινίας, μια του Gray και μια του Parkes, με αυτή του Parkes να επικρατεί. Το στούντιο δεν πλησίασε καν αφού δεν ήθελαν να βρεθούν ση μέση των Parkes και Gray. Το μόνο που έλεγχε ο Rothman ήταν το κόστος της ταινίας που δεν έπρεπε να περάσει το όριο που είχε θέσει, ενώ για την Sony ήταν και πιο λίγο το ρίσκο αφού είχε διάφορους χρηματοδότες.

Οι κριτικοί δεν ήταν θετικοί μαζί του, το κοινό δεν το λάτρεψε, κυρίως επειδή δεν έδωσε κάτι καινούριο, και γενικά στο Box Office δεν πέτυχε αλλά μην νομίζετε ότι θα εγκαταλειφθεί εντελώς το franchise αφού σύμφωνα με ανώνυμο παραγωγό, μπορεί η ταινία να απέτυχε, αλλά σε κάποια φάση στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει είτε νέα ταινία, ή σειρά ή κάτι για streaming υπηρεσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου